ΣΤ. ΜΑΤΣΑΓΓΟΣ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΒΗΜΑ ΓΟΡΓΟ

Εικόνες αγωνίας, σκληρές μα και βαθύτατα ανθρώπινες, εικόνες κομμάτι της καθημερινότητάς μας που αποτυπώνουν με τον πλέον «δυνατό» τρόπο το πέρασμα χιλιάδων προσφύγων από τη χώρα μας καταγράφει με το φωτογραφικό φακό του ο Στέλιος Ματσάγγος σε μια έκθεση που εγκαινιάσθηκε την Παρασκευή στο «Μύλο του Παππά».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ ατομική έκθεση του καταξιωμένου φωτορεπόρτερ με τον τίτλο «Ικέτες» διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Φωτογραφικής Λέσχης Λάρισας σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης ο Στ. Ματσάγγος παραχώρησε διάλεξη στο θέατρο ΟΥΗΛ με θέμα «Μύθοι και ιστορία του φωτορεπορτάζ-Ιστορική εξέλιξη, πρωτοπόροι φωτογράφοι και ρεύματα».

Η ΔΙΑΛΕΞΗ

Με ιστορικές αναφορές στους πρωτοπόρους του φωτορεπορτάζ που κάλυψαν τον αμερικανικό εμφύλιο, την έκρηξη των γραμμάτων και των τεχνών στη Γερμανία του 1918-1933 και τις σπουδαίες προσωπικότητες των Νάγκι, Καντίνσκι και Έριχ Σάλομον που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο φωτορεπορτάζ ο Στ. Ματσάγγος περιέγραψε με το δικό του μοναδικό τρόπο τη δύναμη της εικόνας αλλά και την αλλαγή οπτικής του κοινού απέναντι στα πράγματα με τη βοήθειά της.

«Η εξουσία ανέκαθεν φοβόταν την εικόνα, ενώ το πρώτο αλισβερίσι και χειραγώγηση της φωτογραφίας καταγράφεται με την παραχώρηση αρχείων φωτογράφου στις δυνάμεις καταστολής το 1871 στο Παρίσι την εποχή της Κομμούνας», επισημαίνει ο Στ. Ματσάγγος που στέκεται ιδιαίτερα «στον ενεργό κοινωνικό ρόλο που καλείται να έχει ο κάθε φωτογράφος απέναντι στην όποια απόπειρα χειραγώγησης».

«Τα προβλήματα με τους φωτορεπόρτερ ξεκινούν μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ ως νεότεροι ζήσαμε την κορύφωσή τους στον πόλεμο του Κόλπου», υπογράμμισε ο Στ. Ματσάγγος, ενώ σε παρέμβασή του ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής Άρης Χατζηστεφάνου αναφέρθηκε σε ανάλογες χρήσης της φωτογραφίας από τον ISIS αλλά και το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.

«Δυστυχώς η Ευρώπη εκφασίζεται με βήμα γοργό, τα συστημικά μέσα χειραγωγούν την είδηση και ο φωτορεπόρτερ καλείται να πράξει με γνώμονα την ατομική του αξιοπρέπεια, την ώρα που απίστευτα μέτρα παίρνονται στο όνομα της… ασφάλειάς μας», κατέληξε ο Στέλιος Ματσάγγος .

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ