Η Σ.Ε. ΚΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ “ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ”

??????????????????????Ομόφωνα ενέκρινε η Διοικούσα Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση τον κανονισμό λειτουργίας της δημοτικής παράταξης «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα και συγχρόνως εξέλεξε τη Συντονιστική Επιτροπή, που πλαισιώνει τον επικεφαλής της παράταξης. Αυτή αποτελείται από τους:

  1. ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΣΩΤΗΡΗ
  2. ΓΑΝΟΧΩΡΙΤΟΥ-ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΓΟΝΗ
  3. ΚΑΜΗΛΑΡΑΚΗ-ΣΑΜΑΡΑ ΜΑΙΡΗ
  4. ΜΑΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ
  5. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΑΛΑΜΠΥΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
  6. ΡΟΥΜΠΑΚΙΑ ΓΙΑΝΝΗ
  7. ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΦΡΑΝΤΖΗ

Ο Έκτορας Νασιώκας μιλώντας στη συνεδρίαση της Διοικούσας είπε μεταξύ άλλων: «Η εκπληκτικά και απρόβλεπτα μεγάλη συμμετοχή των μελών και των φίλων της Ανεξάρτητης Δημοτικής μας Παράταξης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και προσήλθαν αυθόρμητα για να δώσουν με την ψήφο τους δύναμη στην «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» μας γεμίζει όλους με επιπλέον ευθύνη αλλά και δύναμη και αισιοδοξία. Οι συμπολίτες μας, Γυναίκες και Άνδρες, που σε μέρες απαξίωσης κάθε συμμετοχής στα κοινά προσήλθαν μαζικά και αποφάσισαν ποιοι θέλουν να οδηγήσουν την παράταξή τους στο μέλλον, έδειξαν και τον τρόπο που οι πολίτες θέλουν να λειτουργούν οι παρατάξεις. Έκτισαν με τη συμμετοχή τους το νέο απέναντι στο παλιό που ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα στο Δήμο μας και στη χώρα γενικότερα.

Αυτή η πρωτόγνωρη διαδικασία φαίνεται ότι μπέρδεψε πολλούς. Δυσκολεύτηκαν να εξηγήσουν την πρωτοβουλία μας και δυσκολεύονται να εκτιμήσουν τη σημασία και τη δυναμική της από τη βάση δημοκρατικής αυτοοργάνωσης μιας νέας ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης. Κρίνουν με τις πρακτικές των παλιών παρατάξεων. Με την πεπατημένη, δηλαδή. Για αυτό δεν μπορούν να δουν τη δημοκρατική σφυρηλάτηση της ενότητας και της προσπάθειας. Δεν μπορούν να δουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή σε αυτή την παράταξη είμαστε όλοι ίσοι. Ότι ο επικεφαλής της παράταξης δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας συστρατιώτης πρώτος μεταξύ ίσων. Τους διαβεβαιώνουμε λοιπόν, πως η «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» ήρθε για να μείνει και να προσπαθεί συνεχώς, μαζί με τους πολίτες, τους νέους, το δυναμικό κομμάτι της πόλης, να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων στη Λάρισα. Ότι όλοι εμείς, αυτοί που ξεκίνησαν την προσπάθεια με την ίδρυση της παράταξης, αυτοί που συνεχίζουν και πήραν τη σκυτάλη στην πρώτη γραμμή και αυτοί που προσέρχονται στην πορεία και εμπλουτίζουν τις τάξεις μας, θα είμαστε παρόντες στις επάλξεις για να υπηρετήσουμε την εντολή του 12% των πολιτών του Δήμου μας που μας τίμησε στις εκλογές.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε τώρα με την πολιτική μας στην πράξη, με την συνέπειά μας, ένα κίνημα αυτοδιοίκησης για μια άλλη ανατρεπτική πορεία, μια άλλη λογική. Μια λογική εξορθολογισμού, ανάπτυξης και πραγματικής αλλαγής στην πόλη μας. Έναν αέρα δημιουργίας κόντρα στις λαϊκιστικές πρακτικές και λογικές που ανθίζουν και κυριαρχούν δυστυχώς και σήμερα στην πτωχευμένη πατρίδα μας. Ξεκαθαρίζοντας σήμερα για μια ακόμη φορά τις θέσεις και την πορεία μας. Νοιώθουμε ότι έχουμε υποχρέωση να δημοσιοποιήσουμε τους κανόνες με τους όποιους λειτουργούμε για να γίνουν αυτές «κτήμα» όλων των πολιτών. Για να έχουμε το δικαίωμα να απευθυνόμαστε σε όλους, στον κάθε Λαρισαίο και την κάθε Λαρισαία, και να τους ζητούμε να προσεγγίσουν τη δική μας παράταξη, να την εμπλουτίσουν με τις ιδέες και τις θέσεις τους, εμβαθύνοντας ακόμη παραπάνω την Δημοκρατική λειτουργία μας. Να αντιμετωπίζουν την «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» σαν κάτι δικό τους. Σαν ένα χώρο, μέσα απ’ τον οποίον μπορούν και οι ίδιοι να δραστηριοποιηθούν στα κοινά για την πόλη τους, συνθέτοντας και με τις δικές τους σκέψεις ένα ρεαλιστικότερο και αποτελεσματικότερο σχέδιο για να πάει η Λάρισα μπροστά.

Έτσι δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα και τον κανονισμό λειτουργίας της παράταξής μας. Τον καταστατικό μας χάρτη δηλαδή, που ψηφίσαμε ομόφωνα και μας δεσμεύει όλους. Άλλωστε ο τρόπος διαχείρισης στα «του οίκου μας» αποτελούν τον κανόνα και τον γνώμονα και τον καθρέπτη για το πως η «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» αντιλαμβάνεται και τη διαχείριση των κοινών της πόλης μας. Σύντομα θα δώσουμε στη δημοσιότητα και το οργανόγραμμα και τα πρόσωπα όλων των επιτροπών της παράταξης που εξειδικευμένα θα δουλεύουν επεξεργαζόμενοι τα μικρά και τα μεγάλα ζητήματα της Λάρισας. Τον επόμενο μήνα θα συγκληθεί η Γενική – Λαϊκή Συνέλευση της Ανθρώπινης Πόλης για να ενημερωθεί και να συζητήσει για όλα αυτά.»

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Λάρισας «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ – ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» ιδρύθηκε την 10η Μαρτίου 2014. Η ιδρυτική συνέλευση της ολομέλειας βάσης έγινε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και οργανώθηκε από επιτροπή πρωτοβουλίας Λαρισαίων πολιτών που είχε συγκροτηθεί μετά από πρόσκληση του Έκτορα Νασιώκα.

Η Ιδρυτική Συνέλευση ενέκρινε τη Διακήρυξη αρχών, τις βασικές προγραμματικές θέσεις, το όνομα της παράταξης και επέλεξε ομόφωνα τον επικεφαλής της «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΗΣ ΠΟΛΗΣ».

Η «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ» λειτουργεί με απόλυτα Δημοκρατικό τρόπο.

Όργανα Διοίκησης της παράταξης είναι:

Α) Η ΓΕΝΙΚΗ – ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Β) Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Γ) Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ

Δ) Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ε) Η ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ στο σύνολο του Δήμου ή κατά Διαμέρισμα και

ΣΤ) Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Ι. Η Διοικούσα Επιτροπή αποτελεί το ανώτατο πολιτικό όργανο της παράταξης. Συνεδριάζει τακτικά μια φορά το μήνα και εκτάκτως όσες φορές απαιτείται μετά από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής. Αποφασίζει για όλα τα θέματα της παράταξης εκτός όσων ο Δημοτικός κώδικας και ο κανονισμός λειτουργίας του Δήμου Λαρισαίων αναθέτει αποκλειστικά στα Δημοτικά όργανα της παράταξης. Συγκροτεί Θεματικές και οργανωτικές επιτροπές δουλειάς από μέλη και φίλους της παράταξης, πολίτες του Δήμου μας, και συμμετέχουν ως υπεύθυνοι σε αυτές όλα τα μέλη της Διοικούσας. Στις συνεδριάσεις προεδρεύει ο Επικεφαλής της παράταξης και η ημερησία διάταξη καθορίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή. Η ίδια η Διοικούσα έχει δυνατότητες να τροποποιήσει την ημερησία διάταξη εντάσσοντας και νέα θέματα στη συνεδρίαση. Αποτελείται από 21 τακτικά και μέχρι 10 αναπληρωματικά μέλη. Όλα τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, καλούνται σε κάθε συνεδρίαση του οργάνου. Έχουν ισότιμα δικαίωμα λόγου. Απαρτία υπάρχει όταν είναι παρόντα 11 μέλη συνολικά. Στις περιπτώσεις ψηφοφορίας τα παρόντα αναπληρωματικά μέλη ψηφίζουν με την σειρά εκλογής τους μόνο όταν ανάλογος αριθμός τακτικών μελών απουσιάζει από τη συνεδρίαση.

Η Διοικούσα Επιτροπή έχει θητεία ίσης διάρκειας με τη Δημοτική θητεία και συγκροτείται: α) από τον Επικεφαλής της παράταξης και β) από είκοσι τακτικά και μέχρι δέκα αναπληρωματικά μέλη που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία της βάσης της παράταξης. Δέκα τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη εκλέγονται από ψηφοδέλτιο Δημοτικών και Διαμερισματικών Συμβούλων και άλλα δέκα τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη εκλέγονται από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο μελών και φίλων της παράταξης. Ο αριθμός των σταυρών που μπορεί να βάλει κάθε εκλογέας καθορίζεται μέχρι το 40% των εκλεγόμενων τακτικών μελών σε κάθε περίπτωση. Όταν ο αριθμός των Δημοτικών και των διαμερισματικών Συμβούλων της παράταξης συνολικά δεν υπερβαίνει τον αριθμό δέκα, τότε όλοι Δημοτικοί και Διαμερισματικοί Σύμβουλοι θεωρούνται εκλεγέντα τακτικά μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και εκλογές γίνονται μόνο από το ψηφοδέλτιο φίλων και μελών της παράταξης και εκλέγεται ανάλογος αριθμός τακτικών και αναπληρωματικών μελών για να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός του νέου οργάνου.

ΙΙ. Η Συντονιστική Επιτροπή είναι το συντονιστικό όργανο που διαχειρίζεται τα θέματα της παράταξης στο διάστημα μεταξύ των συνεδριάσεων της Διοικούσας. Απαρτίζεται από τον Επικεφαλής της παράταξης και από επτά άλλα μέλη, εκ των οποίων δυο τουλάχιστον είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Δικαίωμα εκλέγεσθαι στη Συντονιστική Επιτροπή έχουν μόνο τα τακτικά μέλη της Διοικούσας. Η εκλογή της Συντονιστικής Επιτροπής γίνεται με ψηφοφορία και σταυροδοσία μέχρι 40% του αριθμού των εκλεγομένων μελών.

ΙΙΙ. Η λειτουργία (Δικαιώματα και υποχρεώσεις) του Επικεφαλής της παράταξης, της Δημοτικής και της Διαμερισματικής Ομάδας καθορίζονται από τον Δημοτικό κώδικα και από τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων.

ΙV. Η Γενική – Λαϊκή Συνέλευση συγκαλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ενημερώνεται λεπτομερώς για όλη τη δραστηριότητα της παράταξης. Έχει λόγο για όλα τα θέματα του Δήμου και της παράταξης και χαράσσει τις γενικές κατευθύνσεις πολιτικής της παράταξης.

Σημειωση1: Ο αριθμός των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής μπορεί να αλλάζει με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής.

Σημείωση 2: Όσα θέματα δεν περιέχονται στον παρόντα κανονισμό αντιμετωπίζονται με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής.

Σημείωση 3: Τροποποίηση – αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας μπορεί να γίνεται κάθε φορά από τη Διοικούσα Επιτροπή με αυξημένη πλειοψηφία, 70% τουλάχιστον των μελών της, μετά από παρέλευση τουλάχιστον 2,5 χρόνων (το μισό μιας Δημοτικής θητείας) από την πρώτη έγκριση ή την αναθεώρησή του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ