ΣΤ. ΧΑΤΖΗΚΡΑΧΤΗΣ: Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

χατζ6 (Αντιγραφή)Βέβαιος ότι ο λαός του διευρυμένου δήμου Τυρνάβου θα δώσει τη νίκη στο συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης εμφανίστηκε σήμερα μιλώντας σε ένα ογκώδες και ιδιαίτερα ενθουσιώδες ακροατήριο ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Χατζηκράχτης, καλώντας τους δημότες να παλέψουν μαζί με τη νέα δημοτική αρχή

που θα ηγηθεί για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που κληρονόμησε στην αυτοδιοίκηση η μνημονιακή συγκυβέρνηση, η τρόικα και οι δανειστές.

“Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ορίστηκε το θεσμικό πλαίσιο, όπου μια σειρά από αρμοδιότητες του κράτους, όπως η παιδεία, υγεία, πρόνοια, αθλητισμός και πολιτισμός πέρασαν στην ευθύνη του Δήμου, χωρίς να αυξηθούν ανάλογα οι επιχορηγήσεις.

Η χρηματοδότηση του Δήμου από το κράτος τα τελευταία χρόνια ελαττώθηκε δραματικά. Ενώ είχε παρακρατήσει πόρους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση 10,5 δις ευρώ, που ήταν χρήματα από την άμεση φορολογία μας, απέδωσε μόνο στους Δήμους το ποσό των 1,8 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Τυρνάβου απώλεσε για το λόγο αυτό επιχορηγήσεις ύψους 30 εκατ. Ευρώ”, ανέφερε ο κ. Χατζηκράχτης.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε ότι επιπλέον, τα τρία τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί οι τακτικές επιχορηγήσεις (ΚΑΠ) και οι επιχορηγήσεις για έργα (ΣΑΤΑ) κατά 60%. Αυτό έχει σαν συνέπεια να χάσει ο Δήμος άλλα 6 εκατ. Ευρώ.

χατζ3 (Αντιγραφή)“Τα ποσά αυτά μεταφράζονται σε μεγάλες απώλειες έργων και υποδομών σε όλο το Δήμο και προβλέπεται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει στο επόμενο διάστημα.

Τελευταία συντάσσονται προτάσεις από τους Δήμους για το νέο ΕΣΠΑ (χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2014 – 2020) που το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων κατευθύνεται για την ανάπτυξη της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και όχι για έργα και υποδομές στους Δήμους. Τα χρήματα που δίνει η Ε.Ε. είναι χρήματα δικά μας που με τον έναν η άλλο τρόπο μπήκαν στα ταμεία της Ε.Ε., δεν μας τα χαρίζει κανένας.

Η κυβέρνηση για να απεξαρτηθεί από το πρόβλημα της χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων, έδωσε τη δυνατότητα να δανείζονται οι Δήμοι για το σκοπό αυτό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να γίνεται η αποπληρωμή τους από την φορολογία των δημοτών.

Ο κ. Χατζηκράχτης άσκησε κριτική στη στάση της δημοτικής αρχής στο θέμα της προετοιμασίας για έργα υποδομών λέγοντας:

“Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο κ. Μαλάκος υπερηφανεύεται ότι παρήγαγε μεγάλο έργο. Πρέπει να ομολογήσει ότι τα περισσότερα έργα που έγιναν ήταν αποτέλεσμα του σχεδιασμού και μελετών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που ένα μόνο μέρος τους αξιοποίησε.

Καμία μελέτη δεν έχει ετοιμαστεί για τη νέα πενταετία. Μόνο προτάσεις έχουν αποσταλεί για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Δείγμα ότι, ούτε και όραμα έχει για τον Δήμο Τυρνάβου”.

χατζ5 (Αντιγραφή)

Η πολιτική αυτή των κυβερνήσεων που σχεδιάζεται και δρομολογείται από την Ε.Ε. δεν σταματά εδώ, αλλά προχώρησε και βαθύτερα, μιας και κανένας Δήμαρχος, όπως και ο Δήμαρχος Τυρνάβου, δεν αντέδρασε”, υποστήριξε ο υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ιδιαίτερη αναφορά  έκανε στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων που όπως υποστήριξε δημιουργήθηκε για την παρακολούθηση της εκτέλεσης των ήδη μειωμένων προϋπολογισμών ανά μήνα, από το υπουργείο Οικονομικών, αφαιρώντας με αυτόν τον τρόπο και την τελευταία αρμοδιότητα του Δημάρχων.

“Η αναφορά αυτή, γίνεται στις προγραμματικές μας θέσεις για να συνειδητοποιήσει ο κάθε συμπολίτης μας ότι η υλοποίηση έργων και υποδομών για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες είναι δύσκολη αν δεν διεκδικήσουμε αγωνιστικά λόγω μη επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ο κ. Χατζηκράχτης αναφέρθηκε και στους άλλους υποψηφίους αλλά και στην ΚΕΔΕ λέγοντας:

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας που εκφράζει τους 325 δήμους όλης της χώρας και ελέγχεται από δημάρχους που είναι προσκείμενοι στη Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν αντέδρασε δυναμικά στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής. Ήταν και είναι πειθήνιο όργανο των εκάστοτε κυβερνήσεων. Μια φορά έκαναν κάποιοι δήμαρχοι το λάθος να δηλώσουν ότι θα παραιτηθούν, σαν μέτρο πίεσης στην κυβερνητική πολιτική και αμέσως τους τράβηξαν το αυτί.

Είναι αυτοί οι δήμαρχοι όπως ο κ. Μαλάκος στον Τύρναβο που σήμερα, ξαναβάζουν υποψηφιότητες και φοράνε τον μανδύα του ανεξάρτητου, του αυτοδιοικητικού για να αποφύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα ποιες θα είναι οι σχέσεις τους με τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό εφόσον εκλεγούν.

Είναι και οι υπόλοιποι υποψήφιοι Δήμαρχοι που στηρίζονται από τα παραπάνω κόμματα όπως και στον Δήμο Τυρνάβου οι κ. Ροντούλης, Ψύρρα, Σαρχώσης και η διαχειριστική τους λογική είναι προφανής από τις προεκλογικές τους εξαγγελίες.

Ο κ. Μαλάκος όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της θητείας του σαν Δήμαρχος αποδέχτηκε και εφάρμοσε με μεγάλο ζήλο και αυταπάρνηση, όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ, Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. και  Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ σήμερα.

Κατευθύνσεις που προκάλεσαν:

  • Μείωση στη χρηματοδότηση του Δήμου από κρατικούς πόρους.
  • Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και απλήρωτοι για πολλούς μήνες εργαζόμενοι σε προγράμματα.
  • Εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Αποψίλωση του Δήμου από Δημόσιες Υπηρεσίες (Εφορεία – Ειρηνοδικείο) και οργανισμούς κοινής ωφέλειας (Δ.Ε.Η).

Υπέγραψε σύμβαση (μικρό μνημόνιο) ύψους 3 εκατ. Ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Διάλεξε την εύκολη λύση παρά το δρόμο του αγώνα της διεκδίκησης όλων των παρακρατηθέντων πόρων.Έτσι υποσκάπτει το μέλλον του Δήμου, γιατί οι επιχορηγήσεις αυτές δεσμεύονται από κρατικούς πόρους μέχρι το 2018.

Ακόμη, δεν χορηγούσε βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας σε συνδημότες μας γιατί είχαν ανεξόφλητες οφειλές στο Δήμο, αλλά πριν μερικές μέρες η αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας έβαλε τον κ. Μαλάκο στη θέση του, όπου του υπέδειξε ότι παρανομεί. Αφήνουμε τελευταία, την απαράδεκτη στάση που κράτησε στις δίκαιες διεκδικήσεις των συνδημοτών μας για φθηνό και υγιεινό νερό.

Όχι μόνο δεν προχώρησε σε ένα ουσιαστικό διάλογο, αλλά οχυρωμένος πίσω από τη νομιμότητα και τους θεσμούς, δείχνοντας τις πολιτικές του ευαισθησίες μετέτρεψε με τις πρακτικές και την αδιαλλαξία του, το Δημοτικό Συμβούλιο σε πεδίο μάχης με διαιτητή τα Σώματα Ασφαλείας. Καταστάσεις πρωτόγνωρες για τον δημοκρατικό λαό του Δήμου Τυρνάβου.

Η κ. Ψύρρα, διάδοχος του συνδυασμού του κ. Νασίκα, που και ο ίδιος συμμετέχει, είναι και αυτοί υπέρμαχοι του «Καλλικράτη» και της κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται από τη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η παρουσία και η στάση τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, χαρακτηρίστηκε από την ταύτισή τους στα βασικά πολιτικά ζητήματα με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, πέρα από κάποιες εκλάμψεις και διαφοροποιήσεις στη διαχείριση του Δήμου.

Ο κ. Ροντούλης, αφού συμμετείχε ως πρωταγωνιστής από τη θέση του υφυπουργού της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και της καταπάτησης των λαϊκών δικαιωμάτων, έρχεται σήμερα με το προφίλ του ανεξάρτητου υποψήφιου Δημάρχου, να λέει, ότι δεν έχει ανάγκη από κομματικά προσωπεία. Ξέχασε τι καμάρωμα έκανε δίπλα στον πρωθυπουργό, για να δώσει το μήνυμα ότι πήρε το χρίσμα από τη ΝΔ;

Θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι οι Δημοτικές Εκλογές δεν έχουν καμία σχέση με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας;

Επαγγέλλεται τοπική ανάπτυξη με έργα και υποδομές που θα χρηματοδοτηθούν με δίαυλους που θα δημιουργήσει μέχρι τις Βρυξέλλες, λες και απευθύνεται σε ιθαγενείς και λωτοφάγους.

Μήπως δεν γνωρίζει, επειδή έχει ασχοληθεί μόνο με την κεντρική πολιτική σκηνή, ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν φθάνουν ούτε για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων;

Τα λουκέτα στα μαγαζιά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο δίπλα μας. Μήπως ζει σε άλλη χώρα; Για αυτά ποιος ευθύνεται;

Για τη φτώχεια και την ανεργία που υπάρχει γύρω μας μήπως δεν ξέρει που οφείλεται; Θέλει όμως να τη θεραπεύσει με φιλανθρωπικές παρεμβάσεις όπως μοίρασμα τροφίμων από τον συνδυασμό του. Αυτό κάτι αντίστοιχο, μας φέρνει στο μυαλό μας.

Ο κ. Σαρχώσης, με τις αναφορές που έκανε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του, μάλλον μπέρδεψε τους ρόλους μας. Αυτό βέβαια δικαιολογείται, γιατί βλέπει και διαισθάνεται τις τελευταίες μέρες ότι η απήχηση του συνδυασμού του περιορίζεται, από ότι βέβαια περίμενε, γιατί ο κόσμος δεν αντέχει τις φρούδες ελπίδες που θέλει να δημιουργήσει με την τοπική ανάπτυξη που υπόσχεται.

Με τον κ. Σαρχώση μαζί εκλεγήκαμε στις εκλογές του 2006 με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συνεργασίας, που υποστήριζε το ΚΚΕ, και το 2010 της Λαϊκής Συσπείρωσης. Βέβαια, ο κ. Σαρχώσης κατέβηκε από το άρμα της Λαϊκής Συσπείρωσης και παραιτήθηκε, μη αντέχοντας τα έδρανα της αντιπολίτευσης όπως δήλωνε παλιά.

Διάλεξε το δρόμο της πολιτικής αγρανάπαυσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για την συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές του 2014.

Πολιτικά, επέλεξε να έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ του κόμματος, που μαζί στην συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέγραψε όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις  με ΕΕ και ΔΝΤ. Τώρα ποιος πήγε που, και γιατί ο καθένας το καταλαβαίνει.

Ο αδέσμευτος, ο ανεξάρτητος, ο ακηδεμόνευτος και μακριά από κομματικές δεσμεύσεις όπως διατυμπανίζει ότι είναι, ο κ. Σαρχώσης, οπότε του δίνεται η ευκαιρία, προκαλεί λέγοντας ότι και αυτοί ΚΚΕ είναι, για να μπορέσει να αλιεύσει ψήφους, ψήφους ανθρώπων αγνών, αγωνιστών που παλεύουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο.

Ας το καταλάβουν καλά, ακόμα μια φορά, ότι το ΚΚΕ είναι εδώ, στηρίζει την Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια. Στηρίζει την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων που συμμετέχουν στον συνδυασμό, άσχετα αν δεν συμφωνούν σε όλα, που επέλεξαν τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης και όχι του συμβιβασμού και της υποταγής.

Εμείς αγωνιστήκαμε την τριετία που πέρασε από τη θέση της αντιπολίτευσης και υπερασπιστήκαμε αυτό που πιστεύουμε, τιμώντας την εντολή των συμπολιτών μας. Η γλώσσα που μιλάμε σαν υποψήφιοι του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η γλώσσα της αλήθειας, η γλώσσα της συνεννόησης με τους διπλανούς μας, η γλώσσα που κόκαλα δεν έχει και κόκαλα  τσακίζει”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Ο συνδυασμός της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τυρνάβου σας παρουσιάζει τις προγραμματικές του θέσεις, η υλοποίηση των οποίων είναι δυνατή μόνο με τη δική σας αγωνιστική συμμετοχή και συμπαράσταση” τόνισε με νόημα ο κ. Χατζηκράχτης παρουσιάζοντας στοιχεία του προγράμματος τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

  • Άμεση αναθεώρηση και τροποποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Αμπελώνα.
  • Αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης σε Τύρναβο, Αμπελώνα και Ροδιά.
  • Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού Δαμασίου.
  • Διευθέτηση χειμάρρου “Κανάρα” και αντιπλημμυρική προστασία Αργυροπουλίου.
  • Κατασκευή τάφρων, αναχωμάτων και αντιπλημμυρική προστασία Δαμασίου.
  • Ανόρυξη γεωτρήσεων σε Ροδιά – Δελέρια – Δαμάσι για ύδρευση και άρδευση.
  • Έργα για την αντισεισμική θωράκιση δημοτικών κτηρίων και σχολείων του Δήμου.
  • Επέκταση κοιμητηρίου Αμπελώνα και μελέτη για νέο κοιμητήριο σε Τύρναβο και Δαμάσι.
  • Υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης για τον νέο ανισόπεδο κόμβο στο ύψος του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου.
  • Υλοποίηση της υπάρχουσας κυκλοφοριακής μελέτης για τον Τύρναβο.
  • Οριστική μελέτη για την νότια παράκαμψη Τυρνάβου.
  • Υλοποίηση μελέτης για το φράγμα Δελερίων και τη θέση χειμάρρου “Μπεγδένι”.
  • Μελέτη για την ασφαλή είσοδο – έξοδο στις διασταυρώσεις σε Αγία Σοφία και Δένδρα μέσω της Ε.Ο. Τυρνάβου – Λάρισας.
  • Πολεοδομική μελέτη για τον καταυλισμό Ρομά.
  • Χάραξη και βελτίωση της Ε.Ο. Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης – Π.Α.Θ.Ε.
  • Μελέτη για την βελτίωση εισόδου και εξόδου της πόλης του Αμπελώνα.
  • Παρεμβάσεις στο αμαξοστάσιο Τυρνάβου – Αμπελώνα με βελτίωση των υφιστάμενων χώρων υγιεινής.
  • Μελέτη για την μεταφορά και εγκατάσταση αμαξοστάσιων Τυρνάβου και Αμπελώνα σε ενιαίο χώρο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η τέχνη και γενικά ο πολιτισμός είναι ανώτερη μορφή κοινωνικής συνείδησης και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ο πολιτισμός σαν λαϊκό δικαίωμα, κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, μαζί με τα άλλα λαϊκά προβλήματα είναι στο επίκεντρο των διεκδικήσεών μας.

Ο συνδυασμός προτείνει και διεκδικεί:

             Ανακαίνιση του κτηρίου του Δημαρχείου Αμπελώνα (παλιό Δημοτικό Σχολείο) με σκοπό να γίνει χώρος πολλαπλών κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

             Μετεγκατάσταση της Μουσικής Σχολής Τυρνάβου – Αμπελώνα σε νέους σύγχρονους χώρους που να ανταποκρίνονται στις δραστηριότητες τους.

             Μόνιμη στέγαση των Πολιτιστικών Συλλόγων σε δημοτικά κτήρια.

             Δημιουργία χώρων πολιτισμού στις τοπικές κοινότητες, με βάση τις πολιτιστικές τους ανάγκες και αναζητήσεις.

             Αναβάθμιση των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων του Δήμου (Καρναβάλι – Μπουρανί) με στόχο της αποκατάσταση των παραδοσιακών χαρακτηριστικών της περιοχής και το δέσιμο με τα σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα.

             Ποιοτική αναβάθμιση των εκδηλώσεων «Γιορτή Κρασιού» Αμπελώνα.

             Εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης για την ολοκληρωμένη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τυρνάβου.

             Οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου να χρηματοδοτούνται από το κράτος.

             Ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής Δαμασίου.

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΝΕΟΛΑΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκράχτη η Λαϊκή Συσπείρωση πιστεύει στην ευρύτερη αξία της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του.

Διεκδικεί:

             Ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα Φυσικής Αγωγής που να έχει τη συνολική ευθύνη για τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τον έλεγχο της Φυσικής Αγωγής, με βάση της ανάγκες του πληθυσμού ανά περιφέρεια και δήμο.

             Οικονομικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση των αθλητικών σωματείων του Δήμου.

             Επαρκή χρηματοδότηση για την υλικοτεχνική υποδομή και επιστημονική στήριξη των τομέων Φυσικής Αγωγής και Άθλησης.

             Άμεσο διορισμό καθηγητών Φυσικής Αγωγής με οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Προτείνει:

             Τη δημιουργία πλήρους σύγχρονου αθλητικού κέντρου στον Αμπελώνα.

             Την αποπεράτωση και λειτουργία του Κλειστού Κολυμβητηρίου Τυρνάβου μέσω κρατικού Φορέα Διαχείρισης.

             Υλοποίηση της μελέτης για την κατασκευή των νέων αποδυτηρίων στο Δημοτικό Στάδιο.

             Βελτίωση και αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων στους Δήμους και τις τοπικές κοινότητες.

             Ενίσχυση και βελτίωση των προγραμμάτων μαζικής άθλησης – άσκησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ