ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

608Ούτε οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνεται να σταματούν την Τουρκία, αφού η χώρα συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χτες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, με τη συνοδεία πλέον δύο πολεμικών πλοίων, εισέβαλε στα οικόπεδα 2,8 και 9, ενώ έφτασε σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο της ΕΝΙ/KOGAS που πραγματοποιεί γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας».

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να ενδιαφέρεται όλο και πιο έντονα για αγορά ή ενοικίαση πλατφόρμας εξόρυξης πετρελαίου, την οποία θα επιδιώξει να μεταφέρει στα νότια της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο σημείωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπριών δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων. Αντίθετα, συνέχισε, απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντερβίς Έρογλου, χωρίς να ασχολείται σοβαρά με όσα συμβαίνουν κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις.

Ταυτόχρονα, μετά από επίσημη ανακοίνωση του ελλαδικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταφθάνει σήμερα στο νησί προκειμένου να συμμετάσχει στην Τριμερή Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου, ενώ επίσημα πλέον ανακοινώθηκε η μετάβαση στην Κύπρο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, πριν την Τριμερή Συνάντηση του Καΐρου.

newsit.com.cy

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ