ΕΠΙΘΕΣΗ ΒΑΡΝΑ ΣΕ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

βαρναςΒολές κατά του δημάρχου Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου εξαπολύει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης “Νέα Πορεία” Β. Βαρνάς, με αφορμή τον τρόπο που καταρτίστηκε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2015. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Βαρνάς αναφέρει τα εξής:

“Δεν πέρασαν  καν  μερικοί μόλις μήνες από τη στιγμή που ο κ. Ευαγγέλου ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου Ελασσόνας και έχει φροντίσει με αλλεπάλληλα “φάουλ” να καταρρίψει κάθε επιχείρημα όλων όσων εκείνων που τον ψήφισαν και στήριξαν πάνω του, το μέλλον της περιοχής, εκπλήσσοντας  για  μια  ακόμα  φορά  δυσάρεστα.

Μετά την αμίμητη δήλωση περί “εργολαβικών δώρων” για την οποία δυστυχώς ο κ. Ευαγγέλου ακόμη δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις (και τι θα μπορούσε να πει άραγε;), τώρα έρχεται ένα τεχνικό πρόγραμμα στο οποίο διαφαίνεται ξεκάθαρα πως οι προθέσεις του για τον τόπο που γεννήθηκε, μόνον αγαθές δεν είναι.

Απροκάλυπτα και κυνικά, στον πρώτο κιόλας σχεδιασμό του από τα πέντε χρόνια της θητείας του, ο δήμαρχος Ελασσόνας έχει “σπάσει” ολόκληρο (!) το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ελασσόνας σε “μικροεργολαβίες” που δεν ξεπερνούν οικονομικά το ύψος των 12.700 ευρώ.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει από αυτοδιοίκηση, αυτή η λεπτομέρεια θα ήταν αδιάφορη. Δυστυχώς όμως για τον κ. Ευαγγέλου, η εποχή του Χότζα έχει περάσει εδώ και πολύ  καιρό. Χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, καμία αναστολή, ο κ. Ευαγγέλου κατάτμησε ολάκερο το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ελασσόνας σε ποσά που έβαλε  στους ανάλογους κωδικούς να  βρίσκονται στα όρια της  απ’ ευθείας ανάθεσης, δείχνοντας  έτσι  τις προθέσεις του.

Εκατό  (100) περίπου  κωδικοί  έργων  και μελετών  βρίσκονται  με ποσά  στα όρια  της απευθείας  ανάθεσης  , και συνολικού  ποσού  πλέον  του ενός  εκατομμυρίου (1.000.000)  ευρώ.

Και  βεβαίως  δεν είμαστε  αντίθετοι  για την ανάληψη τέτοιων έργων  από  τοπικούς κατασκευαστές   για λόγους  τοπικού συμφέροντος  και όπου αυτό απαιτειται,αλλα άλλο  το παραπάνω  και  άλλο  η  καταστρατήγηση  του  νόμου  παραβλέποντας  τους  νομότυπους  διαγωνισμούς  με τα γνωστά  οφέλη ,για  τα οικονομικά  του δήμου από  τις παρεχόμενες  εκπτώσεις  των διαγωνιζομένων.

Με άλλα λόγια, ο δήμαρχος Ελασσόνας καταστρατηγεί θεμελιώδεις κανόνες διαφάνειας και δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση και μετατρέπει τον προϋπολογισμό του δήμου  από εργαλείο ανάπτυξης  σε  εργαλείο  εξυπηρέτησης  προσωπικών συμφερόντων. Απίστευτα πράγματα που δεν συμβαίνουν το 2014 ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες! Μήπως ο κ. Ευαγγέλου μας περνά για ιθαγενείς;

Ο κ. δήμαρχος  αφού πρώτα  προσπάθησε   να δημιουργήσει   άλλοθι  για  την πρωτοτυπία  του  αυτή, λέγοντας  κατά  την  μικρή  και   σύντομη  τοποθέτηση του, ότι η ανάγκη  ενός  τέτοιου προϋπολογισμού  οφείλεται  στην  κακή  οικονομική συγκυρία και στο  γεγονός  ότι  δεν  “βοηθήθηκε “  από την προηγούμενη  δημοτική αρχή,  “δεσμεύτηκε” ότι  από  του χρόνου θα  παρουσιάσει  κάτι  καλύτερο , αποσιωπώντας  παραδειγματικά  να αναφερθεί  στο  χρηματικό  υπόλοιπο  στο  ταμείο  του  δήμου  ύψους  3.020.000 ευρώ.  Ποσό  πολύ σημαντικό και υπολογίσιμο.

Αδιαφορώντας για τις μείζονες ανάγκες του τόπου, γυρνά την πλάτη στα μεγάλα έργα πνοής – τα οποία μάλιστα με πομπώδεις εκφράσεις διαφήμιζε στην προεκλογική του καμπάνια – μόλις λίγους μήνες πριν, και διαθέτει τα χρήματα αυτά, χρήματα όλων των Ελασσονιτών, σε μικροέργα.

Μικροέργα που επίσης μπορούν να “κανονιστούν” μόνον με ένα νεύμα του κ. Ευαγγέλου, δηλαδή με απ’ ευθείας ανάθεση. Με μία και μόνον υπογραφή, χωρίς τη συγκατάθεση κανενός άλλου. Ούτε καν του δημοτικού συμβουλίου. Μόνο με τη “διαταγή” του δημάρχου  και  των δικών του  ανθρώπων.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές, πως η υπεροψία του κ. Ευαγγέλου, του έχει προκαλέσει πολιτική τύφλωση σε τέτοιο βαθμό, που αδυνατεί να καταλάβει πως άπαντες γύρω του τον παρακολουθούν. Έχει την ψευδαίσθηση μήπως, πως είναι ο Σουλτάνος της περιοχής, τον οποίο άπαντες θα πρέπει να προσκυνούν και να υπακούουν;

Τι απέγιναν  όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Ευαγγέλου; Τα πήρε το ποτάμι της λήθης τα παχιά λόγια. Τώρα, το μόνον που τον ενδιαφέρει – έτσι όπως προκύπτει από τις πράξεις του – είναι να κυβερνήσει με μικροκομματικά συμφέροντα και να δημιουργήσει “στρατιά” δέσμιων και “υποχρεωμένων”, μέσω των απ’ ευθείας αναθέσεων.

Να περιφρονήσει επιδεικτικά το δημοτικό συμβούλιο, ακόμη και τους αντιδημάρχους του και να πορευτεί μοναχικά ως πάλαι ποτέ μεσαιωνικός μονάρχης.

Εν κατακλείδι, με λύπη διαπιστώνει κανείς ότι οι ανησυχίες του κ. Ευαγγέλου στην Ελασσόνα του 2014, της φτώχειας και του μαρασμού, της πείνας και της εξαθλίωσης, περιορίζονται στο πώς θα προσλάβει  περισσότερους ειδικούς συμβούλους, αυλικούς δηλαδή. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τα έξοδα και τις δαπάνες που αύξησε για το σκοπό αυτό, “ψαλιδίζοντας” το τεχνικό πρόγραμμα.

Όλα τα παραπάνω είναι τόσο απλά, τόσο κατανοητά αλλά και τόσο προσβλητικά για τη νοημοσύνη των κατοίκων της επαρχίας Ελασσόνας. Τον αφήνουμε στην κρίση τους και του θυμίζουμε πως θα μας βρίσκει μπροστά του σε κάθε του σχέδιο που υπονομεύει το παρόν και το μέλλον μας”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ