ΚΕΕΛΠΝΟ: «ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ ΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»

2A3Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Τζένη Κρεμαστινού, «η εισαγωγή κρούσματος Εμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά».

Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρμόδιες αρχές και είναι ενδεικτικό ότι στην Ισπανία, με την επιβεβαίωση ενός κρούσματος χρειάστηκε να εντοπισθούν-εξετασθούν 150 άτομα. «Η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα, αλλά είναι και ο μόνος τρόπους για να περιορίσουμε το φαινόμενο», σημειώνει η κ. Κρεμαστινού, τονίζοντας ότι χρειάζεται «γρήγορη ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση».

Συμπερασματικά, η ίδια επισημαίνει «ο ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Δεν είναι ένας εύκολος ιός. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία».

Το ελληνικό υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των πυλών εισόδου έχει αποφασίσει την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εφαρμόσει την «κάρτα εισερχόμενου επιβάτη», την οποία θα συμπληρώνουν οι επιβάτες πτήσεων με ανταπόκριση από τις «επίφοβες» χώρες της Αφρικής. Ειδικότερα, θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις χώρες από τις οποίες πέρασαν πριν φτάσουν στην Ελλάδα, αλλά και εάν τυχόν εμφανίζουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι του Εμπολα (υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες, προβλήματα του γαστρεντερικού, εξανθήματα, αιμορραγίες). 

Έχουν επίσης ληφθεί τα μέτρα που συστήνουν ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ ήδη έχει κάνει και ασκήσεις «ετοιμότητας» για τη διαχείριση ενδεχόμενου κρούσματος στο έδαφός της – η πιο πρόσφατη έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα, έχουν εκδοθεί οδηγίες διαχείρισης κρούσματος σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς (υγειονομικό προσωπικό, προσωπικό λιμενικού, αστυνομίας, ένοπλες δυνάμεις),έχουν εκδοθεί οδηγίες προς ταξιδιώτες, έχει ορισθεί εργαστήριο αναφοράς, έχει προετοιμασθεί ειδικός χώρος νοσηλείας ύποπτου κρούσματος στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» και προχωράει η εκπαίδευση στη χρήση του ειδικού εξοπλισμού (στολές) γιατρών και νοσηλευτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Αλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, το σημείο-κλειδί στην εκπαίδευση είναι «πώς βγάζω τη στολή».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ