ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ  Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

κυκλοφοριακόΕδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι της Λάρισας και τα τοπικά Μ.Μ.Ε. αναφέρονται στο οξυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης το οποίο διαχρονικά απασχολεί ιθύνοντες, αρμοδίους, φορείς, πολίτες και εκφραστές των τοπικών εφημερίδων, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Κατά καιρούς επικαιροποιείται το όλο θέμα και εκφράζονται -επανερχόμενες-, οι ίδιες ενστάσεις, απορίες και προτεινόμενες λύσεις, ”για χρόνια και ζαμάνια’, από τον ….”παππού στον εγγονό” και από κάθε εμπλεκόμενο και μη.

Οι σκεπτόμενοι πολίτες ορθά διατρανώνουν την διαμαρτυρία τους για την κακή κατάσταση του κυκλοφοριακού προβλήματος, όπως τούτο έχει μετεξελιχθεί από βάθος χρόνου. Τα Μ.Μ.Ε. ορθά προβάλλουν το ζήτημα, γιατί αφορά πεζούς, οδηγούς και γενικότερα την σύγχρονη εικόνα της πόλης, η οποία αντί για Ευρωπαία, μάλλον κυκλοφοριακά εμφανίζεται ως Βαλκανική, η ακόμη-ακόμη και Μεσανατολικού τύπου. Οι φορείς καταθέτουν προτάσεις και οι συναρμόδιες Αρχές εκπορεύουν  ”λύσεις”, οι οποίες είτε δεν εφαρμόζονται για πλείστους- όσους ”Ελληνικούς” λόγους, είτε μερικώς εφαρμόζονται με ”λήξη χρόνου΄΄ για τον ….τρέχοντα μήνα και στη συνέχεια …..χάνεται πάλι ο ορίζοντας…..για πλείστους-όσους λόγους πάλι.

Γιατί όμως δεν δίνεται οριστική λύση του προβλήματος στο δυνατό και υλοποιήσιμο μέτρο ;

Οι αιτίες είναι διάφορες και ”κατ εξακολούθησιν”.

1. ΓΙΑΤΙ απουσιάζει από τη νοοτροπία μας η κυκλοφοριακή παίδευση και αγωγή. Η Πολιτεία προσπαθεί ”ήσσονα” με σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις Τροχαίας και …ευχολόγια να μάθει κυκλοφοριακή αγωγή στον Έλληνα, όταν στις προηγμένες χώρες το μάθημα αυτό αρχίζει από την προσχολική ηλικία. Εδώ ακόμη ισχύει το γνωμικό, “απ’ ολότελα καλή και η Παναγιώταινα”…

2. ΓΙΑΤΙ η γενική υποδομή του αστικού ιστού της πόλης- και όχι μόνο,-σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των τροχοφόρων, εκ των πραγμάτων, ουσιαστικά εμποδίζει την βελτίωση των κυκλοφοριακών χώρων και συνθηκών.

3. ΓΙΑΤΙ υπάρχει έλλειμμα ελέγχου εξ αιτίας διαφόρων λόγων και αιτιών από κάθε αρμόδιο Κρατικό η Δημοτικό φορέα.

4. ΓΙΑΤΙ υπάρχει έλλειμμα βούλησης [διαχρονικά],για εφαρμογή των αυτονόητων εκ μέρους του υπεύθυνου φορέα διαχείρισης του θέματος .

5. ΓΙΑΤΙ προσμετράται πάντα το γνωστό ”τοις πάσι” και…  ”εσαεί ανίκητο”, ήτοι το περίφημο ”κόστος” εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Ο.Κ. και των αποφάσεων της κατά καιρούς Δημοτικής Αρχής. Για παράδειγμα, πόσο δύσκολο είναι να εφαρμοσθεί η αυτοκαταργηθείσα διάταξη για τα χρονικά όρια φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων στο εμπορικό κέντρο της πόλης ,όπου εμφανίζεται η εικόνα ”μετακόμισης” ;

6. ΓΙΑΤΙ το συμφέρον,-ως καθεστώς- είναι uber alles και υπερισχύει με κάθε τρόπο έναντι του νομίμου, όπως για παράδειγμα όταν αυθαίρετα καταλαμβάνεται μέρος των πεζοδρόμων και των οδών, με προχειροκατασκευές, η μόνιμη εναπόθεση εμπορευμάτων η εμποδίων και δεν μπορεί να διέλθει όχημα έκτακτης ανάγκης ,η άτομο με ειδικές ανάγκες σε προκύπτουσα ανάγκη.

7. ΓΙΑΤΙ όταν επιβάλλονται μέτρα εφαρμόζονται -εν πολλοίς- κατά περίπτωση .

Το πρόβλημα είναι όντως πρόβλημα. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί ;Σαφώς και μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση με δύο τρόπους [λαμβανόμενης υπόψη της ιδιαιτερότητας του αστικού κέντρου.]

Α.] Με σοβαρή υλοποίηση κάθε πρόσφορου επιστημονικού μέσου και τεχνικού τρόπου, καθόσον υπάρχουν ικανά επιστημονικά στελέχη και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είναι σε θέση να συμβάλουν στην βελτίωση της κυκλοφοριακής εικόνας της πόλης, τόσο στο κέντρο, όσο και περιφερειακά στους οδικούς άξονες και στις συνοικίες.

Β]. Με εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων και αποφάσεων με ισόνομο τρόπο και όχι με το …βλέμμα στον ”θκό μας”….

Εμείς ως πολίτες έχουμε την διάθεση να βοηθήσουμε ; η ισχύει το γνωστό και …αθάνατο νεοελληνικό σκεπτικό,”συμφωνώ να ισχύσουν οι αποφάσεις για όλους τους άλλους,εκτός από εμένα…”

ΣΗΜ. Κατά το παρελθόν ως αξ/κός υπηρέτησα για σειρά ετών στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ