Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

0013Η επίθεση που έγινε την Τρίτη το βράδυ στην ανατολική Νιγηρία από την ισλαμιστική εξτρεμιστική ομάδα Μπόκο Χαράμ, είχε σαν στόχο τους  θεατές των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αν και η Μπόκο Χαράμ  είναι ενάντια στο ποδόσφαιρο, δεν είναι όλοι οι θρησκευόμενοι μουσουλμάνοι ενάντια στο ποδόσφαιρο, ούτε όλοι οι τζιχαντιστές.

Η βόμβα ήταν κρυμμένη σε ένα τρίκυκλο ταξί σταθμευμένα ακριβώς έξω από ένα κέντρο προβολής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη βορειοανατολική πόλη της Νιγηρίας Damaturu.

Εξερράγη την ώρα που δεκάδες ντόπιοι παρακολουθούσαν τον αγώνα Βραζιλία-Μεξικό την Τρίτη, 17 Ιουνίου, σκοτώνοντας 14 και τραυματίζοντας άλλους 26. Η επίθεση κατά αμάχων ήταν η τελευταία της τρομοκρατικής ομάδας που από το 2009 έχει εξαπολύσει μια θανάσιμη εκστρατεία για να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στη Νιγηρία.

Αυτές τις μέρες, φαίνεται ότι στόχος της βίας τους είναι το ποδόσφαιρο. Την 1η Ιουνίου, περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας, όταν εξερράγη βόμβα σε ένα γήπεδο γεμάτο με οπαδούς. Μια εβδομάδα νωρίτερα, στο κέντρο της πόλης του Jos, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη δίπλα σε ένα άλλο κέντρο προβολής ποδοσφαίρου.

Ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Abubakar Shekau, έχει πει πολλές φορές μέσω βίντεο στο Διαδίκτυο ότι το ποδόσφαιρο είναι μια δυτική διαστροφή που στόχο έχει να απομακρύνει  τους μουσουλμάνους από τη θρησκεία τους. Αλλά ποτέ δεν ανέφερε κάποιο μουσουλμανικό κείμενο για να δικαιολογήσει τη θέση του.

Επιπλέον, πολλοί αναλυτές, εξοικειωμένοι με τη Νιγηρία, πιστεύουν ότι η καταδίκη του αθλήματος από την οργάνωση, σχετίζεται περισσότερο με τον οπορτουνισμό τους παρά με κάποια βαθειά θρησκευτική πεποίθηση. Οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν τους αγώνες είναι πολλοί, με αποτέλεσμα να αποτελούν “καλό” στόχο για να προκαλέσουν τη μέγιστη δυνατή ζημιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ