75.000 ΛΗΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ!

Παρουσιάστηκε στη Λάρισα το Νέο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Η γλώσσα είναι υπόθεση όλων μας, είναι ζωντανός οργανισμός και ως εκ τούτου δεν υπάρχει σ’αυτή σωστό ή λάθος. Το σωστό επιβιώνει, το λάθος απλά πεθαίνει!». Αυτά υποστήριξε ο τέως πρύτανης, καθηγητής Κώστας Γουργουλιάνης  στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα την παρουσίαση του Νέου Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο αμφιθέατρο του κτιρίου Κατσίγρα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ότι 75.000 λήμματα περιγράφουν τη σημερινή γλώσσα σε ένα μοναδικό έργο που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την πληρότητά της, απενοχοποιεί  το χρήστη δίνοντας πολλές φορές και τις δύο ή περισσότερες ορθογραφίες της λέξης και παράλληλα δείχνει το μέγεθος των συνδυαστικών δυνατοτήτων της γλώσσας μας.

Σημειώνεται ότι στο Νέο Χρηστικό Λεξικό αναφέρονται  για πρώτη φορά οι χρονολογίες εμφάνισης των λέξεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο χρήστη να παρακολουθήσει την ιστορία της γλώσσας ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπάκης «…πρόκειται για μια δουλειά 40 ετών, δούλεψαν μαζί μου 45 ερευνητές εκ των οποίων άντεξαν τελικά οι 8!!».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών « Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τοποθετήθηκαν ακόμη ο καθηγητής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αναστάσιος Γερμενής  και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αναστάσιος Μάτος.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ