Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ: ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Προαναγγέλλει τη δημιουργία δημοπρατηρίου στο δήμο Τυρνάβου

σαρχωσηςΠαρέμβαση με αφορμή το πρόσφατο «κανόνι» σε βάρος αμπελοκαλλιεργητών του Τυρνάβου κάνει ο νέος δήμαρχος Παναγιώτης Σαρχώσης, ζητώντας από την πολιτεία να λειτουργήσει αποτελεσματικά το μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων, αλλά και προαναγγέλλοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις από τη δημοτική αρχή με στόχο την προστασία αγροτών και καταναλωτών από κερδοσκόπους και τυχοδιώκτες εμπόρους. 

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Με αφορμή και το νέο κρούσμα απάτης σε βάρος αγροτών του δήμου μας από έμπορο αγροτικών προϊόντων, επισημαίνουμε ότι είναι επιτακτικό να λειτουργήσει ουσιαστικά το Μητρώο Εμπόρων Αγροτοκτηνοτροφικών Προϊόντων, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των παραγωγών από τους κερδοσκόπους και τους αετονύχηδες.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ουσιαστικά η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει με σαφήνεια τις λεπτομέρειες κατάθεσης εγγυητικής επιστολής για την εγγραφή των εμπόρων αγροτικών προϊόντων στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων για να σταματήσουν τα φαινόμενα εξαπάτησης των αγροτών και να δίνεται η δυνατότητα αποζημίωσής τους μέσα από την εγγυητική επιστολή, αν και λόγω του χαμηλού ύψους της οι εξασφαλίσεις είναι μικρές. Κατά συνέπεια θα πρέπει η πολιτεία να αναζητήσει και να βρει και επιπλέον δικλείδες ασφαλείας για την υπεράσπιση των αγροτών που σήμερα είναι έρμαια του κάθε τυχοδιώκτη που εμφανίζεται ως έμπορος.

Πιστεύουμε ότι στην κατεύθυνση της προστασίας των αγροτών αλλά και των καταναλωτών θα πρέπει να είναι καταλυτικός και ο ρόλος του δήμου, μέσα από την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να γίνει φορέας ουσιαστικής ενημέρωσης των αγροτών και σημείο αναφοράς για αγρότες και εμπόρους.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία με πρωτοβουλία του δήμου, φορέα αγροτικών προϊόντων, ο οποίος θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα του, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων – αγροτών, συνεταιρισμών, επιχειρήσεων κ.λπ. και ο οποίος θα διατρέχει όλα τα ζητήματα που αφορούν στα προϊόντα της περιοχής, με στόχο την ίδρυση και λειτουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στο δήμο Τυρνάβου.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε αρωγούς τους ίδιους τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους των φορέων τους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ