Γ. ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

καριπιδηςΣυνέντευξη στον Γιάννη Παιδή

Βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής εμφανίζεται ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στο νομό Γιάννης Καριπίδης, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται όχι για να διαλύσει τη χώρα όπως υποστηρίζει η ΝΔ αλλά για να δώσει με το πρόγραμμά του απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που τη μαστίζει.

Ο γνωστός οφθαλμίατρος από την Ελασσόνα μιλά για την επομένη των εκλογών, για τις διαπραγματεύσεις αλλά και για την κοινωνική συμμαχία που πρέπει να δημιουργηθεί εντός των τειχών.

Κύριε Καριπίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι θα κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις και θα αλλάξει την πολιτική λιτότητας βάζοντας σε αναπτυξιακή τροχιά η χώρα. Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο;

-Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η διαπραγμάτευση που θα διεξάγει με τους δανειστές θα είναι εντός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Εγγυώμεθα  την Ευρωπαϊκή θέση της Χώρας. Όσο αφορά το νόμισμα της χώρας αυτό είναι το ευρώ. Στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, και η αποπληρωμή του  με ρήτρα ανάπτυξης. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει αποδεκτό κυρίως από τα ευρωπαϊκά όργανα, με παράλληλη υιοθέτηση από  τη χώρα μας Εθνικού  στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης.

Τι απαντάτε σε εκείνους που τα βλέπουν όλα μαύρα μετά τις εκλογές σε περίπτωση που τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;  

-Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25/1/15, θα εκπροσωπεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας.

Η αλλαγή στάσης της Ε.Ε. έναντι των υπερχρεωμένων χωρών αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της ευρωζώνης. Σίγουρα όμως το Ευρωπαϊκό Νομικό Πλαίσιο δεν προβλέπει «πειθαρχικές» κυρώσεις τύπου grexit. Κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση  δεν θέλει να ξεκινήσει το «ξήλωμα» στο πουλόβερ της ευρωζώνης.

Κανόνες, ναι, πρέπει να υπάρχουν για όλους, όχι όμως οικονομικά status που εκ προοιμίου συνθλίβουν τις ελπίδες για ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό νότο.

Πώς θα υλοποιήσετε το φιλόδοξο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Μήπως υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότησή του;

-Το πρόγραμμα που αναγγέλθηκε στη Θεσσαλονίκη περιέχει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να ανακουφιστούν τα χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα.

Είναι η ανθρωπιστική απάντηση της κυβέρνησης της Αριστεράς στη βιαιότητα  και την ισοπεδωτική τακτική των μνημονιακών  κυβερνήσεων. Το κόστος τους, όπως προϋπολογίστηκε κινείται εντός ορίων που το καθιστούν εφικτό. Η μεγάλη αλλαγή στην τακτική  του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πλέον μιλάει με νούμερα, ορίζοντας ταυτόχρονα και τις πηγές άντλησής τους.

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στις πιέσεις των δανειστών, των εταίρων και της ΕΚΤ;

-Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η χώρα πλέον μπήκε στον αστερισμό των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.  Η χώρα μας θα ξοδεύει όσα συγκεντρώνει. Επιμέρους ενέργειες θεωρώ ότι θα γίνουν κατά την διαμόρφωση των προϋπολογισμών λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν   τις ευρύτερες λαϊκές ανάγκες. Για το θέμα της χρηματοδότησης των τραπεζών το συναρτώ ευθέως με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση – διαγραφή του βάρους του Δημοσίου χρέους.

Ζήσατε τα πέτρινα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι σήμερα που είστε κόμμα εξουσίας μπορούν όλοι να αποκτήσουν τον ίδιο βηματισμό;

– Σίγουρα κάτι τέτοιο συμβαίνει στη χώρα μας για πρώτη φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται μέσα από την μαζικοποίηση των γραμμών του να εμφανίσει την πολιτική εκείνη, που να απαντά σε όλα τα οξύτατα προβλήματα που μας κληροδότησε η κρίση, μέσα από την σκοπιά της Ριζοσπαστικής – Ανανεωτικής Αριστεράς.

Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές κουλτούρες, ρεύματα και απόψεις συγκεντρώνονται δίπλα στο 4% που υπήρχε πριν την κρίση.

Δύσκολο το εγχείρημα, κρίσιμο όμως το αποτέλεσμα για την δημοκρατική πορεία της χώρας.

Πως σχολιάζετε την πρόταση του Χάρρυ Κλιν για την προσθήκη της λέξης πατριωτικό στο «Κοινωνικό Μέτωπο» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

-Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε Όλους.

Όλοι μαζί προεκλογικά και μετεκλογικά θα διαμορφώσουμε την νέα μορφή της χώρας. Η μνημονιακή καταστροφή που έζησε ο λαός μας, τα τελευταία χρόνια, θα γίνει αφορμή για να εκφραστεί ενωμένος δημιουργικά, χαράζοντας  το μέλλον του.

Φυσικά εμείς οι Αριστεροί δεν χαρίζουμε σε κανένα την έννοια  του «Πατριωτισμού», όχι βέβαια με την στείρα ερμηνεία του «Εθνικισμού», αλλά προσδίδοντας σ’ αυτήν την πλήρη ενότητα της Ελληνικής κοινωνίας.

Καλή επιτυχία κ. Καριπίδη

Ευχαριστώ και είμαι βέβαιος ότι την Κυριακή θα έχουμε τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελπίδα έρχεται

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ