ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

ΑΜΦΙΠΟΛΗΜπορεί η τάφρος κάτω απ’ το πάτωμα του τρίτου θαλάμου να είναι “ακανόνιστη” όπως λένε οι αρχαιολόγοι να μην μοιάζει δηλαδή με ένα σχέδιο των κατασκευαστών του τάφου της Αμφίπολης που οδηγεί σε άλλο υπόγειο θάλαμο όμως τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται.

Οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι που διενεργούν την ανασκαφή αφήνουν να εννοηθεί ότι το πάτωμα του τρίτου θαλάμου είχε ρόλο ανάλογο με αυτό των δύο τοίχων σφράγισης που είχαν προηγηθεί, οι τοίχοι δηλαδή που έκλειναν τον τάφο πριν τις Σφίγγες και πριν τις Καρυάτιδες.

Έτσι τίθεται το ερώτημα, ακόμη και εάν δεν είναι κατασκευασμένο από εκείνους που έφτιαξαν τον τάφο, αλλά από άλλα χέρια το όρυγμα κάτω από το πάτωμα για ποιον λόγο έγινε μετά την κατασκευή και πιθανότατα τη λεηλασία του τάφου όλη αυτή η προσπάθεια.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι κάποιοι δεν κάλυψαν αυτόν το χώρο με χώμα όπως και το υπόλοιπο μνημείο αλλά τοποθέτησαν πολύ βαριά αντικείμενα εκεί, μόνο το τμήμα της πόρτας του τάφου που αποκαλύφθηκε ζυγίζει 1,5 τόνο. Στη συνέχεια μπήκε πάτωμα από πωρόλιθο… και ύστερα ολόκληρος ο χώρος καλύφθηκε με χώμα και τοίχους…

Γιατί όλη αυτή η προσπάθεια; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα και είναι πολύ πιθανό οι απαντήσεις να μην έρθουν ποτέ, όμως σήμερα αναμένονται μάλλον κάποιες εξελίξεις.

Ήδη από χθες οι ανασκαφείς συνεχίζουν. Μετά το ρεπό της Κυριακής η ανασκαφή μπήκε και πάλι μπροστά και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου συνεχίστηκε και η απομάκρυνση του αμμώδους χώματος από την τάφρο κάτω από το πάτωμα του τρίτου θαλάμου.

Με ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με την ανασκαφή να λένε ότι το πλέον σημαντικό εύρημα είναι η ίδια η τάφρος μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε και άλλα ευρήματα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ