ΚΡΙΤΑΜΑ: ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΡΩΜΑ, ΥΠΕΡΟΧΗ ΓΕΥΣΗ, ΤΣΙΠΟΥΡΟΜΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…

Με αφορμή τη φωτογραφία που βλέπετε, που ανέβασε η φίλη Ελένη Σακοράφα στο facebook, και όπου μας ενημερώνει ότι μάζεψε “κρίταμα από τα βράχια της Παλιουριάς, καταπληκτικό άρωμα, υπέροχη γεύση, για τσιπουρομεζές και όχι μόνο”, σας παρουσιάζουμε τις ιδιότητες του, αλλά και μια συνταγή για σαλάτα:

– Τα φύλλα του έχουν κυανοπράσινο χρώμα, είναι λεία, επιμήκη και σαρκώδη. Είναι πολύ στιλπνά και υπόλευκα, όπως της γλιστρίδας (ή αντράκλας), αλλά πιο πλατιά, πιο επιμήκη και με αλμυρή γεύση.

– Το κρίταμο ανήκει στα αλόφυτα, διότι ευδοκιμεί σε εδάφη με πολύ υψηλή αλατότητα. Έχει αναπτύξει συστήματα άμυνας και προσαρμογής, προκειμένου να επιβιώνει στα σκληρά οικοσυστήματα, στα οποία φύεται και αναπτύσσεται. Ανήκει, επίσης, στην κατηγορία των αρωματικών βοτάνων και των εδώδιμων φυτών.

– Το κρίταμο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιείται ως διουρητικό από τα χρόνια τού Ιπποκράτη (4ος αιώνας π.Χ.), ο οποίος το συνιστούσε, ως εμμηναγωγό. Το ίδιο έπραξαν και άλλοι μεταγενέστεροι ιατροί.

Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος το είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Θεωρείται αποτοξινωτικό βότανο. Το κρίταμο περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, δηλαδή συστατικά ορεκτικά και τονωτικά.  Στη δε φαρμακευτική χρησιμοποιείται, ως ορεκτικό, ως διουρητικό, ως αντιμικροβιακό, ως καθαριστικό του αίματος και ως ευεργετικό στο συκώτι.

Το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο τού κρίταμου χρησιμοποιούνται στην κοσμητολογία. Το κρίταμο διαθέτει ένα εύρος ιδιοτήτων και εφαρμογών σε καλλυντικά προϊόντα. Συντελεί στη διέγερση του μηχανισμού επούλωσης του δέρματος και βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής κερατίνης, προσφέροντας λάμψη στην επιδερμίδα και βελτιώνοντας τον τόνο. Επιπλέον έχει επίδραση στην αποχρωμάτωση των καφέ κηλίδων του δέρματος (πανάδες).

Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις, ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία και τονώνει αποτελεσματικά την ανανέωση του δέρματος, παρέχοντας άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα. Για όλους τους παραπάνω λόγους (αναπλαστικές ιδιότητες και αντιμικροβιακή – ανοσολογική δράση) το κρίταμο χρησιμοποιείται σε αντιηλιακά προσώπου, σε κρέμες, σαπούνια και σαμπουάν.

Πέραν των προαναφερθέντων ιδιοτήτων του, σύμφωνα με το βιβλίο τού Αντώνη Αλιμπέρτη, «Βότανα της Κρήτης – Ιδιότητες και Χρήσεις των Φυτών» (β΄έκδοση – εκδόσεις MYSTIS», το αιθέριο έλαιο του κρίταμου είναι πολύ καλό αφροδισιακό.

Σαλάτα με κρίταμα και κάπαρη (enotitasaronikou.wordpress.com) 

υλικά και δοσολογία

2 κούπες κρίταμα

2 κουταλιές φρέσκια κάπαρη ή 1 κούπα φύλλα, βλασταράκια και καρπούς

4 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά ξύδι

1/2 κούπα ελιές

διαδικασία

Βράζουμε τα κρίταμα με την κάπαρη και τα στραγγίζουμε. Τα τοποθετούμε σε σαλατιέρα και τα αλατίζουμε ελαφρά. Στη συνέχεια, τα περιχύνουμε με το λαδόξυδο και τα γαρνίρουμε με τις ελιές.

Το κρίταμο είναι διάσπαρτο στα παράλια της χώρας. Αξίζει, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε αυτό το ωφέλιμο φυτό – βότανο για μαγειρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Αξίζει, επίσης, ως αναπτυξιακή διέξοδος για την περιοχή μας, να αναπτυχθεί η καλλιέργειά του, τόσο για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, όσο και για την εξαγωγή του.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί μεγίστη αναγκαιότητα η προστασία του παράκτιου μετώπου, στο οποίο φύεται και ευδοκιμεί το κρίταμο, αυτός ο φυσικός θησαυρός (διατροφικός και φαρμακευτικός).

Ως εκ τούτου, η προστασία αυτού του φυσικού θησαυρού της περιοχής μας και της χώρας μας, αποτελεί ένα ακόμη πρόσθετο επιχείρημα για την αποτροπή της καταπατήσεως και της τσιμεντοποιήσεως των παραλιών μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ