ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής της Λαρισαίας εικαστικού Δήμητρας Εξάρχου

IMG_8177cccΠαρουσία φίλων, συγγενών και φιλότεχνων, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου το μεσημέρι στο φιλόξενο Αρχοντικό Σουλιώτη στο Μεταξοχώρι Αγιάς, η έκθεση ζωγραφικής της Λαρισαίας εικαστικού Δήμητρας Εξάρχου. Η καλλιτέχνις άναυδη και συγκινημένη από την προσέλευση, ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν και όσους θα ήθελαν να παραβρεθούν και δεν τα κατάφεραν. Θα έχουν πάντως την ευκαιρία να το κάνουν αφού η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου.

Τη Δήμητρα Εξάρχου και τη δουλειά της, παρουσίασε στο κοινό, η ιστορικός Τέχνης Μαρίνα Μπλιάτσιου.

Η έκθεση αποτελείται από δύο ενότητες: η μία αφορά στα σχέδια που φιλοτεχνήθηκαν για τις ανάγκες της εικονογράφησης του προγράμματος της θεατρικής παράστασης «Παραμυφικό» του ΣΜουΘ και η δεύτερη με τίτλο «Παράλληλη Αλήθεια» περιλαμβάνει προσωπογραφίες «ηρώων» του κουκλοθεάτρου.

Για τα σχέδια από το “Παραμυφικό” η κ. Μπλιάτσιου επισήμανε: “Μπορεί τα ασπρόμαυρα έργα να δημιουργήθηκαν για να εικονογραφήσουν το έργο “Παραμυφικό”, προσωπικά όμως τα διακρίνω σαν μια ξεχωριστή δουλειά, την οποία αξίζει κάποιος να δει με διαφορετική οπτική. Θα έλεγα λοιπόν ότι θα μπορούσαν να εικονογραφήσουν τη Θεία Κωμωδία του Δάντη Αλιγκέρι και μάλιστα το μέρος εκείνο που αφορά στην Κόλαση. Μυστηριακός, δαιμονολογικός, ανεξιχνίαστος ο χαρακτήρας των μορφών. Τα σχέδιά της, έντονα συμβολιστικά, τα δημιουργεί με ραπιδογράφο, με κυρίαρχη την ελεύθερη γραφή, την ένταση και τις γρήγορες γραμμές, έτσι ώστε να δίνεται η αίσθηση της διαρκούς κίνησης. Ο χώρος ακαθόριστος. Αναζητά την εσωτερική αλήθεια των πραγμάτων”.

Για την καινούρια της δουλειά σημείωσε πως “μας ταξιδεύει πίσω στην παιδική μας ηλικία. Γιατί η κούκλα ήταν πάντοτε συνδεδεμένη με την παιδική ηλικία. Με μολύβι και νερομπογιά, με σπάνια ευαισθησία και εκφραστική ικανότητα, ζωγραφίζει τις κούκλες τόσο περίτεχνα, θαρρείς και είναι έτοιμες να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Η παρουσίαση της καθεμιάς γίνεται με χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα. Άλλες με μάτια μεγάλα και εκφραστικά, άλλες με περίεργα χαρακτηριστικά όπως η μεγάλη μύτη, όλες πρωταγωνίστριες μιας μοναδικής ιστορίας. Ο θεατής στο τέλος παρασύρεται και συμμετέχει στο έργο όπου πρωταγωνιστούν αυτές οι κούκλες. Με ισχυρό ταλέντο, φαντασία και πολύ μόχθο, η Δήμητρα καταφέρνει να μας συγκινήσει. Μοναδική ανταμοιβή της η χαρά της δημιουργίας”.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ