ΟΡΥΧΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ

Τρία εκατομμύρια γαλόνια – και όχι ένα, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί- τοξικών αποβλήτων εξόρυξης έχουν διαρρεύσει στον ποταμό Animas από ορυχείο χρυσού, στο νοτιοδυτικό Κολοράντο.

Το Navajo Nation (Έθνος των Νάβαχο) σχεδιάζει να κάνει μηνύσεις, καθώς το τοξικό νερό τρέχει μέσα από το έδαφός τους, και κάποια δίκτυα πόσιμου νερού έχουν κλείσει, ενώ ο κυβερνήτης του Κολοράντο, John Hickenlooper, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα, προκειμένου να «εξασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια και να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.”

Εκτός από αρσενικό και μόλυβδο, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι είπαν ότι η κηλίδα περιέχει, κάδμιο, αλουμίνιο, χαλκό, και ασβέστιο.

Η διαρροή σημειώθηκε την Τετάρτη, και ενώ η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) ερευνούσε το εγκαταλελειμμένο ορυχείο χρυσού μαζί με το Τμήμα Βελτιώσεων, Ορυχείων και Ασφάλειας του Κολοράντο.

Ένα μέλος της παραπάνω ομάδας κατά λάθος πείραξε ένα φράγμα από μπάζα που είχε σχηματιστεί στο εσωτερικό του ορυχείου, προκαλώντας την απελευθέρωση των αποβλήτων στο Cement Creek, ένα παραπόταμο του ποταμού Animas στην περιοχή  San Juan.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ