Ο Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ

σαρχωσηςΣυνέντευξη στον Γιάννη Παιδή

Τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο Τυρνάβου και τη ΔΕΥΑΤ, παρουσιάζει με τη σημερινή του συνέντευξη στο paidis.com, ο νέος δήμαρχος Τυρνάβου, Παναγιώτης Σαρχώσης, ο οποίος ευθύς εξ αρχής εκφράζει τη θλίψη του για τον άδικο και απρόσμενο χαμό του συνεργάτη του και φίλου Γιώργου Αρβανίτη. Ο κ. Σαρχώσης εξηγεί τις επιλογές του στα πρόσωπα, εκφράζει ενστάσεις για την κατάσταση στο χώρο της αυτοδιοίκησης και ζητά από τη σημερινή δημοτική αρχή να επιδείξει υπευθυνότητα μέχρι το τέλος της θητείας της:

Την Πέμπτη ανακοινώσατε τα ονόματα των αντιδημάρχων και των επικεφαλής των νομικών προσώπων του δήμου. Τι σηματοδοτούν αυτές οι επιλογές σας;

Πρέπει να σας πω ότι δυστυχώς η θητεία μας ξεκινά έχοντας σημαδευτεί από την απώλεια του φίλου μας και στενού συνεργάτη Γιώργου Αρβανίτη, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα λείψει από όλους αφού ήταν ένα άτομα που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στο δήμο μας. Το κενό του είναι βέβαιο ότι θα είναι δυσαναπλήρωτο.

Οσον αφορά τώρα τις επιλογές μας έγιναν με στόχο να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις και να δώσουμε και τους απαραίτητους συμβολισμούς στο σχεδιασμό μας. Ετσι, επιλέξαμε την κ. Ρ. Σουρλατζή για πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και δημιουργούμε μια ισχυρή αντιδημαρχία που θα ασχολείται με τα θέματα του Αμπελώνα, στην οποία τοποθετήσαμε επικεφαλής τον Αμπελωνίτη Κώστα Χρυσοβέργη.

Επιλέχθηκε ο κ. Κώστας Κουλιός για την αντιδημαρχία έργων και πολιτισμού αφού θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει δείξει και στο παρελθόν αλλά και με την καθημερινή του παρουσία, κοινωνική και επαγγελματική, δείγματα γραφής που μπορούν να εγγυηθούν μία ουσιαστική και παραγωγική θητεία.

Ο κ. Χρήστος Τσιόπας επιλέχθηκε για την αντιδημαρχία που θα ασχολείται με θέματα καθημερινότητας αφού είναι ένα πρόσωπο που έχει αναπτύξει έντονη δράση στην τοπική κοινωνία, παρακολουθεί από κοντά τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, ενώ και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με τη συνολική του στάση απέδειξε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα θέματα της καθημερινότητας αποτελεσματικά.

Ο κ. Γιώργος Μπανταβάνης είναι οικονομολόγος  και θεωρώ ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στις τεράστιες απαιτήσεις της διαχείρισης των οικονομικών του δήμου και να δώσει λύσεις όπου χρειαστεί.

Τέλος ο κ. Αλέξανδρος Χατζηκρανιώτης είναι ένα άτομο το οποίο στους τομείς της τοπικής και αγροτικής ανάπτυξης πέτυχε ουσιαστικά αποτελέσματα όταν διατέλεσε αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Χρήστου Κιτσίδη. Είναι άτομο μεθοδικό και ουσιαστικό στη δουλειά του και σίγουρα θα προσφέρει πολλά.

Πως σκέφτεστε να αξιοποιήσετε και τους υπόλοιπους συμβούλους αλλά και τα στελέχη του ψηφοδελτίου σας το επόμενο διάστημα;

Μέσα στις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τους νέους προέδρους των οργανισμών και των νομικών προσώπων του δήμου θα συζητήσουμε για τη στελέχωση των διοικήσεων αυτών  των οργανισμών και των επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι να ενεργοποιηθεί το σύνολο του συνδυασμού και να προωθηθεί μια συλλογική λειτουργία, μέσα από τακτικές συναντήσεις, δημοτικής παράταξης, συνδυασμού και φίλων της ΣυνΠολιτείας ώστε να προωθούνται άμεσα προς επίλυση διάφορα ζητήματα που θα αναδεικνύονται σε αυτές τις συναντήσεις.

Και να περάσουμε στα δύσκολα: Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης που κάνει λόγο για τεράστια εγκατάλειψη σε όλο το δήμο. Πώς είναι πραγματικά η κατάσταση και πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε;

Η κατάσταση είναι τραγική. Πρέπει να ομολογήσω ότι για πρώτη φορά έρχομαι αντιμέτωπος με τέτοιες συμπεριφορές από την πλευρά αιρετών. Ο κ. Μαλάκος πρέπει να κατανοήσει ότι είναι δήμαρχος μέχρι 31 Αυγούστου και επίσης ότι αμείβεται μέχρι 31 Αυγούστου για να εκτελεί τα καθήκοντά του ως δήμαρχος. Και άλλοι έχασαν εκλογές αλλά τίμησαν και τιμούν με συνέπεια και υπευθυνότητα τη θέση στην οποία τους είχε τάξει ο λαός. Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε μια εκδήλωση εκδικητικών συμπεριφορών, όπως το σταμάτημα της αποκομιδής απορριμμάτων τις Κυριακές στο κέντρο του Τυρνάβου, και μια τεράστια εγκατάλειψη των δημοτικών χώρων που εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για τη συνέχιση της ύπαρξης του φυτικού κεφαλαίου. Ζητήσαμε από την απερχόμενη δημοτική αρχή να αναλάβει μέχρι τη Δευτέρα πρωτοβουλίες. Αλλως θα χρειαστεί να δρομολογήσουμε εξελίξεις για να περισώσουμε το πράσινο και τους δημοτικούς χώρους.

κ. Σαρχώση μαζί με συνεργάτες σας επισκέπτεστε καθημερινά το δημαρχείο και ενημερώνεστε από υπηρεσιακούς παράγοντες για την κατάσταση που επικρατεί. Τι διαπιστώνετε στο δήμο και στις υπηρεσίες σε θέματα οικονομικά και σε θέματα προσωπικού;

Εκείνο που γίνεται κατανοητό από την πρώτη στιγμή, είναι ότι η αυτοδιοίκηση καλείται να λειτουργήσει σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που συνδιαμορφώνουν οι μνημονιακές επιταγές και η υποταγή της πλειοψηφίας των αιρετών σε αυτές τις επιταγές. Ο δήμος Τυρνάβου καλείται να λειτουργήσει με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και με ελάχιστους πόρους με τον ασφυκτικό έλεγχο του παρατηρητηρίου στο οποίο δυστυχώς ενταχθήκαμε. Αν δεν αντιδράσουμε ο δήμος κινδυνεύει να χάσει τον χαρακτήρα του και να γίνει μια προέκταση του υπουργείου Εσωτερικών.

Οσον αφορά τα οικονομικά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μέχρι το τέλος του έτους ο δήμος θα έχει ένα συνολικό άνοιγμα περίπου 1,5 εκ. ευρώ, ενώ παρατηρείται και μια τεράστια υστέρηση στα έσοδα, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτά και δημιουργείται τεράστιος κίνδυνος μη είσπραξης σημαντικών ποσών από χρέη, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ένα μεγάλο θέμα που θα σας απασχολήσει από την πρώτη στιγμή είναι τα έργα της ΔΕΥΑ Τυρνάβου και κυρίως τα οικονομικά της επιχείρησης. Τι κατάσταση αναμένετε να παραλάβετε;

Η αλήθεια είναι ότι πολλά έργα όπως η αποχέτευση του Αμπελώνα, οι βιολογικοί καθαρισμοί Αργυροπουλίου και Αμπελώνα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι με την επίπονη προσπάθεια του διευθυντικού επιτελείου της επιχείρησης και τις ενέργειες που κάνουν καθημερινά , τα προβλήματα αυτά θα ξεπεραστούν και σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τα έργα.

Και ενώ για τα έργα μπορεί να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, δεν ισχύει το ίδιο και για τα οικονομικά της ΔΕΥΑΤ. Διαπιστώσαμε μια ανησυχητική αύξηση των οφειλών, οι οποίες από 1,8 εκ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο, έφτασαν μέσα σε 5 μήνες τα 1,985 εκ. ευρώ. Είναι φανερό ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και μάλιστα άμεσα γιατί υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Εμείς για το θέμα του νερού θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις και αφού προχωρήσουμε σε μια ποιοτική ανάλυση όλων των στοιχείων θα ανακοινώσουμε μέσα στον Δεκέμβριο τις προτάσεις μας για την τιμολογιακή πολιτική.

Όμως εδώ επιτρέψτε μου να καυτηριάσω την τελευταία ενέργεια του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΤ, ο οποίος αντί να βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων της επιχείρησης στον αγώνα τους να μην ενταχθούν στην ενιαία αρχή πληρωμών, βρέθηκε απέναντί τους, βάζοντας μάλιστα και δικηγόρο για να τους αντιπαλέψει στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει.

Θεωρούμε ότι σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, δημοτική αρχή και εργαζόμενοι να βρίσκονται στην ίδια πλευρά και να παλεύουν μαζί για το καλό του δήμου και των δημοτών και όχι αυτές οι σχέσεις να δηλητηριάζονται με επιλογές όπως αυτή του κ. Μαλάκου.

 Κύριε δήμαρχε κατά γενική ομολογία αναλαμβάνετε τη διοίκηση του δήμου σε μια άκρως δύσκολη περίοδο για την αυτοδιοίκηση που θέτει σε κίνδυνο την ίδια της την υπόσταση. Πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε και σε ποια επίπεδα.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα η ΚΕΔΕ που θα προκύψει το επόμενο διάστημα να αναδείξει τον διεκδικητικό της ρόλο. Θα πρέπει να διεκδικήσει τους πόρους που θα έπρεπε να δοθούν στην αυτοδιοίκηση, να απαιτήσει αύξηση του προσωπικού των ΟΤΑ και παράλληλα να βάλει τέλος στον ασφυκτικό θεσμικό έλεγχο που εμποδίζει στους δήμους να ανταποκριθούν στο ρόλο τους απέναντι στην κοινωνία και στους δημότες.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει και η δημοτική αρχή μαζί με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία να προασπίσει τον χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης, να δημιουργήσει δομές και δράσεις που θα αναδεικνύουν και τον κοινωνικό ρόλο των δήμων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ