ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Φ.Α. ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΠΦΑ

Την κάθετη διαφωνία τους με το ενδεχόμενο να διοργανώσει η ΠΕΠΦΑ σεμινάριο για τις νέες απαιτήσεις του μαθήματος της φυσικής αγωγής στα σχολεία εκφράζουν με επιστολή τους προς της περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας, οι σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής στους 4 νομούς της περιφέρειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αυτή την εξέλιξη η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης με επιστολή της προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης των 4 νομών ζητά να τηρηθεί ο νόμος και να τονιστεί το καθηκοντολόγιο των εκπαιδευτικών.

Η παρέμβαση των σχολικών συμβούλων

Αναλυτικά στην επιστολή τους τονίζουν τα παρακάτω:

“Αξιότιμη κ. Διευθύντρια

Είναι γνωστό ότι η αφομοίωση και η γνώση του περιεχομένου των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (ΑΠΣ) καθώς και η εξοικείωση με τις καινοτομίες του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ), είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη διαδικασία, η οποία για να επιτευχτεί απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια και χρόνο από τους Σχολικούς Συμβούλους εξαιτίας του εκσυγχρονισμού του περιεχόμενου των σπουδών του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για να κατακτηθεί αυτή η παραπάνω γνώση χρειάζεται επικέντρωση της διδασκαλίας σε βασικές και ουσιώδεις δεξιότητες και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, σωστή οργάνωση του μαθήματος και της ύλης, διαθεματική προσέγγιση της γνώσης από πολλές οπτικές γωνίες, καθιέρωση σχεδίων μαθήματος στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και όχι μια απλή ή επιδερμική ανάγνωση του αναλυτικού προγράμματος.

Είναι γνωστό επίσης ότι η φιλοσοφία του μαθήματος της Φυσική Αγωγής στο σχολείο σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή αναφέρεται αποκλειστικά στην ενθάρρυνση όλων των μαθητών, ιδιαίτερα όσων δεν συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες εκτός σχολείου, αλλά και των κινητικά αδέξιων και παχύσαρκων, διαφέρει ουσιαστικά και ριζικά από την φιλοσοφία του αγωνιστικού αθλητισμού, εφόσον εκεί επικρατεί ο ανταγωνισμός και η ενθάρρυνση μαθητών με υψηλές αθλητικές ικανότητες, επομένως διαφορετική φιλοσοφία μεταφέρει ο ΚΦΑ στους μαθητές του σχολείου του και διαφορετική φιλοσοφία ένας προπονητής στους αθλητές ενός συλλόγου.

Επιπλέον σύμφωνα με την με Αρ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/02 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1340/16-10-02) σχετικά με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των Σχολικών Συμβούλων, αυτοί έχουν την ευθύνη της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών και εκτός των άλλων καθηκόντων τους είναι «επιμορφωτές των εκπαιδευτικών οργανώνοντας αυτοί και μόνον αυτοί ενημερωτικά σεμινάρια και ημερίδες, συντονίζοντας την ύλη και να εφαρμόζοντας νέες μεθόδους».

Επομένως η πολιτεία μέσω των νομοθετημάτων της καθόρισε ως μόνους υπεύθυνους για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τους Σχολικούς Συμβούλους στελέχη με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα στο μεγαλύτερο ποσοστό, κάτοχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό καταρχάς ότι ο Σχολικός Σύμβουλος είναι ο μόνος υπεύθυνος που ορίζεται από το Υπουργείο για την διοργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων στους εκπαιδευτικούς της περιφέρειας τους, όπως επίσης και η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα με την οποία οφείλεται να αντιμετωπίζεται κάθε προσπάθεια επιμόρφωσης του κλάδου των εκπαιδευτικών και εν προκειμένω των καθηγητών της φυσικής αγωγής.

Κατά την άποψη μας ο οποιοσδήποτε επιχειρεί ένα τέτοιο εγχείρημα εξαιτίας της ατομικότητας, της διαφορετικότητας των κλάδων εκπαίδευσης (μαθητές από Α΄ δημοτικού έως Γ΄ λυκείου) και των πολλών και διαφορετικών διδασκόμενων δεξιοτήτων που περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα, οφείλει να έχει επιστημονική επάρκεια στην ειδικότητα, να είναι γνώστης της ειδικής παιδαγωγικής και διδακτικής, να έχει αναπτυγμένο επιστημονικό και διδακτικό λόγο, να έχει επάρκεια στην γενική παιδαγωγική, στην ψυχολογία του εφήβου και της εκπαίδευσης των ενηλίκων και να συμμετέχει εάν είναι δυνατόν στην επιστημονική και ερευνητική κοινότητα μέσω συνεδρίων ή δημοσιεύσεων.

Δεδομένων των παραπάνω εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια των υπογραφόντων γυμναστών της επισυναπτόμενης πρόσκλησης, για επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα αναλυτικά προγράμματα του σχολείου, χωρίς να ζητηθεί καν η συγκατάθεση μας ή η συμμετοχή μας. Το όλο ζήτημα είναι σημαντικό και ευαίσθητο, διότι η τυχόν λαθεμένη ενημέρωση, πληροφόρηση και καθοδήγηση προς τους ΚΦΑ μπορεί να επιφέρει σύγχυση, απόκλιση από τις οδηγίες του Υπουργείου, αποπροσανατολισμό, ασάφεια και αβεβαιότητα στα διδακτικά τους καθήκοντα. Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας σε κάθε επιμορφωτική προσπάθεια εκπαιδευτικών (βλέπε Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης, Πιλοτικά Σχολειά, Project, Περιφερειακά επιμορφωτικά Κέντρα) χρησιμοποιεί εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων ή καθηγητές πανεπιστήμιων.

Η παραπάνω ενέργεια θα ήταν εντελώς αδιάφορη για τον θεσμό και τα καθήκοντα του Σχολικού Συμβούλου, εάν διεξαγόταν εκτός της δομής και του πλαισίου της εκπαίδευσης και του Υπουργείου Παιδείας, που είναι οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής της Θεσσαλίας, οι Διευθυντές Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών Λαρίσης Τρικάλων Καρδίτσας και Μαγνησίας καθώς και οι αντίστοιχες ομάδες φυσικής αγωγής. Σε όλους τους παραπάνω απευθύνεται το επισυναπτόμενο έγγραφο και μέσω αυτού, εντέλλουν τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να υποχρεώσουν τους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν και μάλιστα ενυπόγραφα τους εκπαιδευτικούς τους.

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία και τον προβληματισμό μας σας ενημερώνουμε για την διαμορφωθείσα κατάσταση”.

Την επιστολή υπογράφουν οι σχολικοί σύμβουλοι Φ.Α.:

ΛΑΠΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΟΥΤΣΙΩΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΕΛΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ