Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σαμαράς και Βενιζέλος πρέπει να βρουν αποστάτες εντός των κομμάτων για να πιάσουν το “180”

βουλήΤου Γιάννη Παιδή

Ονειρο θερινής νύχτας φαντάζει η προσδοκία της κυβέρνησης να βρει τους 180 βουλευτές ώστε να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αφού η ψυχρή γλώσσα των αριθμών δείχνει ξεκάθαρα ότι βάσει των σημερινών δεδομένων η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι αδύνατη.

Και αυτό γιατί αν αθροίσει κανείς τις δυνάμεις των κομμάτων εύκολα καταλαβαίνει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμη και με το σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών είναι 179. Όμως κάποιοι ανεξάρτητοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ψηφίσουν τον προτεινόμενο από την κυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση έχει 155 βουλευτές (ΝΔ 127, ΠΑΣΟΚ 28) και συνολικά οι Ανεξάρτητοι είναι 24, συμπεριλαμβανομένων και των προερχόμενων από τη Χ.Α. Αλεξόπουλου και Μπούκουρα.

Από εκεί και πέρα οι δυνάμεις που δεν ψηφίσουν για πρόεδρο βάσει των αποφάσεων των κοινοβουλευτικών τους ομάδων είναι , ΣΥΡΙΖΑ 71, ΚΚΕ 12, ΑΝΕΛ 12 και ΔΗΜΑΡ 10.

Φυσικά υπάρχουν και οι 16 βουλευτές της Χ.Α., αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να εκλέξουν πρόεδρο με τις ψήφους των «μελών εγκληματικής οργάνωσης» βουλευτών, όπως τους είχαν χαρακτηρίσει και συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν.

Αρα κατά συνέπεια αν η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να εκλέξει πρόεδρο θα πρέπει να αναζητήσει ψήφους από βουλευτές οι οποίοι σήμερα ανήκουν σε κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν και αν το κάνουν εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν αποστάτες.

Αλλωστε βουλευτές οι οποίοι καταψήφισαν προϋπολογισμό και μνημονιακούς νόμους δεν είναι εύκολο να ανάψουν το πράσινο φως στην κυβέρνηση, που τα έφερε προς ψήφιση, να συνεχίσει το έργο της, εκτός και αν δεν σκεφτούν με πολιτικά κριτήρια.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα από τους 24 ανεξάρτητους η κ. Αικ. Μάρκου από τη Θεσσαλονίκη, που ψήφισε υπέρ του προϋπολογισμού θα ψηφίσει και για πρόεδρο, ενώ ήδη έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουν οι κ.κ. Ευ. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης, Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης, Οδ. Βουδούρης, Χρ. Γιαταγάνα και Θ. Παραστατίδης, ενώ αναμένεται να πει όχι και η Ρ. Μακρή και μένουν οι παρακάτω ανεξάρτητοι βουλευτές για να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους:

Καπερνάρος Ηλία Βασίλειος      Β’ ΑΘΗΝΩΝ

Νταβρής Χαραλάμπους Γεώργιος

Αηδόνης Ευαγγέλου Χρήστος    ΔΡΑΜΑΣ

Ιατρίδη Ιωάννη Τσαμπίκα (Μίκα)            ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Γιοβανόπουλος Γεωργίου Κωνσταντίνος              ΗΜΑΘΙΑΣ

Κασαπίδης Δημοσθένη Γεώργιος             ΚΟΖΑΝΗΣ

Μουτσινάς Ιωάννη Παρίσης (Πάρις)      ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Μελάς Ιωάννη Παναγιώτης        Α’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Κουράκος Θωμά Ιωάννης            Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

Λυκούδης Διονυσίου Σπυρίδων                ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Πολύδωρας Γεωργίου Βύρων     Β’ ΑΘΗΝΩΝ

Ψαριανός Νικολάου Γρηγόριος                Β’ ΑΘΗΝΩΝ

Οικονόμου Αθανασίου Βασίλειος            ΑΤΤΙΚΗΣ

Μπούκουρας Νικολάου Ευστάθιος         ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Αλεξόπουλος Δημητρίου Χρυσοβαλάντης           ΛΑΡΙΣΗΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ