ΚΕΕΛΠΝΟ: ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΜΠΟΛΑ

F46Σε επιφυλακή βρίσκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ για την παραλαβή Φιλιππινέζου ναυτικού που παρουσίασε συμπτώματα του ιού Έμπολα, ενώ βρισκόταν εν πλω από τη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής με προορισμό ουκρανικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.

Το πλοίο, που πλέει ανοικτά της Πελοποννήσου, αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Δευτέρας στον Πειραιά και ο ναυτικός θα παραληφθεί χωρίς να δέσει στο λιμάνι.

Στο σκάφος επιβαίνουν συνολικά 24 άτομα.

Το πλοίο «ΜΑΓΔΑ Π.», ελληνικών συμφερόντων, ξεκίνησε από την Γουινέα με κατεύθυνση την Ουκρανία και μετέφερε βωξίτη.

Η σύνθεση του πληρώματος είναι Έλληνες και Φιλιππινέζοι και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού Φιλιππινέζος εργαζόμενος παρουσίασε υψηλό πυρετό και αιμορραγικό επεισόδιο.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο μηχανισμός για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος Έμπολα θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και όχι επί χάρτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πυρετός παρουσιάζει υποχώρηση, γεγονός που χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς θετικό.

Εφόσον οι ενδείξεις που λάβουν οι γιατροί, αφού εξετάσουν εντός του πλοίου τον Φιλιππινέζο ναυτικό είναι τέτοιες που να τους οδηγήσουν στη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων, δεν αποκλείεται ακόμη και να τεθεί το φορτηγό πλοίο σε καραντίνα.

Τι πρόκειται να γίνει σε περίπτωση που το κρούσμα επιβεβαιωθεί

Σε περίπτωση που το κρούσμα επιβεβαιωθεί, ο Φιλιππινέζος ναυτικός θα μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Σωτηρία, όπου θα νοσηλευθεί σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης κατά τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο αντιμετώπισης.

Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο Σωτηρία διαθέτει και Μονάδα Εντατικής Θραπείας, σε περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Γουινέα είναι μια από τις τρεις χειρότερα πληγείσες χώρες της Αφρικής από τον Έμπολα, με 1.166 νεκρούς σε 1.919 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το σύνολο των νεκρών σε παγκόσμια κλίμακα ανέρχεται σε 5.177, σύμφωνα με στοιχεία ως τις 11 Νοεμβρίου.

onmed.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ