ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΤΕΜΠΩΝ

Τις θέσεις της δημοτικής αρχής για το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ Τεμπών, παρουσιάζει με σημερινή του ανακοίνωση ο δήμαρχος Κ. Κολλάτος απαντώντας ουσιαστικά στις ανακοινώσεις των 2 επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ. Μανώλη και Χρ.Μπίκα. Στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος αναφέρει τα εξής:

«Είμαστε μια Δημοτική Αρχή που τοποθετούμαστε έγκαιρα κι έγκυρα στα αρμόδια όργανα . Εκεί που οφείλουμε να ασκήσουμε πολιτικό διάλογο, εκεί κι εμείς εισηγούμαστε, συζητούμε και διαμορφώνουμε πολιτικές.

Δεν συνηθίζουμε να τοποθετούμαστε για τις πολιτικές αποφάσεις του Δήμου μέσω δημοσιευμάτων, που στόχο έχουν τον εντυπωσιασμό ή την ζητούμενη επιβεβαίωση, όπως στην περίπτωση του Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, αλλά και της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Τεμπών.

Οφείλουμε όμως για την αποκατάσταση της αλήθειας – σε αντίθεση με τα στρεβλωμένα στοιχεία των δημοσιευμάτων τους – να επισημάνουμε τα παρακάτω :

Η νέα ΔΕΥΑΤ που συστήθηκε με ΦΕΚ στις 6/4/2015 αφορά ουσιαστικά στη γεωγραφική επέκταση της πρώηντην ΔΕΥΑΤ που λειτουργούσε μόνο στην Δ. Ε . Νέσσωνος ως προς την ύδρευση, καθώς και στην ενσωμάτωση των υπηρεσιών άρδευσης.

Συστήνεται λοιπόν μια νέα Δημοτική Επιχείρηση που πρέπει να είναι ανταποδοτική, πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας, να στηρίζεται στην καλύτερη αξιοποίηση μέσων και ανθρωπίνων πόρων και κυρίως να΄ναι ΔΙΚΑΙΗ και αποτελεσματική προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους δημότες μας.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι συνολικά στο Δήμο και στη ΔΕΥΑΤ υπήρχαν 22 διαφορετικά τιμολόγια και με διαφορετικά διαστήματα κλίμακος ανά τιμολόγιο.

Η προηγούμενη τιμολογιακή πολιτική ευνοούσε τις μεγάλες καταναλώσεις, χαρακτηριζόταν από τεράστιες αποκλίσεις επιβαρύνσεων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων, ενώ ακόμα και στις ίδιες ενότητες υπήρχαν διαφοροποιήσεις ανά Δημοτική Τοπική Κοινότητα.

Για τον καθορισμό και τη διαμόρφωση του τιμολογίου βασικότερο κριτήριο αποτέλεσε το κόστος ενέργειας ανά κοινότητα καθ΄ότι στο Δ. Τεμπών υπάρχουν περιοχές που υδρεύονται με πηγαία νερά, περιοχές με μικτό σύστημα πηγαίων και αντλούμενων νερών και περιοχές που εξασφαλίζουν την ύδρευσή τους μόνο μετά από άντληση.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε βέβαια ότι μόνο η αύξηση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια είναι 40-50% χωρίς την μετακύλιση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το έτος 2014 και μετά.

Πρέπει όμως κύριοι της Αντιπολίτευσης να συμφωνήσετε κάπου : τελικά υπάρχει αύξηση ή μείωση στα παράλια ; Γιατί, για παράδειγμα, ενώ ο ένας μιλάει για υπέρογκες αυξήσεις, η άλλη πλευρά μιλά  για μείωση 10% !

Για τη Δ.Ε Γόννων δεν επιβλήθηκε ετήσιο πάγιο 33€όπως αναφέρεται, γιατί προϋπήρχε ενώ δεν υπάρχει δωρεάν κατανάλωση όπως δεν υπάρχει δωρεάν χρέωση σε καμία  Δημοτική Ενότητα.

Αλλά και το 1€ όταν γίνεται 2€ αποτελεί αύξηση 100% . Μια τετραμελής οικογένεια με μέση κατανάλωση 100 κ.μ το τετράμηνο,  δηλαδή 300 κ.μ ετησίως , θα χρεωθεί με 120€ . Δηλαδή μία επιβάρυνση 40€ ετησίως που ενδεχομένως να καλύψει το κόστος της ενέργειας.

Οι επιβαρύνσεις αυτές είναι ίδιες για όλα τα Δ. Διαμερίσματα του Δ. Τεμπών ανάλογα με την κατάταξη του τιμολογίου που προαναφέραμε σε χαμηλό , μεσαίο και υψηλό.

Έτσι αποκαθίστανται οι << αδικίες>> μεταξύ των Ενοτήτων γιατί γνωρίζουν ότι υπήρχε τιμολόγιο με 0,18€και τιμολόγιο με 1€ .

Για την Δ.Ε .Κάτω Ολύμπου στην οποία αναφέρεται και στην οποία προσπαθεί να προσάψει στο πρόσωπό μου μία ευνοϊκή μεταχείριση λόγω καταγωγής, πρέπει να γνωρίζει ότι η Δ.Ε Κάτω Ολύμπου έχει συμβάλλει στην διατήρηση ισορροπίας της ανταποδοτικής υπηρεσίας της ύδρευσης.

Η προσπάθεια αντιπαράθεσης των τοπικών κοινωνιών,που καταβάλλει η αντιπολίτευση, είναι απέλπιδα και μάταιη.

Βέβαια στην φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης για να επιβεβαιωθεί τόσο στην δημοτική του ομάδα, όσο και στην τοπική κοινωνία αποκρύπτει επιμελώς ότι στην Δ.Ε Κάτω Ολύμπου -πλην της παραλίας- υπήρχε απόφαση του πρώην Δήμου Κάτω Ολύμπου που επικυρώθηκε από το Δ.Σ Τεμπών σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε μέτρηση στους 7 από τους 12 μήνες του έτους .

Τώρα λοιπόν στα πλαίσια του εξορθολογισμού της υπηρεσίας ύδρευσης που θα υπάρχει μέτρηση όλο το έτος, επιμένει στη μείωση του 50%;

Όσον αφορά τους επαγγελματίες, τους καταστηματάρχες, τους βιοτέχνες, τους κτηνοτρόφους ο καθορισμός του τιμολογίου προέκυψε μετά από  ώριμη σκέψη και αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι λόγια την στήριξή μας στις παραγωγικές αυτές τάξεις.

Επιτρέψτε μου να έχω μια μεγαλύτερη ευαισθησία στους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα και να αφουγκράζομαι καλύτερα από σας τις αγωνίες για επιβίωση των μικροεπιχειρήσεων τους σ΄ ένα ασφυκτικά οικονομικό περιβάλλον και αυτό γιατί γνωρίζω την ανασφάλεια του συγκεκριμένου τομέα.

Στον τομέα της άρδευσης ψηφίστηκε από το Δ.Σ αύξηση 15% επί των σε ισχύ τιμολογίων άρδευσης σε όλες τις κοινότητες των Δήμων πλην των περιοχών όπου την διαχείριση έχουν οι ΤΟΕΒ και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.

Από τα απολογιστικά στοιχεία διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις και δεν καλύπτεται στοιχειωδώς η κατανάλωση ενέργειας.

Ως προς το ΦΠΑ 13%, αυτό είναι ποσό που επιστρέφεται ή συμψηφίζεται στους παραγωγούς και ελπίζουμε να επιστρέφεται ή να συμψηφίζεται σύντομα και με αξιοκρατικές διαδικασίες.

Οι προτάσεις της Αντιπολίτευσης για να παραμείνουν τα τέλη ύδρευσης και άρδευσης ως έχουν μέχρι τα τέλη του 2016, είναι εκτός τόπου και χρόνου και αυτό γιατί η αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε μας δείχνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία της ΔΕΥΑΤ  παράγοντας ελλείμματα .

Μας κατηγορεί για επιλεκτική αμνησία και σκοπιμότητα και αποκρύπτει επιμελώς το κοινωνικό τιμολόγιο που αφορά τους πολύτεκνους , τους ΑΜΕΑ , τους μακροχρόνια ανέργους που είναι μειωμένο κατά 50% για όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων συμπεριλαμβανομένων και του παγίου.

Κλείνοντας να τονίσω ότι είναι τιμή μου που κατάγομαι από τον Πυργετό, αλλά είμαι ΔΗΜΑΡΧΟΣ όλου του Δήμου Τεμπών και έτσι λειτούργησα και λειτουργώ.

Με κάνει υπερήφανο και μου δίνει επιπρόσθετες ευθύνες η ανανέωση της εντολής που δώσατε σε μένα και τους συνεργάτες μου για δεύτερη κατά σειρά θητεία.

Και αυτό νομίζω ότι έχει την εξήγησή του γιατί ποτέ μου δεν έβαλα διαχωριστικές γραμμές, δεν απέκλεισα κανένα , δεν έθεσα αλαζονικά τον εαυτό μου πέρα ή πάνω από αυτό που υπηρετώ.

Αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι οι δημότες του Δ. Τεμπών και αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε για την απόκτηση ενιαίας αυτοδιοικητικής συνείδησης.

Οι σχέσεις εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τους δημότες μας είναι διαρκής και σε καθημερινή βάση και δεν χρειάζεται να δίνουμε ραντεβού στα καφενεία για να δικαιολογήσουμε την ύπαρξή μας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ