ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΟ FACEBOOK ΣΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΣΑΣ

Ο συνδυασμός παππούδων ή γιαγιάδων και Facebook προκαλεί γέλιο σε πολλούς. Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, οι ηλικιωμένοι έχουν σημαντικά οφέλη από την έκθεσή τους σε διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ηλικιωμένοι που ασχολούνται με το facebook«έχουν έντονο συναίσθημα αυτο-επάρκειας, ασχολούνται περισσότερο με κοινωνικές δραστηριότητες, έχουν ισχυρότερη αίσθηση της προσωπικής ταυτότητας και επιδεικνύουν βελτιωμένη γνωστική ικανότητα» σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, εξηγεί δελτίο τύπου της μελέτης. “Αυτοί οι παράγοντες έμμεσα, οδηγούν σε γενικά καλύτερη ψυχική υγεία και ευεξία».

Για τη μελέτη, μέρος της έρευνας της ΕΕ για τη γήρανση και την τεχνολογία που ονομάζεται Ages 2.0, οι συγγραφείς ασχολήθηκαν με 76 ενήλικες μεταξύ 60 και 95 ετών (μερικοί από αυτούς ζούσαν σε γηροκομεία). Οι μισοί από τους ενήλικες είχαν μπει σε ομάδα ελέγχου που ακολουθούσε τη συνηθισμένη καθημερινή ρουτίνα, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκε από ένας υπολογιστής με οθόνη αφής και πληκτρολόγιο, και μια ευρυζωνική σύνδεση στο internet. Κράτησαν τον υπολογιστή για 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου εκπαίδευσης των τριών μηνών. “

Στο τέλος της μελέτης, εκείνοι που είχαν λάβει κατάρτιση απέδωσαν καλύτερα σε μια σειρά μετρήσεων, και οι ερευνητές έχουν μια πολύ απλή εξήγηση για αυτό: Προγράμματα όπως το Skype και το Facebook μπορεί, στα σωστά πλαίσια, να καταπολεμήσουν την μείωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης που μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν, καθώς γερνούν.

“Οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι ή που βιώνουν τη μοναξιά είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες και παρακμή”, δήλωσε ο Thomas Morton του Πανεπιστημίου του Έξετερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Για τους λόγους αυτούς, η εξεύρεση τρόπων για τη στήριξη των κοινωνικών σχέσεων των ανθρώπων είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος.”

Έτσι, αν έχετε ηλικιωμένους συγγενείς που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να τους παρουσιάσετε τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που και θα τους βοηθήσουν να κρατήσουν επαφή με τους γύρω τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ