ΓΙΑΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΑΣΧΗΜΑ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΣΚΟΡΔΟ – ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

GHTΤο σκόρδο είναι νόστιμο. Αλλά αν καταναλώνετε αρκετό, η δυσοσμία του μπορεί να αποκρούσει όχι μόνο βρικόλακες, αλλά και κάθε πρόσωπο, σε ακτίνα μερικών μέτρων.

Γιατί μυρίζει τόσο άσχημα η αναπνοή όταν τρώμε σκόρδο;

Σύμφωνα με το American Chemical Society, συγκεκριμένες χημικές ουσίες είναι υπεύθυνες για την οσμή.

Όταν τεμαχίσουμε η συνθλίψουμε ένα σκόρδο, απελευθερώνεται η ένωση allicin, η οποία στη συνέχεια διασπάται σε τέσσερις άλλες δύσοσμες ενώσεις. Η χειρότερη από αυτές είναι το Αλλυλ μεθυλοσουλφίδιο, το οποίο μπορεί να παραμείνει στο σώμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή όχι μόνο κάνει την αναπνοή μας να μυρίζει άσχημα, αλλά περνάει στο αίμα, τον ιδρώτα και τα ούρα.

Και είναι απίστευτα δύσκολο να απαλλαγούμε από τη δυσωδία από τη στιγμή που έχουμε απορροφήσει αυτή τη χημική ουσία. «Οι άνθρωποι και τα ζώα είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι ακόμα και στις πιο μικρές ποσότητες των ενώσεων του θείου,” λέει ο Eric Block, καθηγητής της Χημείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Albany, και συγγραφέας του Garlic and Other Alliums.

Μόλις μεταβολίσουμε αυτές τις ενώσεις, η μυρωδιά φεύγει, λέει ο Block. Αλλά αυτό παίρνει λίγο χρόνο – μέχρι και δύο ημέρες, αν και διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μερικοί άνθρωποι τη μεταβολίζουν γρήγορα, άλλοι όχι.

Μια έρευνα  δείχνει ότι το λίπος στο γάλα μας βοηθά να διασπάσουμε το το Αλλυλ μεθυλοσουλφίδιο πιο γρήγορα. Άλλοι προτείνουν το μαϊντανό ή τα εσπεριδοειδή.

Όμως, αυτού του είδους τα μέτρα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, αφού στην ουσία, προσπαθούμε να καλύψουμε τη μυρωδιά του σκόρδου με άλλες επίσης ισχυρές οσμές.

Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που πιστεύουν ότι καταβροχθίζοντας σκόρδο καταπολεμάτε το κρυολόγημα ή μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, προσγειωθείτε λίγο.

Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου μπορεί να ωφελούν την υγεία μας, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό ρόλο των ενώσεων του σκόρδου: πόσο «καλές» ή «κακές» είναι.

Το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς μάλλον δεν μπορούν να καταναλώσουν τόσο σκόρδο, όσο χρειάζεται για να αποκομίσουν πραγματικά τα σημαντικά οφέλη για την υγεία, λέει ο Block.

Αλλά το σκόρδο, σε καμία περίπτωση, δεν σταματά την εμφάνιση μιας νόσου, λέει ο Block. “Εκτός εάν, όπως κάποτε άκουσα έναν κωμικό να λέει, με την κατανάλωση σκόρδου θα έχεις τόσο κακή αναπνοή που κανείς και τίποτα δεν θα θέλει να έρθει κοντά σας.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ