ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

 

Δεκάδες βιοκαλλιεργητές και πολίτες ευαισθητοποιημένοι στη διατήρηση παραδοσιακών τοπικών ποικιλιών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου και των Ενεργών Πολιτών Λάρισας να συναντηθούν στο Αισθητικό Άλσος και να προετοιμάσουν μια μεγάλη τριήμερη οικολογική γιορτή την ερχόμενη Άνοιξη

με προοπτική να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την αειφορία.

Πολυμελής αντιπροσωπεία των Θεσσαλών Μπαξεβάνων από διάφορες περιοχές της χώρας, της Ομάδας Διάσωσης Ντόπιων Σπόρων Τσαριτσάνης, της Ομάδα Διάσωσης Παραδοσιακών Σπόρων «Η ΑΥΛΗ», των Σποριτών Κιλελέρ καθώς και μεμονωμένοι καλλιεργητές από τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά και την Αθήνα συγκεντρώθηκαν στο Αισθητικό Άλσος και ενέκριναν τη διοργάνωση τριήμερης γιορτής στο χώρο και το Χατζηγιάννειο τον ερχόμενο Μάϊο.

Όπως τόνισε, ο συνεργάτης του Δημάρχου και οργανωτικός υπεύθυνος Περικλής Καμάρης, το πρόγραμμα που σχεδίασαν όλες οι ομάδες θα περιλαμβάνει το απόγευμα της πρώτης μέρας ημερίδα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο για τη διατήρηση των Παραδοσιακών Ποικιλιών και τη Βιολογική Καλλιέργεια. Τη δεύτερη μέρα θα διοργανωθεί στο Αισθητικό Άλσος ανταλλαγή Σπόρων από διάφορες ομάδες βιοκαλλιεργητών της χώρας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν βιωματικά εργαστήρια ( σπορόφυτα, τρόποι συλλογής κι αποθήκευσης σπόρων, φυσική καλλιέργεια, φύτευση) και παιχνίδια για παιδιά (εκμάθηση των σπόρων, επεξεργασία πηλού κ.α.). Το απόγευμα θα γίνει επίδειξη κατασκευών με φυσικά υλικά και παραδοσιακών επαγγελμάτων, ενώ θα αναπτυχθούν και άλλες δράσεις, όπως παρασκευή σαπουνιού, χειροτεχνήματα από φυσικά προϊόντα κ.α.. Το βράδυ θα στηθεί Παραδοσιακό γλέντι με κοινωνική κουζίνα και τη χρήση βιολογικών προϊόντων.

Η τρίτη μέρα θα περιλαμβάνει ξενάγηση των επισκεπτών στα αξιοθέατα της πόλης.

Για τις λεπτομέρειες της όλης διοργάνωσης, η οποία στοχεύει να εξελιχθεί σε θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, πρόκειται να συσταθεί οργανωτική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των φορέων η οποία θα εμπλουτιστεί και με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και η οποία θα ετοιμάσει τις λεπτομέρειες της κοινής διοργάνωσης της οικολογικής γιορτής.

Στην εκδήλωση που κατέληξε σε ένα μεσημεριανό γεύμα με σπιτικά φαγητά που προσέφεραν όλοι οι παρευρισκόμενοι παρέστησαν η αντιδήμαρχος Πρασίνου Δέσποινα Αράπκουλε, η οποία τόνισε ότι θα στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο τη διοργάνωση και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, αφού στόχος των διοργανωτών είναι να αναπτυχθούν και πολλές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ