Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

BASILHS KOKKALHSΤην αναγκαιότητα σύνταξης ενός εθνικού σχεδίου στήριξης του αγροτικού τομέα της χώρας τόνισε στην παρθενική του ομιλία στη βουλή ο Λαρισαίος βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στην ομιλία του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε:

Πολλές φορές απ΄ αυτό εδώ το βήμα έχει ακουστεί ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία, αλλά δυστυχώς πολύ λίγα απ όσα εξαγγέλθηκαν υλοποιήθηκαν. Προέρχομαι από την καρδιά της αγροτικής οικονομίας που είναι η Θεσσαλία και ζω καθημερινά την αγωνία και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να συμφωνήσουμε στην αναγκαιότητα ενός εθνικού σχεδίου για την στήριξη του αγροτικού τομέα.

Ήδη κάποιες σύγχρονες εγκαταστάσεις υγιών συνεταιριστικών μονάδων και Ομάδων Παραγωγών, μας δείχνουν τον δρόμο, μας δείχνουν πολύ καθαρά τις δυνατότητες που έχουν πλέον οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών να προχωρήσουν μπροστά.

Και σίγουρα η οικονομική κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για όσα δεν θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς όλοι ξέρουμε ότι όσα επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα, έχουν πολλαπλά οφέλη στην εθνική οικονομία και δίνουν προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά μας προιόντα που παράγει η ευλογημένη ελληνική γη.

Προ ημερών ο αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου χαρακτήρισε πολύ σωστά ως βασική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ την μείωση του κόστους παραγωγής. Επιτρέψτε μου λοιπόν να συνεισφέρω στην διαβούλευση που θα γίνει με τις εξής προτάσεις.

-Μείωση γραφειοκρατίας: Οι αγρότες ξοδεύουν πάρα πολλά λεφτά σε μελετητές και διάφορα γραφεία για να καταθέσουν τα χαρτιά τους από την πληρωμή των επιδοτήσεων μέχρι και την σύνταξη μελετών για τα σχέδια βελτίωσης. Ακόμη είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός ικανού και αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού, ώστε ο σπόρος, το λίπασμα και το φάρμακο της ίδιας εταιρίας να έχει την ίδια τιμή στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία ή στην Ισπανία.

Η δημιουργία ενός Αγροτικού Επιμελητηρίου είναι απαραίτητη, καθώς θα ασχοληθεί με την έρευνα, την μεταβίβαση γης, την σποροπαραγωγή και φυσικά θα συμβουλεύει σωστά και έγκαιρα τους παραγωγούς. Αυτό δεν θα κοστίσει κάτι, άλλα χρειάζεται συντονισμός των γεωτεχνικών υπηρεσιών.

-Ενέργεια: Τόσο στο πετρέλαιο, όσο και στο ρεύμα η τιμή του να είναι ανταποδοτική για τους αγρότες και να σταματήσουν τα χαράτσια και οι φόροι που επιβάλλονται σε αυτά.

-Φορολογία: Να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των χωραφιών, ώστε όταν μεταβιβάζουμε ή ενοικιάζουμε αγροτική γη, να μην έχουμε την αίσθηση ότι επενδύσαμε σε κάποιο εξοχικό σε ένα κοσμοπολίτικο νησί. Να βρεθεί τρόπος οι βαμβακοκαλλιεργητές να εισπράττουν το ΦΠΑ, καθώς οι εκκοκιστές δεν το αναφέρουν στα τιμολόγια που κόβουν. Και αν είσαι μονοκαλλιεργητής, αλίμονο σου.

-Έργα υποδομής: Έργα Εγγείων Βελτιώσεων με προτεραιότητα ταμιευτήρες και λιμνοδεξαμενές και με επίκεντρο την εκτροπή του Αχελώου. Αναδασμοί, ώστε η πρόσβαση των αγροτών στα χωράφια να γίνεται πιο εύκολα και να κερδίζουν χρόνο.

Ακόμη  πρέπει να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών των παραγωγών, ώστε να γνωρίζει ο αγρότης πότε και τι έχει λαμβάνειν και να προγραμματίζει τις ανάγκες του. Έτσι πρέπει να είναι δεδομένη η έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Για παράδειγμα δεν μπορεί οι τευτλοπαραγωγοί να μην έχουν εξοφληθεί ακόμη για την σοδειά που παρέδωσαν. Οι κτηνοτρόφοι την εξισωτική αποζημίωση και να αναζητούν τα χαμένα βοσκοτόπια, που όπως φαίνεται κάποιοι αετονύχηδες τα μεταβίβασαν -εν αγνοία τους- αλλού.

Σίγουρα θα πρέπει να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται προς νέες καλλιέργειες, κυρίως του αγροδιατροφικού τομέα, συμβουλεύοντας σωστά και έγκαιρα τον παραγωγό για τις προοπτικές αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Και κυρίως αυτό να γίνει δίχως να ρίχνουμε στο πυρ το εξώτερο παραδοσιακές καλλιέργειες, στις οποίες οι έλληνες αγρότες έχουν την τεχνογνωσία και την δυνατότητα να κατακτήσουν τις ξένες αγορές, όπως π.χ. στο βαμβάκι, το οποίο χρόνια ολόκληρα στήριξε το αγροτικό εισόδημα. Ακούγαμε συνεχώς για τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης και γεωργικούς συμβούλους, όλοι συμφωνούσαν ότι είναι απαραίτητη η σύσταση τους, δεν κόστιζε ιδιαίτερα αλλά δεν έγιναν. Γιατί; Γιατί λείπει η πολιτική βούληση.

Επιτέλους πρέπει να δοθεί οριστική λύση στα κόκκινα αγροτικά- κτηνοτροφικά δάνεια τα οποία αποτελούνε θηλιά σε εκατοντάδες αγρότες – κτηνοτρόφους λόγω των «πανωτοκιών» που υπέβαλλε η πρώην ΑΤΕ. Ο νόμο Ν. 3259/2004 ήταν και είναι στη σωστή κατεύθυνση πλην όμως απαιτούνται νομοτεχνικές βελτιώσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ