ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΣΕΝΓΚΕΝ

Τον τελευταίο χρόνο, ως χώρα βιώνουμε το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ως αποδέκτες των χιλιάδων ανθρώπων που εισέρχονται στην Ελληνική επικράτεια, με σκοπό την μετάβασή τους σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Τα μεταναστευτικά ρεύματα είναι πρωτοφανή σε όγκο και συνέχεια και ασφαλώς εκ των πραγμάτων και συνθηκών ”δοκιμάζουν” τις αντοχές της χώρας μας σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο. Η μεταναστευτική ροή, όπως προκύπτει, δεν πρόκειται να ανακοπεί, αν σκεφθούμε το γεγονός ότι δεν μειώθηκε ούτε κατ ελάχιστο, παρά το ότι βρισκόμαστε μέσα στον χειμώνα με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και θαλάσσιες αντιξοότητες, αφού σε αυτό …..συμβάλλει και η ”φίλη” μας Τουρκία η οποία επώνυμα και ανώνυμα διακινεί όλο αυτό το ανθρώπινο ”τσουνάμι” προς την Ελλάδα, εξυπηρετώντας τα δικά της μελλοντικά συμφέροντα και στο ”όνομα” βέβαια της ”χοντρής” κερδοσκοπικής μπίζνας που λαμβάνει χώρα στη γείτονα.

Στην έναρξη της κρίσης οι ”εταίροι” μας στην Ε.Ε. δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο πρόβλημα, γιατί απλά δεν τους άγγιζε. Με τη πάροδο του χρόνου, αφού και όταν οι μετανάστες-πρόσφυγες άρχισαν κατά κύματα να εισβάλουν στις χώρες τους, τότε άρχισε να αλλάζει και η προδιάθεση των Ευρωπαίων ηγετών, υπό την πίεση των πολιτών τους και κύρια μόλις άρχισαν να υφίστανται τα πρώτα κοινωνικά κρούσματα σε βάρος τους και έτσι τροποποιήθηκε άρδην και η πολιτική συμπεριφορά των ηγεσιών τους.Μακριά από εμάς…. όπως λέει και ο λαός.

Ο ….”κακός” της υπόθεσης στην περίπτωση αυτή bingo !!!! είναι η Ελλάδα, η οποία ως χώρα πρώτης υποδοχής, αδυνατεί η δεν επιθυμεί ;-κατά τους ίδιους-,να ελέγξει τα θαλάσσια σύνορά της. Εδώ όμως θα πρέπει να ανατρέξουμε στις δικές μας τραγικές ευθύνες και υπαιτιότητα, όταν αφήσαμε να γιγαντωθεί το πρόβλημα με ”στρουθοκαμηλισμό”, αδιαφορία και ”οραματισμούς”, ως και με τις γνωστές ”ατάκες”, ότι ”λιάζονται”, η ”εξαφανίζονται”, η ότι δεν υπάρχουν σύνορα και πολλές άλλες ”ασάφειες”…

Οι Ευρωπαίοι προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν η να μειώσουν το πρόβλημα εισόδου μεταναστών στο έδαφός τους και να βρεθούν πρό απροβλέπτων καταστάσεων, βρήκαν την ιδανική ευκαιρία να απαιτήσουν από την Ελλάδα,  την εντός τριμήνου συμμόρφωσή της για φύλαξη των συνόρων, [όπως βέβαια οφείλουμε] και την δημιουργία των hotspots, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα τεθεί αυτόματα με απόφαση της commission εκτός της συνθήκης Shengen, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν η Ελλάδα θα κατορθώσει να ”συμμαζέψει” και αποτρέψει τις αθρόες εισβολές μεταναστών και προσφύγων, πράγμα το οποίο με τη σημερινή κατάσταση και την αδιαφορία της Τουρκίας, φαντάζει εξαιρετικά δυσχερές.

Στην περίπτωση αυτή, αν βρεθούμε εκτός Sengen και κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας, τότε κατά το κοινώς λεγόμενο, ”τη βάψαμε’, γιατί όλες αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες θα εγκλωβιστούν στο εσωτερικό της χώρας μας και θα προστεθούν στους λοιπούς ομοεθνείς μετανάστες που ήδη διαβιούν στο έδαφός μας  και το πρόβλήμα θα εξελιχθεί ως εκρηκτικό για την Ελλάδα,τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η επαναπροώθησή των μεταναστών (και όχι των προσφύγων), στις χώρες καταγωγής τους είναι εξαιρετικά δύσκολη και εξηγώ τους λόγους.

Σε περίπτωση κατά την οποία επιχειρηθεί ομαδική επιβίβασή τους σε επιβατικό πλοίο για την επαναπροώθησή τους στην χώρα τους,-χωρίς την θέλησή και με άρνησή τους-,εγκυμονείται μέγιστος και πιθανότατος κίνδυνος δυναμικής εξέγερσης και στάσης, με σφοδρή αντίδραση, συνεπικουρούντος του νεαρού της ηλικίας τους και ότι δεν θα έχουν να χάσουν και τίποτα, με κατάληψη του πλοίου και ομηρία του πλοιάρχου και των μελών του πληρώματος και με απροσδιόριστες συνέπειες.

Δεύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι οι χώρες καταγωγής τους δεν πρόκειται να τους δεχθούν για τους δικούς τους εσωτερικούς λόγους. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την σχεδόν ολοκληρωτική άρνησή τους για επανάκαμψη στην πατρίδα τους, επειδή η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς τους ανθρώπους, είτε γνωρίζουν, είτε φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν ως προδότες, η λιποτάκτες και ως εκ τούτου θα υποστούν βαριές κυρώσεις κατά της ζωής και της ελευθερίας τους. Κατόπιν τούτων όλη σχεδόν η μάζα των μεταναστών θα παραμείνει εγκλωβισμένη στο έδαφός μας ”γκετοποιούμενη” με κοινωνικές συνέπειες για τον γηγενή πληθυσμό και σε εθνικό επίπεδο για τη χώρα μας. Δυστυχώς η πρόληψη δεν έγινε και τώρα θα υποστούμε την ”μετάσταση” του προβλήματος. Ενδεχόμενα στη πορεία είναι ακόμη δυνητικό να υπάρξει και ”θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο με την Τουρκία αν και όταν επιχειρήσουμε να οδηγήσουμε πίσω τις βάρκες με τους μετανάστες, με το πρόσχημα εκ μέρους της γείτονος Τουρκίας ότι παραβιάζουμε τα χωρικά τους ύδατα…

Στη φάση που έχουμε βρεθεί πλέον είναι να ”ξυπνήσουμε” και να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα ως Κράτος και να προβούμε.

1]. Σε καταγγελία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τη στάση της Τουρκίας που υποθάλπτει και ευθύνεται για τους πνιγμούς αθώων παιδιών στα νερά του Αιγαίου και την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου.

2].Ενημέρωση στη γλώσσα τους μέσω όλων των Μ.Μ.Ε.και του διαδικτύου, για την πραγματική αδυναμία της χώρας μας στη φιλοξενία των λαθρομεταναστών– και όχι βέβαια των πραγματικών προσφύγων πολέμου–.

3].Αίτημα ουσιαστικής οικονομικής ενίσχυσης της χώρας μας από την Ε.Ε. για την υπόθαλψη των προσφύγων.

4].Παραμονή των μεταναστών σε ειδικά κέντρα κράτησης με την παροχή των προυποθέσεων ανθρώπινης διαβίωσης και στη συνέχεια ταχεία επαναπροώθηση με ασφάλεια στις χώρες τους.

5].Ενίσχυση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας με τη συνδρομή του Πολεμικού μας Ναυτικού.

6].Αυστηροποίηση της χορήγησης εγγράφων προσωρινής παραμονής στη χώρα μας και διευκόλυνση μόνο για τους πρόσφυγες εμπόλεμων ζωνών, όπως προβλέπεται από την Διεθνη Νομοθεσία και όχι για όλους συλλήβδην.

7].Τροποποίηση του Π.Κ. και επιβολή ισόβιας κάθειρξης για τους δουλεμπόρους και λαθροδιακινητές.

Το μεταναστευτικό ζήτημα θα μας ταλανίσει ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον, ίσως περισσότερο ακόμη και από το οικονομικό μας πρόβλημα και ειδικά αν τυχόν μελλοντικά προκύψουν και στη χώρα μας θέματα βίας,η θρησκευτικής τρομοκρατίας,-πράγμα που απεύχομαι-,αλλά όπως λέει και το λαικό γνωμικό, «κοντά στο νου και η γνώση». Απαιτείται σοβαρότητα και εθνική συνεννόηση γιατί «οι καιροί ού μενετοί»…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ