ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΣΙΠΡΑ, ΤΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ, ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ…

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλαν χθες οι πολίτες με την ψήφο τους αλλά και την αποχή τους. Κυρίως με την αυξημένη αποχή τους έδειξαν ότι είναι απογοητευμένοι από όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα και ότι θεωρούν πως ότι και να έβγαζε η κάλπη η πραγματικότητα θα είναι σκληρή, με μέτρα φωτιά και αδιέξοδα.

Κατά συνέπεια σε ποσοστό σαφώς πιο αυξημένο σε σχέση με τον Ιανουάριο προτίμησαν να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα, θεωρώντας ότι δεν έχουν να τους προσφέρουν κάτι διαφορετικό.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑΦυσικά οι κάλπες έβγαλαν και έναν αδιαφιλονίκητο νικητή, τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος απέδειξε ότι έχει αποκτήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με το λαό, που αποφάσισε να του δώσει μία ακόμη ευκαιρία, όχι για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά για να ξεμπερδέψει ε τη διαφθορά, τη διαπλοκή και γιατί όχι για να βάλει τις βάσεις για έξοδο από τα μνημόνια. Εξυπακούεται ότι αυτή η εμπιστοσύνη έχει και ημερομηνία λήξης και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας, που είναι ο μόνος διασωθείς πρωθυπουργός που ψήφισε μνημόνιο, δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει και αυτές τις προσδοκίες των Ελλήνων.

Παράλληλα η κάλπη έριξε και πολλά χαστούκια με πρώτο και καλύτερο αυτό προς τη ΝΔ και τον προσωρινό της πρόεδρο, ο οποίος παρά τις επιθέσεις φιλίας στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι όλοι είναι ίδιοι, παρά το γεγονός ότι έκανε επιθέσεις φιλίας στους αγρότες, παρά το γεγονός ότι έκρυψε τα ακροδεξιά στοιχεία του κόμματος για να δείξει ένα κεντροδεξιό προφίλ, δεν μπόρεσε να πείσει και έτσι τα αποτελέσματα του κόμματος έμειναν καθηλωμένα στα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Μήνυμα έστειλαν και στον πολύ κ. Θεοδωράκη του Ποταμιού, ο οποίος είδε τα ποσοστά του κόμματός του να συρρικνώνονται κατά 2 μονάδες χάνοντας το 1/3 των ψηφοφόρων του Ιανουαρίου.

Χαστούκι έφαγε και η Φ. Γεννηματά της συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που πήρε χαμηλότερο ποσοστό από το σύνολο των κομμάτων του χώρου (ΠΑΣΟΚ, Κίνημα, ΔΗΜΑΡ) του Ιανουαρίου, αφού όπως όλα δείχνουν ο κόσμος δεν έδειξε να συγκινείται με τα περί υπεύθυνου λόγου και πατριωτικής συμπεριφοράς, επιμένοντας να μην ξεχνά τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από Σημίτη και ΓΑΠ.

Ομως το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν κόλαφος και για τις δυνάμεις της αριστεράς που εμφανιζόμενη κατακερματισμένη και χαμένη σε ιδεοληψίες και διαφορετικά αφηγήματα δεν μπόρεσε να εμφανίσει ένα ενιαίο μέτωπο δίνοντας με τη στάση της μια νέα προοπτική στην κοινωνία. Το ΚΚΕ καθηλωμένο στα ποσοστά του Ιανουαρίου, δεν έδειξε ικανό να εισπράξει τίποτα από το μεγαλειώδες 62% κατά των μνημονίων του δημοψηφίσματος, ενώ και η Λαϊκή Ενότητα,δεν μπόρεσε να μπει ούτε στη Βουλή, πληρώνοντας την ηγεμονική διάθεση και τον δογματισμό που επέδειξε προεκλογικά απέναντι σε δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί. Μηδενικά ποσοστά από το μεγάλο όχι του δημοψηφίσματος εισέπραξαν τόσο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όσο και το ΕΠΑΜ.

Στους κερδισμένους μπορούμε να υπολογίσουμε και τους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου που διασώθηκαν και μπήκαν στη Βουλή, ενώ αναμένεται να συγκυβερνήσουν με το ΣΥΡΙΖΑ.

Και αν τα κόμματα έφαγαν χαστούκια από το λαό, εκείνοι που σίγουρα θα πρέπει να αναθεωρήσουν πολλά τόσο για την τακτική όσο και για τη μεθοδολογία τους είναι οι δημοσκόποι που για μια ακόμη φορά εμφανίστηκαν εντελώς αναξιόπιστοι. Φυσικά δεν είναι εύκολο να δεχτούμε ότι έπεσαν έξω λόγω επιστημονικών εκτιμήσεων, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση συμφερόντων μέσω των δημοσκοπήσεων. Ισως ήλθε η ώρα να ισχύσουν και στην Ελλάδα αυτά που ισχύουν σε προηγμένες χώρες για τις εταιρείες που πέφτουν έξω στις εκτιμήσεις τους.

Πάντως αυτά περί αναξιοπιστίας των δημοσκόπων πρέπει να πούμε ότι ισχύουν στο πολλαπλάσιο και για τα κανάλια και τα ΜΜΕ της διαπλοκής που ευτυχώς για τη χώρα και το λαό όσο και αν προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να χειραγωγήσουν τους ψηφοφόρους.

Αφησα για το τέλος τον μεγάλο νικητή αυτών των εκλογών την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που διπλασίασε τα ποσοστά της σε σχέση με τον Ιανουάριο, αποδεικνύοντας ότι στο εκλογικό σώμα υπάρχουν και κάποιοι που παίρνουν στην πλάκα το δικαίωμα ψήφου.

Πάντως δεν είναι το μόνο παράδοξο η είσοδος Λεβέντη στη Βουλή. Το μεγαλύτερο είναι ότι το 62% κατά των μνημονίων και των συμφωνιών με τους δανειστές έγινε ένα μεγάλο “ναι” της τάξης του 85% στα μνημόνια και στη λιτότητα. Και αυτό μέχρι αύριο που θα αρχίσουν να έρχονται τα νέα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα. Τότε είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν πολλοί κοψοχέρηδες μέχρι το επόμενο ραντεβού με την κάλπη.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ