ΡΩΣΙΑ KAI ΣΕΡΒΙΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ € 2,1 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ SOUTH STREAM

5I2Η Σερβία έχει υπογράψει σύμβαση 2.100.000.000€ με τη θυγατρική της Gazprom, Centrgaz,για  την κατασκευή του αγωγού South Stream, αν και υπήρχε αυξανόμενη πίεση από την ΕΕ να αναστείλει το έργο, επειδή φαίνεται να παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Centrgaz θα συμμετέχει στο σχεδιασμό, την προμήθεια, την κατασκευή και εγκατάσταση του αγωγού, την εκπαίδευση του προσωπικού και τη λειτουργία, ενώ σέρβοι υπεργολάβοι θα αναλάβουν ορισμένες από τις εργασίες.

Η τελετή της υπογραφής πραγματοποιήθηκε στη Σερβία την Τρίτη μεταξύ του South Stream Σερβίας και της Centrgaz.

Η ροή του αερίου από το σερβικό τμήμα του αγωγού θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2016.

Η Σερβία φαίνεται να είχε σταματήσει τη διαδικασία κατασκευής, μετά την κίνηση της Βουλγαρίας, ωστόσο και οι δύο χώρες δήλωσαν αργότερα ότι συμμετέχουν στο έργο.

Οι περισσότερες από τις συμμετέχουσες χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την κατασκευή του South Stream.

Την Τετάρτη η Ρωσία και η Ιταλία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες για τον South Stream και είναι έτοιμοι “για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,” σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Την Τρίτη, ο Σλοβένος ​​υπουργός Εξωτερικών, Karl Erjavec, δήλωσε ότι η χώρα ήθελε ο “South Stream να περάσει μέσα από το έδαφός μας.”

Ο South Stream, έργο της Gazprom, αναμένεται να αποδώσει 63 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Το υπόγειο τμήμα του South Stream περνά μέσα από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία ​​και την Αυστρία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ