ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ Λ. ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ Ν. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ Ο Φ. ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ

Πόλεμος για την τοποθέτηση νέου στεφανιογράφου στο νοσοκομείο Τρικάλων τη στιγμή που στο πανεπιστημιακό ο παλιός είναι συνεχώς χαλασμένος 

τρυποσκιαδηςΒολές κατά του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Λάζ. Μακρή αλλά και του καρδιοχειρουργού του Πανεπιστημιακού, καθηγητή Ν. Τσιλιμίγκα, εξαπέλυσε χθες ο καθηγητής καρδιολογίας του πανεπιστημιακού Φίλιππος Τρυποσκιάδης για το μείζον θέμα του παλιού και συνεχώς χαλασμένου στεφανιογράφου στο Πανεπιστημιακό αλλά και για την απόφαση του κ. Μακρή να τοποθετηθεί νέος σύγχρονος στεφανιογράφος στο νοσοκομείο των Τρικάλων.

«Ενώ ο στεφανιογράφος δεν δουλεύει και κανένας δεν κάνει κάτι, στην ΥΠΕ είχαμε πανηγυρισμούς και φωτογραφήσεις του ΔΥΠΕάρχη κ. Μακρή με τον κ. Τσιλιμίγκα και τον διευθυντή της Καρδιολογικής Τρικάλων για την εγκατάσταση στα Τρίκαλα νέου στεφανιογράφου. Νομίζει άραγε κανείς ότι εγκαθιστώντας το μηχάνημα, αυτό θα κάνει και τις στεφανιογραφίες μόνο του; Χωρίς γιατρούς;», τόνισε φανερά ενοχλημένος ο κ. Τρυποσκιάδης, αναφερόμενος και στις 12.000 στεφανιογραφίες που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια στη Λάρισα και άρα στην τεράστια κτηθείσα εμπειρία των γιατρών του Πανεπιστημιακού.

Με αφορμή το γεγονός ότι θα έρχεται γιατρός από το νοσοκομείο Ιωαννίνων για να κάνει τις στεφανιογραφίες στα Τρίκαλα ο κ.΄Τρυποσκιάδης αναρωτήθηκε για τη σκοπιμότητα να πάει ο στεφανιογράφος στα Τρίκαλα και ζήτησε να μάθει πόσες στεφανιογραφίες θα κάνει ένα μηχάνημα το οποίο κόστισε 420.000 ευρώ, όταν πέραν του γιατρού από τα Γιάννινα δεν υπάρχουν άλλοι γιατροί να τις κάνουν ή δεν είναι σε ηλικία να μετεκπαιδευτούν.

«Ποιοι γιατροί θα τις κάνουν; Ποιοι θα εκπαιδευτούν ώστε να μάθουν; Είναι σε ηλικία ώστε να ενδείκνυται η μετεκπαίδευσή τους; Δεν χρειάζεται επομένως μόνο το μηχάνημα αλλά και γιατροί που να έχουν τη γνώση και την εμπειρία να το δουλέψουν», υποστήριξε ο καθηγητής καρδιολογίας.

Από τις βολές του κ. Τρυποσκιάδη δεν ξέφυγε και ο καρδιοχειρουργός Ν. Τσιλιμίγκας για τον οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εμφανίστηκε ως αρωγός και αξίωσε τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά να έρχονται από τα Τρίκαλα στο Πανεπιστημιακό. Δίχως όμως να αναφέρει ότι κανένας άλλος από τους γιατρούς της κλινικής του δεν κάνει καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Για να καταλάβετε, αν πάθει γρίπη ο ίδιος, χειρουργεία δεν γίνονται, αν πάθει λέμε γαστρεντερίτιδα, όλα σταματούν. Είναι προφανές ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να καλύψει το πλήθος των περιστατικών, γι’ αυτό και τόσοι ασθενείς περιμένουν στην κλινική του και 20 και 30 μέρες. Να τα ξέρουμε και μην λέμε δηλαδή; Με έναν καρδιοχειρουργό γίνεται; Γιατί μόνο ένας χειρουργεί όταν υπηρετούν κι άλλοι στην κλινική; Στην πανηγυρική φωτογράφιση δεν ανέφερε πώς θα καλυφθούν οξέα περιστατικά ή επιπλοκές που θα προκύψουν στον στεφανιογράφο των Τρικάλων και που πρέπει να οδηγηθούν αμέσως στο χειρουργείο. Μπορεί; Γίνεται;

Δεν είναι θέμα ευρύτερης συνεργασίας των δύο νοσοκομείων; Την ώρα που πεθαίνει ο στεφανιογράφος και το αιμοδυναμικό τμήμα στο Πανεπιστημιακό βγάζουμε φωτογραφίες, χαρές και πανηγύρια χωρίς αντίκρισμα;

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς για Κέντρα Καρδιάς, για Κέντρα Μεταμοσχεύσεων αλλά τίποτε δεν γίνεται. Γίνονται αυτά δίχως καμία συνεννόηση με τις καρδιολογικές κλινικές της Θεσσαλίας;

Η καρδιοχειρουργική επέμβαση κρατάει τόσες ώρες, μετά; Μετά, τον υπόλοιπο καιρό οι καρδιολόγοι δεν είναι που θα φροντίσουν τον άρρωστο;».

Φυσικά ο καθηγητής δεν άφησε ασχολίαστη και την τελευταία ανακοίνωση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ για τα οικονομικά των νοσκομείων λέγοντας ότι το πιο αστείο που ακούμε είναι ότι «λεφτά υπάρχουν» στο νοσοκομείο.

Πώς γίνεται να υπάρχουν λεφτά όταν ο στεφανιογράφος του Πανεπιστημιακού έχει τελειώσει από το 2010. Χαλάει και ψάχνουν για ανταλλακτικά σε άλλα εξίσου παλιά μηχανήματα στη Βολιβία, στο Τουρκμενιστάν και αλλού τριτοκοσμικά. Δεν υπάρχουν πια στις εταιρίες ανταλλακτικά για τόσο παλιά μηχανήματα.

Οταν δεν υπάρχουν βηματοδότες, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια, δεν επισκευάζονται μηχανήματα, ακούμε ότι λεφτά υπάρχουν, αναρωψτήθηκε ο κ. Τρυποσκιάδης.

Τις θέσεις του κ. Τρυποσκιάδη στήριξανο ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ, κ. Απ. Κομνός, που χαρακτήρισε «αδιανόητο να μην λειτουργεί στεφανιογράφος στο τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό και μάλιστα σε 24ωρη βάση, ο διευθυντής της Καρδιολογικής του Νοσοκομείου Βόλου Θεμ. Τσακνάκης αλλά και ο  διευθυντής της Καρδιολογικής του ΓΝΛ Φώτης Βασιλείου τόνισε ότι ο στεφανιογράφος στο Πανεπιστημιακό πρέπει να λειτουργήσει αμέσως.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ