ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΠΝΟΥ ΚΑΙ … ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

…γιατί όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και ΣΔΟΕ

kapn1Νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με στόχο την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων ξεκίνησαν οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες καπνού στην Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά δημιουργήθηκε και ειδικός ιστότοπος, το www.oxistaparanomatsigara.gr, για την καλύτερη προώθησή της!

Ήδη οι καταναλωτές στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους και η Λάρισα, ενημερώνονται εκτός όλων των άλλων (σποτ, καταχωρήσεων κλπ.) και από ειδικό διαφημιστικό φυλλάδιο που διανέμεται στα σημεία πώλησης προϊόντων καπνού, μετά τη ραγδαία άνοδο του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στη χώρα μας.

Υπολογίζεται ότι 4,4 δις παράνομα τσιγάρα καταναλώνονται στην Ελλάδα, τα οποία σύμφωνα και με την καμπάνια των εταιρειών, στερούν 600 και πλέον εκατομμύρια ευρώ από την εθνική οικονομία, ενώ παράλληλα απειλούνται 50.000 θέσεις εργασίας αφού ιδιοκτήτες περιπτέρων και ψιλικών οδηγούνται σε λουκέτο.

Εκείνο βέβαια που δεν μας εξηγούν με νούμερα  οι εμπνευστές της εκστρατείας είναι γιατί έκλεισαν πάνω από 8.000 σημεία λιανικής πώλησης τα τελευταία 5 χρόνια και βέβαια γιατί το ποσοστό κέρδους στην Ελλάδα παραμένει στο 3% , όταν πανευρωπαϊκά αγγίζει ή και ξεπερνά το 8% επί της ονομαστικής αξίας, ενώ στη Ρωσία φτάνει το 15%!!!

SKITSOΔεν θα σταθούμε ούτε στις προτροπές του εντύπου στο να γίνουμε σύμμαχοι… για το καλό μας καταγγέλλοντας στο γνωστό τετραψήφιο του ΣΔΟΕ και διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία μας- άλλωστε συν Αθηνά και χείρα κίνει-και δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά του κράτους που δεν μπαίνει στην ουσία νομοθετώντας ανάλογα, ούτε φυσικά στην ανησυχία που εκφράζεται για πρόσβαση των ανηλίκων στα παράνομα προϊόντα όταν ο Έλληνας καπνίζει από τα… 10!!!

Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποιοι πρέπει να αρχίσουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους καθώς η παντελής έλλειψη ποιοτικού ελέγχου σε τέτοια προϊόντα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή(όσο οξύμωρο και αν ακούγεται ). Στο περιεχόμενο παράνομων τσιγάρων και χύμα καπνού έχουν ανιχνευθεί βαρέα μέταλλα, τρίχες ζώων, φτερά, χημικά πρόσθετακλπ., με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Όσο για τις … συμμαχίες που ευαγγελίζεται το φυλλάδιο ας  αναλογιστούν τι οδήγησε στην έξαρση του φαινομένου και μέχρι τότε ας περιοριστούν σ’ αυτό που ξέρουν καλύτερα: Την άψογη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία… για το καλό μας πάντα!!!!

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ