“ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ” ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ενημερωτικό Εργαστήριο για τη χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία πράσινων σηµείων στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Λάρισας’, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα, με στόχο την κατανόηση της λειτουργίας ενός πράσινου σημείου, την παρουσίαση του αρχικά προτεινόμενου δικτύου στην Π.Ε. Λάρισας, καθώς και την υποστήριξη των Δήμων στις διαδικασίες ωρίμανσης και χρηματοδότησης.

Όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας που έκανε την παρουσίαση “πράσινο σημείο” εννοούμε ένα χώρο εντός του Δήμου, όπου ο πολίτης φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές), ειδικά απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, τηγανέλαια κλπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση, ανάλογα κάθε φορά με τις δυνατότητες αξιοποίησης τους. Επίσης, ο Δήμος εντός του πράσινου σημείου μπορεί να πραγματοποιήσει εργασίες προεπεξεργασίας, όπως τεμαχισμός κλαδεμάτων, συμπίεση υλικών, πελλετοποίηση ξύλου, και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη δημιουργίας πράσινων σημείων στην Ελλάδα έχει προκύψει από το στόχο του 50% για την επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση που τέθηκε με την Οδηγία 2008/98 και το Νόμο 4042/2012. Ο στόχος αυτός πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε ή να ανακυκλώνουμε περίπου το 25% κ.β. των συνολικών αστικών αποβλήτων που παράγουμε, ενώ γίνονται συζητήσεις για αύξηση του ποσοστού αυτού.

PRASINO2Αυτό που τονίστηκε στην παρουσίαση είναι η διαπίστωση ότι η Π.Ε. Λάρισας βρίσκεται αυτή τη στιγμή με το σύστημα του μπλε κάδου και το Κ.Δ.Α.Υ. που λειτουργεί, στο 8,5% κ.β., πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ελλάδας και κατά συνέπεια θα πρέπει να οδηγηθούμε από το 8,5% στο 25% τουλάχιστον έως το 2020, δημιουργώντας νέες συμπληρωματικές υποδομές  ανακύκλωσης, όπως είναι τα πράσινα σημεία, αλλά και οι μονάδες επεξεργασίας συμμείκτων.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που προβληματίζει έντονα και κάνει επιτακτική την ανάγκη διαχείρισης των αποβλήτων πριν φτάσουν στους ΧΥΤΑ είναι το περίφημο τέλος ταφής που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε έξι μήνες περίπου, από 1/1/2016.

Σήμερα, το κόστος συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης των ΑΣΑ της Δήμους της Π.Ε. Λάρισας είναι περίπου της τάξης των 15 εκ., ενώ από 1/1/2016 θα αυξηθεί κατά 3,5 εκ. € μόνο από την εφαρμογή του νέου τέλους (35€/tn για 100.000tn), ενώ κάθε επόμενο έτος θα αυξάνεται κατά 0,5εκ. €.

Από αυτά τα στοιχεία όπως τόνισε ο κ. Γκουντάρας από τα παραπάνω, θεωρείται ότι η δημιουργία ενός δικτύου πράσινων σημείων είναι μονόδρομος, ενώ τα οφέλη για τους Δήμους είναι πολλαπλά. Μάλιστα ανέφερε μερικά ενδεικτικά, όπως:

– Συμμόρφωση των Δήμων μας με τους εθνικούς και περιφερειακούς στόχους. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας βρίσκεται υπό αναθεώρηση και τα πράσινα σημεία αποτελούν βασικό μέτρο για την επίτευξη των στόχων.

– Οικονομικά οφέλη από την μη εφαρμογή του τέλους ταφής για όλα τα ΑΣΑ που θα συλλέγονται στα πράσινα σημεία, αποφυγή του τέλους εισόδου στο ΧΥΤΑ και του κόστους μεταφόρτωσης-μεταφοράς για τις εν λόγω ποσότητες, αλλά και μείωση του κόστους συλλογής, δεδομένου ότι για τις εν λόγω ποσότητες η συλλογή γίνεται από τον πολίτη. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι από τη λειτουργία μόνο των πράσινων σημείων (χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη λοιπές δράσεις χωριστής συλλογής) μπορούμε να εξοικονομούμε ετησίως μέχρι και 1,5-2 εκ. €.

– Τα περιβαλλοντικά οφέλη της ανακύκλωσης τα γνωρίζουμε όλοι, αλλά με τα πράσινα σημεία έχουμε επιπλέον και τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης, κατά την οποία προλαμβάνουμε τη δημιουργία αποβλήτων, άρα και τη διαχείρισή τους συνολικά. Μάλιστα, η επαναχρησιμοποίηση και η πρόληψη γενικότερα θα αποτελέσει βασικό άξονα πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα επόμενα έτη. Οικοδομούμε κουλτούρα ανακύκλωσης.

– Τέλος, τα κοινωνικά οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους, αλλά και στην υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μέσω της επαναχρησιμοποίησης. Φυσικά, οποιοδήποτε οικονομικό όφελος στους Δήμους θα επηρεάσει και τα ανταποδοτικά τέλη που θα πληρώνουν οι πολίτες μας. Βασικές αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Κλείνοντας, την εισήγησή του ο κ Γκουντάρας ανέφερε:

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι δίνεται σε όλους τους Δήμους, αλλά και στο ΦοΔΣΑ, μια σημαντική ευκαιρία να ξεκινήσουμε πρώτοι και με συντονισμένες προσπάθειες την ωρίμανση ενός ολοκληρωμένου δικτύου πράσινων σημείων, με στόχο την άμεση ένταξή του προς χρηματοδότηση. Ήδη, η Διαχειριστική Αρχή έχει δεσμεύσει σχετικό ποσό για τη χρηματοδότηση πράσινων σημείων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και εκτιμάμε ότι θα είναι από τις πρώτες προσκλήσεις που θα ανοίξουν με τη νέα προγραμματική περίοδο.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ένα αρχικό δίκτυο πράσινων σημείων, το οποίο φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί:

PRASINO1

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ