Θ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΥΔΡΟΦΟΡΕΣ, ΟΧΙ ΣΕ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ!

Με αφορμή την κριτική που άσκησε η παράταξη του πρώην δημάρχου Κιλελέρ Ρ. Κομήτσα, στη σημερινή δημοτική αρχή για την τιμολογιακή της πολιτική στη ΔΕΥΑ Κιλελέρ, από το δήμο εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

“Με έκπληξη διαβάσαμε στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο την επιστολή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κιλελέρ Ρίζου Κομήτσα σχετικά με τον εξορθολογισμό της τιμής του νερού στο Δήμο μας.

Χωρίς περιστροφές, φραστικές υπερβολές και άστοχα ευφυολογήματα τα οποία αρέσκεται να χρησιμοποιεί ο κ. Κομήτσας απαντάμε ρητά και κατηγορηματικά: Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο αποτελεί εξορθολογισμό και όχι αύξηση της τιμής του νερού. Η νέα πολιτική της ΔΕΥΑΚ έχει ως στόχο να καθιερώσει την ίση καταναλωτική και τιμολογιακή αντιμετώπιση, τη δίκαιη μεταχείριση όλων των δημοτών του Δήμου Κιλελέρ, σε αντίθεση με τις ακολουθούμενες, από τις  προηγούμενες δημοτικές αρχές, ανισοβαρείς πρακτικές.

Το πρώτο μέλημα της δημοτικής μας αρχής ήταν να πάψει ο διαχωρισμός των πολιτών σε πολίτες α’ και β΄ κατηγορίας σε σχέση με την τιμή του νερού.  Μέλημα μας ήταν και παραμένει η σωστή διαχείριση του νερού και η εξασφάλιση στους δημότες μας επαρκούς ποσότητας ποιοτικού νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και για τη διαχείρισή του είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας. Πρέπει με έργα να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του και στο μέλλον, φροντίζοντας να αποφεύγουμε πρακτικές κατασπατάλησης. Κύριο μέλημά μας αποτελεί η συνετή χρήση και όχι η κατάχρηση του έχοντας υπόψη μας μελέτες που προσδιορίζουν ποσότητα 100 κυβικών μέτρων ως αρκετή για τις ανάγκες μιας μέσης ελληνικής οικογένειας.  Για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν χωρούν λαϊκιστικές κραυγές και ειρωνικοί ψίθυροι. Απαιτείται υπεύθυνη πολιτική και η συναίνεση της κοινωνίας.

«Η στατιστική είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να πεις τα πιο μεγάλα ψέματα» έλεγε ένα πολιτικός στο παρελθόν.  Αυτή την αποστροφή, προφανώς γνώριζε ο κ. Κομήτσας όταν παρέθεσε στην επιστολή του, χάριν εντυπωσιασμού, νούμερα και ποσοστιαίες μεταβολές που αφορούν στην τιμή του νερού. Για να είμαστε σαφείς καταγράφουμε ότι η τιμή του νερού δεν θα αυξηθεί στις ΔΕ Νίκαιας και Πλατυκάμπου (παραμένει στο 0,65 Ευρώ ανά κυβικό). Στις άλλες τρεις δημοτικές ενότητες με την πολιτική μας εξορθολογίζουμε την τιμή του νερού και απαλείφουμε τις προηγούμενες αδικίες. Τελεία και παύλα.

Να θυμίσουμε, ειρήσθω εν παρόδω, στους συνδημότες μας ότι το προηγούμενο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, και κατόπιν ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη μελέτης  η οποία πληρώθηκε 3.900 Ευρώ,  διαβλέποντας έγκαιρα το μελλοντικό πρόβλημα της βιωσιμότητας της επιχείρησης  ήδη από το 2011, με την  υπ. αριθμ. 43/21.12.2011 (ΑΔΑ ΒΟΧ 9ΟΚΚ3-Θ68) απόφασή του είχε εισηγηθεί αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής. Υπήρχε λοιπόν έτοιμη μελέτη που καταδείκνυε το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει η ΔΕΥΑΚ για να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα προβλήματα της την οποία προφανώς ο κ. Κομήτσας για μικροπολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους δεν είχε το σθένος να εφαρμόσει.

Όσον αφορά την άκομψη και συνάμα άστοχη σύγκριση του νέου τιμολογίου της ΔΕΥΑΚ με την τιμολογιακή πολιτική της γειτονικής μας ΔΕΥΑΛάρισας δηλώνουμε και πάλι με σαφήνεια στους συνδημότες μας τα εξής: Για τα πρώτα 50 κυβικά η τιμή που ορίζει η ΔΕΥΑΚ είναι κατά 27% μικρότερη από την τιμή της ΔΕΥΑΛ ενώ για τα κυβικά από 50 – 100 η τιμή είναι μεσοσταθμικά μειωμένη κατά 12%.

Η ευαισθησία μας για το νερό, την οποία εσείς ατυχώς ειρωνεύεστε, καταδεικνύεται από την προτεραιότητα που δώσαμε στα έργα για την υδροδότηση 5 χωριών των πρώην ΔΕ Νίκαιας και Κραννώνα.

Καταργήσαμε την υδροφόρα και ύστερα από χρόνια οι κάτοικοι των χωριών είδαν να τρέχει από τις βρύσες των σπιτιών τους  άφθονο ποιοτικό νερό.

Καταμετρήσαμε με ακρίβεια τις δημοτικές γεωτρήσεις, πράγμα που εσείς ως δημοτική αρχή ουδέποτε πράξατε, με αποτέλεσμα από τις 180 υπάρχουσες γεωτρήσεις οι 80 να μην είναι εφοδιασμένες με την αναγκαία αδειοδότηση. Καταγράψαμε επίσης τη δυναμική τους και τη δυναμική των δικτύων ύδρευσης για να έχουμε πλήρη εικόνα του υπάρχοντος νερού στην περιοχή μας το οποίο, βάσιμα εκτιμούμε ότι μπορεί να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες στο σύνολο του δήμου.

Να σας θυμίσω επίσης επί των ημερών σας η ΔΕΥΑΚ δημιούργησε χρέος 900.000 Ευρώ περίπου στη ΔΕΥΑΛ και κατόπιν τούτου αναγκαστήκατε να υπογράψετε σύμβαση με την εταιρεία της Λάρισας επιβαρύνοντας το 30% των δημοτών (κατοίκων της Νίκαιας, των Νέων Καρυών, του Ομορφοχωρίου και Μελισσοχωρίου που υδρεύονται από τη ΔΕΥΑΛ) να πληρώνει 1 Ευρώ το κυβικό,  δηλαδή 54% παραπάνω από την τιμή που έχουμε θεσπίσει, με τα 0,20 λεπτά από το 1 Ευρώ να πηγαίνουν στην αποπληρωμή των οφειλών που με την αλόγιστη πολιτική σας δημιουργήσατε. Με τη σωστή διαχείριση και με σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύουμε στο μέλλον να εξισορροπήσουμε  την τιμή και για το 30% των κατοίκων μας που λόγω των δικών σας παραλείψεων και αστοχιών πληρώνει ακριβά το νερό.

Αλλά δεν εφησυχάσαμε. Μια άλλη σημαντική μας παρέμβαση είναι ο διαχωρισμός του νερού σε πόσιμο και μη. Εκεί όπου υπάρχει η δυνατότητα, δημιουργούμε ξεχωριστά δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης. Είναι προφανές πόση οικονομία επιτυγχάνουμε με την ενέργειά μας αυτή σε πόσιμο νερό.

Είναι λυπηρό ότι στην επιστολής σας δεν διαβάσαμε καμία πρόταση για το πως θα πρέπει να πορευτεί η υδρευτική πολιτική του Δήμου. Αν υπάρχει τέτοια παρακαλούμε να κατατεθεί και εμείς δεσμευόμαστε δημόσια ότι θα την εξετάσουμε ενδελεχώς, σε συνεργασία μαζί σας. Ελπίζουμε όμως η πρότασή σας να διαφοροποιείται από την ακολουθούμενη, κατά τη θητεία σας πολιτική, στο θέμα του νερού η οποία κληροδότησε στη ΔΕΥΑΚ και κατ’ επέκταση στους δημότες του δήμου Κιλελέρ  χρέος ύψους 900 χιλιάδων  Ευρώ.  Το ζήτημα του νερού είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να το αντιμετωπίζουμε σε στείρες αρνήσεις και φτηνή δημαγωγία.

Θα πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι οι ανάγκες της σύγχρονης εποχής, όπως διαμορφώνονται παγκοσμίως, καταδεικνύουν την αξία του υδάτινου ισοζυγίου ως υπέρτατου αγαθού ζωής, ευημερίας και ανάπτυξης. Η νέα τιμολογιακή πολιτική συνεπώς  εναρμονίζεται με τη βασική μας φιλοσοφία που είναι η αποτροπή της υπερκατανάλωσης, η διάσωση των υδάτινων πόρων και η διασφάλιση του νερού ως παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.

Η μονοδιάστατη προσέγγιση του κ. Κομήτσα ενός τόσο σοβαρού ζητήματος αποκλειστικά και μόνο ως εμπορικού προϊόντος καθίσταται  ξεπερασμένη από τη σύγχρονη πραγματικότητα οι δε απόψεις του είναι ενδεικτικές της παρωχημένης νοοτροπίας και φιλοσοφίας του, μιας νοοτροπίας που δεν συνάδει με τις ανάγκες της κοινωνίας του 21ου αιώνα.

Κατά τα άλλα, αντιπαρέρχομαι τα σχόλια για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Κι αυτό γιατί έγιναν από έναν κατ΄επάγγελμα δήμαρχο που ελάχιστα πράγματα έχει να καταγράψει στην αγορά εργασίας…”

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ