ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

28οκτωβριουΣύμφωνα με το  άρθρο 4 του Β.Δ. 748/66, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 380/68 και το άρθρο 1 του Ν.Δ. 147/73, ως εξαιρέσιμες εορτές για τον ιδιωτικό τομέα, νοούνται οι εορτές της 25ης Μαρτίου, της Δεύτερης ημέρας του Πάσχα, της 15ης Αυγούστου, των Χριστουγέννων, της 1ης Μαΐου και της 28ης Οκτωβρίου.

Η 28η Οκτωβρίου, είναι προαιρετική αργία. Στον ιδιωτικό τομέα η λειτουργία των επιχειρήσεων την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου και η απασχόληση των εργαζομένων ανήκουν αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργασθούν εάν αυτό αποφασισθεί από τον εργοδότη, αν βεβαίως η επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με το Β Δ 748/1966.  Κατά τα λοιπά, η απασχόληση ή μη των εργαζομένων κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου έχει τις ίδιες συνέπειες και αποτελέσματα με εκείνες των υποχρεωτικών αργιών. Διακρίνουμε δηλ. τις παρακάτω περιπτώσεις:

Α. Αν ο εργοδότης αποφασίσει τη λειτουργία της επιχείρησής του, θα καταβάλει σ’ όλους τους εργαζόμενους που θ’ απασχοληθούν την ημέρα αυτή, (υπαλλήλους ή εργάτες) προσαύξηση 75%, η οποία θα υπολογιστεί στο 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού, προκειμένου για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό ή στο νόμιμο ημερομίσθιό τους, προκειμένου για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. ΟΙ ημερομίσθιοι, θα πάρουν και το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, ενώ αντίθετα, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν το δικαιούνται, γιατί ο μισθός της ημέρας αυτής, θεωρείται ότι περιέχεται στο συνολικό μηνιαίο μισθό.

Β. Στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργήσει με απόφαση του εργοδότη και ο εργαζόμενος με δική του πρωτοβουλία δεν προσήλθε να εργαστεί,  τότε δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του, αν αμείβεται με ημερομίσθιο, ή το 1/25 του μισθού του αν αμείβεται με μηνιαίο μισθό.

Γ. Αν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει με απόφαση του εργοδότη, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο (ΣΣΕ, υπουργική απόφαση, διάταγμα, κατ’ έθιμο αργία κλπ), οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν τον κανονικό τους μισθό ή το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά άλλη αμοιβή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ