ΜΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Δ. ΓΕΛΑΛΗΣ

GELALHS (Αντιγραφή)Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με επικεφαλής τον βουλευτή Λάρισας Δημήτρη Γελαλή, τον Σταύρο Κελεσίδη, τον Αντρέα Χρυσικό και μέλη της ΟΜ Τυρνάβου, παρευρέθηκε το πρωί της Κυριακής στη Ροδιά Τυρνάβου και συναντήθηκε με κτηνοτρόφους της περιοχής. Αφορμή της συνάντησης ήταν τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού που εμφανίστηκαν σε κοπάδια της περιοχής,

η μη καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν την κτηνοτροφία για τα οποία η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει αλλά δεν έδωσε λύσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν ότι: «Η επαρχία και η κτηνοτροφία τα χρόνια του μνημονίου έχουν εγκαταλειφθεί παρά τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Ο κτηνοτροφικός κόσμος μετά τη μη καταβολή της εξισωτικής, δέχθηκε ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα από τα κρούσματα της ασθένειας που απειλούν ολόκληρα κοπάδια και που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα προκαλέσει εκατοντάδες θανατώσεις ζώων. Οι υπηρεσίες ακόμα δεν προχώρησαν σε καταγραφή του προβλήματος, ούτε έχουμε επίσημα αποτελέσματα για τον αριθμό των θανόντων ζώων ή όσων νόσησαν».

Ο βουλευτής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, βασικό τομέα απασχόλησης των κατοίκων της περιοχής, τονίζοντας την ανάγκη να παρθούν σοβαρές πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχυθεί η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. «Προς το παρόν οι κυβερνώντες δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης, αρκούνται σε υποσχέσεις και καθησυχαστικές δηλώσεις, χωρίς όμως να δίνουν άμεση λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν τον κτηνοτροφικό τομέα».

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, ο βουλευτής τόνισε ότι: «Η αδράνεια της πολιτείας είναι εγκληματική. Οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να λάβουν ούτε προληπτικά μέτρα, ούτε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αιγοπροβάτων από την ασθένεια. Δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους για τη διαδικασία που επρόκειτο να ακολουθηθεί ούτε μερίμνησαν για τους θανάτους ζώων που προκληθήκαν από την ασθένεια. Ενώ ακόμα και τώρα το κονδύλι που δόθηκε στις Περιφέρειες είναι ελάχιστο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών και μέτρων για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Μέτρα όπως την συγκρότηση συνεργείων ψεκασμού, τη συγκρότηση μονάδας έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο νομού και περιφέρειας, την στελέχωση των υπηρεσιών με κτηνοτρόφους, την καταβολή των αποζημιώσεων και τέλος να συμπεριληφθεί η νόσος στον κατάλογο των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Μοναδική διέξοδος για να μείνει ζωντανή η ελληνική κτηνοτροφία είναι η αλλαγή της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, αλλαγή προς όφελος του κτηνοτροφικού κόσμου που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ