ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΙ (3D) ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ

U84Ένα νέο μηχάνημα λέιζερ που κατασκευάστηκε για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναμένεται να δημιουργήσει απίστευτους 3D χάρτες με τα δάση της Γης.

Το μηχάνημα που ονομάζεται Global Ecosystem Dynamics Investigation(GEDI) χρησιμοποιεί LIDAR, ένα ιδιαίτερο είδος λέιζερ, για να δημιουργεί λεπτομερείς 3D χάρτες και να μετρά τη βιομάζα των δασών.

Η NASA έχει ήδη ξεκινήσει δορυφορική μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά το νέο μηχάνημα θα επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν εκτιμήσεις για το συνολικό ποσό του άνθρακα που αποθηκεύεται μέσα στα δέντρα.

“Το GEDI LIDAR θα έχει τεράστια επίδραση στην ικανότητά μας να παρακολουθούμε την υποβάθμιση των δασών, δίνοντας κρίσιμα δεδομένα που απαιτούνται για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Patrick O’Shea, υπεύθυνος ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πόσο διοξείδιο του άνθρακα αποθηκεύουν. Αυτό είναι πρόβλημα, επειδή δεν μπορούν να προβλέψουν πόσος άνθρακας διαφεύγει στην ατμόσφαιρα, όταν ένα δάσος καταστρέφεται ή εάν η φύτευση νέων δέντρων είναι αρκετή για να αντισταθμίζει τις εκπομπές.

Αξιωματούχοι της NASA εκτιμούν ότι οι μηχανικοί θα ολοκληρώσουν το GEDI το 2018. Μόλις μπει στο διαστημικό σταθμό, θα σαρώσει τα περισσότερα τροπικά και εύκρατα δάση.

Το μηχάνημα αναπτύχθηκε από τους μηχανικούς της NASA και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Περισσότερα:space.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ