FINANCIAL TIMES: ΠΩΣ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΚΤΟΠΙΖΕΙ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ

760Για την αγορά συναλλάγματος, αυτό που συμβαίνει είναι αντίστοιχο με εκείνο που ο πρόεδρος Μάο είχε αποκαλέσει «βομβαρδισμό των αρχηγείων». Το κινεζικό γουάν εκτοπίζει ταχύτατα το αμερικανικό δολάριο ως νόμισμα για συναλλαγές όχι μόνο στην Ασία και την Ευρώπη, αλλά πλέον και στην ίδια την αγορά των ΗΠΑ.

Η αξία των πληρωμών σε γουάν μεταξύ των ΗΠΑ και των υπόλοιπων χωρών αυξήθηκε κατά 327% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, καθώς περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις άρχισαν να χρησιμοποιούν το κινεζικό νόμισμα για να πληρώνουν τις εισαγωγές από την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της SWIFT, της εταιρείας διεθνών συναλλαγματικών διακανονισμών.
Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν την εκρηκτική άνοδο του κινεζικού νομίσματος είναι δομικοί και μακροπρόθεσμοι, υποστηρίζει η Ντέμπορα Λοτζ, της HSBC.

Πρώτον, οι Αμερικανοί εισαγωγείς μπορούν με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν το κόστος των εισαγωγών από την Κίνα. Δεύτερον, η πρόσφατη εκτίναξη της δημοτικότητας ορισμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων με ονομαστική αξία σε γουάν καθιστά ευκολότερο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να αντισταθμίζουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο και να έχουν επενδυτικές αποδόσεις από τα γουάν που διαθέτουν.

Το απόλυτο μέγεθος των διακανονισμών σε γουάν μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι σαφώς λιγότερο εντυπωσιακό από τον ρυθμό αύξησης. Μόλις το 2,4% των πληρωμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας – Χονγκ Κονγκ έγινε σε γουάν τον φετινό Απρίλιο, από 0,7% τον Απρίλιο του 2013.
Παρ’ όλα αυτά, αυτό αναμένεται να αλλάξει κατηγορηματικά. «Μέχρι τα τέλη του 2015, νομίζουμε ότι το 30% του παγκόσμιου εμπορίου της Κίνας θα γίνεται σε γουάν. Το αντίστοιχο ποσοστό τώρα είναι 13% – 15%» αναφέρει η Λοτζ.

Μέχρι πρότινος, οι μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις καθοδηγούσαν τη στροφή από το δολάριο στο γουάν. Αυτό, όμως, πλέον αλλάζει. «Νομίζω ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα δούμε πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα σε αυτό το πεδίο από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Κίνα, οι οποίες θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το γουάν (για να εμπορεύονται στις ΗΠΑ)» δήλωσε η Λοτζ.
Αυτή η στροφή, λέει η Λοτζ, αποδίδεται εν μέρει στην πρόσφατη υποτίμηση του γουάν, που έχει υποχωρήσει περίπου 3,2% έναντι του δολαρίου φέτος. Μέχρι πρότινος, η κρατούσα άποψη θεωρούσε πως η ανατίμηση του γουάν ήταν μονόδρομος. Έτσι, οι Κινέζοι εξαγωγείς είχαν τη συνήθεια να μεταβιβάζουν το συναλλαγματικό κίνδυνο στους Αμερικανούς εισαγωγείς επιμένοντας σε χαμηλότερη αξία του δολαρίου.

Έτσι, εάν η επίσημη ισοτιμία ήταν 6 γουάν έναντι του δολαρίου, οι Αμερικανοί εισαγωγείς καλούνταν να συμφωνήσουν στο 5,8 με αποτέλεσμα οι κινεζικές εξαγωγές να γίνονται πιο ακριβές. Καθώς, όμως, κάνουν το εμπόριό τους σε γουάν, οι Αμερικανοί εισαγωγείς δεν αναγκάζονται πλέον να πληρώσουν συναλλαγματικό… μπόνους στους Κινέζους εξαγωγείς.

Για τους Κινέζους εξαγωγείς από την άλλη πλευρά, η στροφή στο γουάν εκμηδενίζει το συναλλαγματικό κίνδυνο κι έτσι είναι προτιμητέα, εξηγεί η Λοτζ. Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί εισαγωγείς μπορούν να αντισταθμίσουν τη συναλλαγματική τους έκθεση μέσω της off shore αγοράς για χρηματοοικονομικά εργαλεία σε γουάν που αποκτά όλο και μεγαλύτερη ρευστότητα.

Αν και η στροφή από το δολάριο στο κινεζικό νόμισμα αποδίδεται σε εμπορικούς λόγους, έχει και στρατηγική λογική. Η Κίνα αποφάσισε να προωθήσει το γουάν παγκοσμίως λόγω της απογοήτευσης που βίωσε το 2008 και το 2009, όταν έβλεπε να εξανεμίζεται η αξία των αμερικανικών ομολόγων που κατείχε καθώς βυθιζόταν το δολάριο.

Με τον τρόπο αυτό το Πεκίνο επιδιώκει τη μείωση της εξάρτησής του από την αμερικανική αγορά ομολόγων. Με τον καιρό, η πολιτική θα απελευθερώσει την Κίνα από την άβολη θέση στην οποία βρίσκεται καθώς συμπεριλαμβάνεται στη ζώνη του δολαρίου και θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική της ανεξαρτησία.

avgi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ