ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Μια νέα αθλητική χρονιά αρχίζει με τις ευχές όλων μας να μην υπάρξουν ξανά φαινόμενα βίας και άλλες εικόνες που έχουμε ζήσει στο παρελθόν.

Καταστάσεις που ευτελίζουν κάθε έννοια ευγενής άμιλλας, και ανθρωπινής αξιοπρέπειας και που οδηγούν την νεολαία μακριά από το ιδανικά του πραγματικού ευ αγωνίζεσθε.

Η διαπλοκή και η διαφθορά σήματα κατατεθέντα μια φιλελεύθερης πολίτικης τόσα χρονιά έχουν επιμελώς καλλιεργηθεί για να ευνοηθούν οι ημέτεροι παραβλέποντας το κοινωνικό συμφέρον. Συνεπεία αυτής της πολίτικης είναι η καταστροφή κάθε αθλητικής υποδομής και η παράδοση της τζάμπα πια στα ιδιωτικά συμφέροντα με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση αθλητικών συλλόγων και πολιτών.

Αλλά μέχρι εδώ πια.

Εμείς στο Σύριζα είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για την αλλαγή και την απαλλαγή από αυτό το καθεστώς.  Μόνο μια κυβέρνηση του Σύριζα μπορεί να εγγυηθεί καλύτερες μέρες για τον αθλητισμό μακριά από παλιές νοοτροπίες και κατεστημένα.

Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί το έργο που έγινε στους 5 τελευταίους μήνες είναι μεγάλο.

Ο Αθλητικός Νόμος για την Βια  είναι η πιο γνωστή παρέμβαση αλλά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Πολλά άλλα που αφορούν όλους μας δεν είναι τόσο γνωστά όπως:

–   Σημαντική ενίσχυση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ) με διπλασιασμό του ποσού από τον τακτικό προϋπολογισμό από 1,25 σε 2,5 εκατ. Ευρώ και τη συντομότερη από κάθε άλλη φορά προετοιμασία τους για τους ΟΤΑ, με αύξηση 30% των επιδοτούμενων ΟΤΑ και κατά 28% των υπό διορισμό γυμναστών.

–     Ενισχύθηκε οικονομικά του Εθνικό Συμβούλιο καταπολέμησης Ντόπινγκ

Είναι έτοιμο το προσχέδιο Πλαισίου Αξιολόγησης των αθλητικών Ομοσπονδιών

– Ήδη το υφυπουργείο επεξεργάσθηκε και κατέθεσε το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) για αθλητικά έργα (2015-2016), προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στα δημόσια αθλητικά έργα στη χώρα. Έγινε προσπάθεια να υπάρξει μια διασπορά έργων στο σύνολο της χώρας, σε αντίθεση με την πάγια τακτική των προηγούμενων υφυπουργών που για πολιτικούς – πελατειακούς λόγους επεδίωκαν τη συγκέντρωση των έργων σε μια περιοχή,

– Δόθηκε το 40% της τακτικής επιχορήγησης στις περισσότερες των Ομοσπονδιών και των γηπέδων, ενώ έχει δρομολογηθεί η επιχορήγηση του 90% της σε όλους τους εποπτευόμενους αθλητικούς φορείς και τα στάδια.

– Ενεργοποιείται παράλληλα ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΟΠΑΠ που αφορά την καλλιέργεια των ιδεών του αθλητισμού με τη συμμετοχή μεγάλων αθλητών του παρελθόντος και με χορηγία από τον ΟΠΑΠ, ώστε οι μικροί ποδοσφαιριστές να μάθουν σε διάφορες ακριτικές περιοχές της χώρας τα μυστικά της μπάλας και του «ευ αγωνίζεσθε».

Σχεδιάστηκε και θα αρχίσει από το Μάρτιο πιλοτικό πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης για παιδιά του δημοτικού για να μάθουν όλα τα Ελληνόπουλα κολύμβηση

Αλλά αυτό που μένει είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι από το  αθλητικό πρόγραμμα του Σύριζα έτοιμο για υλοποίηση

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

Εργασιακός αθλητισμός. Ένταξη για πρώτη φορά υπό την αιγίδα της ΓΓΑ όλων των πρωταθλημάτων του εργασιακού αθλητισμού και επίσης:

  1. Θεσμικά μέτρα για τη στήριξη του σωματειακού αθλητισμού
  2. Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού τέλους επί των μεταγραφών επαγγελματιών αθλητών υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού, για την διαμόρφωση συνθηκών ανταποδοτικότητας από τον επαγγελματικό αθλητισμό προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
  3. Διάθεση μικρού ποσοστού από την Φορολόγηση του αθλητικού στοιχήματος υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού
  4. Πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού με αξιοποίηση των γεωφυσικών και κλιματικών τοπικών χαρακτηριστικών (Χιονοδρομικά Κέντρα πχ. Καλαβρύτων, Ναυταθλητικές υποδομές, ορεινές εγκαταστάσεις)
  5. Αλλαγή του πλαισίου πιστοποίησης προπονητών αθλημάτων και των σχολών της ΓΓΑ, σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ και τις αθλητικές ομοσπονδίες.
  6. Ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στα ΕΑΚ και κάλυψη των οργανικών κενών θέσεων για την εξυπηρέτηση των τεράστιων αναγκών τους.

 

Αυτά είναι μερικά μετρά που θα υλοποιηθούν άμεσα και σχεδιάζεται ο νέος αθλητικός νόμος με ριζικές αλλαγές που θα αφορούν την χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών σωματείων τις θητείες των ομοσπονδιών και όπως αναφέρθηκε πιο πάνω ο τρόπος χρηματοδότησης του ερασιτεχνικού και του μαζικού αθλητισμού. Υπάρχουν  και πολλά άλλα που θα αλλάξουν την εικόνα του Ελληνικού Αθλητισμού προς όφελος όλων των πολιτών.

Σ’ αυτές τις εκλογές όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού εμείς που είμαστε άτομα με όραμα πρέπει να ξεπεράσουμε ιδεοληψίες και προκαταλήψεις και να εργαστούμε να φέρουμε το αθλητικό ιδεώδες εκεί που του αρμόζει για μια κοινωνία καινούργια με ισότητα, δημοκρατία, μια κοινωνία με μέλλον για τους πολίτες  και τα παιδιά της

Είμαστε σίγουροι από την Δευτέρα 21 του μηνά ξεμπερδεύουμε με το παλιό και κερδίζουμε το αύριο

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ