ΜΙΛΗΣΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Επίσκεψη ψυχολόγων του Π.Π.Α. στο σχολείο φυλακών Λάρισας

Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους ήταν η επίσκεψη επιστημόνων του προγράμματος προαγωγής αυτοβοήθειας Λάρισας στο 2ο ΣΔΕ Λάρισας, το σχολείο που λειτουργεί μέσα στη φυλακή εδώ και 12 χρόνια. Δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των κρατούμενων στη φυλακή είχαν εξάρτηση από κάποια ουσία,

sdefyl2η συνάντηση με τρεις ψυχολόγους και η συζήτηση μαζί τους για τις εξαρτήσεις και προτάσεις απεξάρτησης είχε ιδιαίτερη σημασία.

Ο ψυχολόγος Σωτήρης Λαϊνάς αρχικώς έκανε παρουσίαση με τη χρήση βίντεο και διαφανειών του ζητήματος της εξάρτησης από ουσίες καθώς και του θέματος της απεξάρτησης εντός και εκτός του Καταστήματος Κράτησης. Ακολούθως, μαζί με τις συναδέλφους του Δήμητρα Γαβριηλίδου και Κλειώ Αναστασιάδου συζήτησαν ανοιχτά θέματα απεξάρτησης από διάφορες ουσίες ακούγοντας και τις εμπειρίες των εκπαιδευόμενων .

Ακολούθως, οι ομιλητές ανέπτυξαν την πρότασή τους για το πρόγραμμα που υποστηρίζουν. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες (αλκοόλ) και παράνομες (ναρκωτικά) ψυχοτρόπες ουσίες και σε μέλη του συγγενικού και φιλικού τους περιβάλλοντος.

Όπως τόνισαν στους εκπαιδευόμενους οι τρεις ψυχολόγοι, το πρόγραμμα είναι ανοικτό, είναι «στεγνό» (δεν παρέχονται δηλαδή οποιεσδήποτε φαρμακευτικές ουσίες ως υποκατάστατα), απευθύνεται σε ενήλικες και είναι δωρεάν.

Ο κύριος άξονας των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

* Ατομικές συναντήσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

* Ομάδες υποστήριξης.

* Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ιατρικά, νομικά, εκπαιδευτικά και εργασιακά ζητήματα.

* Συμμετοχή στο Ημερήσιο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και τις δράσεις που αναπτύσσονται γύρω από αυτό (πολιτιστικές, οικολογικές, αθλητικές).

* Σεμινάρια για το φαινόμενο της εξάρτησης και τους τρόπους αντιμετώπισης του.

«Δεν έχει σημασία ποια ουσία χρησιμοποιείς, πόσο συχνά και με ποιο τρόπο. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια, ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε», τόνισε προς τους εκπαιδευόμενους – κρατούμενους της φυλακής, ο κ. Λαινάς.

Τελειώνοντας, τα μέλη του προγράμματος διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους ενδιαφερόμενους.  Την ενημέρωση παρακολούθησαν εκτός των εκπαιδευτών του Σχολείου, η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας και οι ψυχολόγοι του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ