ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: «ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ, ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ»

Το ψηφιδωτό παρουσιάζει ένα σκελετό ξαπλωμένο με μια κανάτα κρασί και ψωμί, μαζί με ένα Ελληνικό κείμενο που λέει τα εξής: «Να είστε χαρούμενοι, απολαύστε τη ζωή σας»

Οι αρχαιολόγοι στην Τουρκία δέχτηκαν συμβουλές από αρχαίο ελληνικό ψηφιδωτό που ανακάλυψαν μετά από 2.400 χρόνια!

Τα πλακάκια δαπέδου, που βρέθηκαν στην επαρχία Χατάι στα τουρκο-συριακά σύνορα, δείχνουν έναν σκελετό ξαπλωμένο με μια κανάτα κρασί και ψωμί, και με ένα Αρχαίο Ελληνικό κείμενο που γράφει: «Να είστε χαρούμενοι, απολαύστε τη ζωή σας”.

Το ψηφιδωτό που περιγράφεται ως «ο απερίσκεπτος σκελετός», κάποτε πίστευαν ότι ανήκε στην τραπεζαρία σπιτιού ανώτερης τάξης.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Demet Kara από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χατάι, που ασχολήθηκε με την ανασκαφή, το ψηφιδωτό είναι ένα τεχνούργημα από την αρχαία ελληνο-ρωμαϊκή πόλη της Αντιόχειας.

“Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά στην ελίτ τάξη κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο από την άποψη των κοινωνικών δραστηριοτήτων,” είπε στη Hurriyet Daily News, “το πρώτο είναι το λουτρό και το δεύτερο είναι το δείπνο.”

Τα ψηφιδωτά ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 2012 όταν άρχισαν οι εργασίες στην Αντιόχεια για να χτιστεί ένα τελεφερίκ.

Τώρα τα ψηφιδωτά έχουν μελετηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες, και Τούρκοι ερευνητές λένε ότι το περίτεχνο αρχαίο μήνυμα θα μπορούσε να είναι μοναδικό στο είδος του.

Η αρχαία πόλη της Αντιόχειας ιδρύθηκε το 3ο αιώνα π.Χ. και λέγεται ότι είναι το πρώτο μέρος όπου οι οπαδοί του Ιησού αναφέρονται ως Χριστιανοί.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ