ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ

Συγκλονιστικά στοιχεία, για το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής από ιδιώτες περιλαμβάνονται σε ντοκιμαντέρ της ΠΟΕ –ΟΤΑ, το οποίο φιλοξενεί απόψεις περιβαλλοντολόγων, πολιτικών και στελεχών του οικολογικού κινήματος, και οι οποίοι συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι πολυδάπανος, αντίθετος με τα ισχύοντα στην Ε.Ε. και βλαπτικός για το περιβάλλον.

Όπως αναφέρουν ο σχεδιασμός που προβλέπει την κατασκευή 4 εργοστασίων στην Αττική θα οδηγήσει σε ένα συνολικό κόστος επένδυσης περίπου 1 δισ. ευρώ και θα δημιουργεί νέο όγκο απορριμμάτων που θα καίγονται επιβαρύνοντας το περιβάλλον.

Εκείνο που αναδεικνύεται στο ντοκιμαντέρ είναι ότι τα εργοστάσια γίνονται για να αξιοποιηθούν από ιδιώτες με στόχο το υπέρογκο κέρδος τους, αλλά και για να ξεφορτωθεί η Γερμανία παρωχημένη τεχνολογία.

Τα ανησυχητικά συμπεράσματα του ντοκιμαντέρ είναι:

Ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων,

Έκλυση διοξινών από την καύση των απορριμμάτων,

Σταμάτημα των προγραμμάτων ανακύκλωσης,

Υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών,

Απολύσεις εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση.

Τέλος αντί του υπέρογκου κόστους της προτεινόμενης διαχείρησης  οι συμμετέχοντες επιστήμονες στο ντοκιμαντέρ προτείνουν μία άλλου τύπου διαχείριση που μέσω της ανακύκλωσης θα οδηγεί στην ανάκτηση υλικών με κόστος μόλις 70.000 ευρώ για την Αττική δράση που θα μπορεί να γίνει από το κράτος και την αυτοδιοίκηση χωρίς την εμπλοκή των μεγαλοεργολάβων που είναι έτοιμοι να μπουν σήμερα στη διαχείριση με μπόνους 200.000 ευρώ από το κράτος και με ρήτρες που θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

Δείτε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ