Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡ/ΔΟ «ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ»

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Λαρισαίων

Στην προχθεσινή (17/5/2016) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δ. Λαρισαίων συζητήθηκε μετά από αίτημα φορέων της πόλης, το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και της δομής που φιλοξενεί Αφγανούς και Σύριους πρόσφυγες στο δήμο Λαρισαίων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν όχι μόνο τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο Στρ/δο «Ευθυμιόπουλου», αλλά και τις βασικές αιτίες της προσφυγικής κρίσης στην περιοχή μας. Μεταξύ άλλων τόνισαν ότι οι βασικοί υπεύθυνοι που δημιουργούν το προσφυγικό πρόβλημα είναι οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Ρωσία, το Ιράν, κτλ.

Τόνισαν επίσης τις σοβαρές ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ η οποία αποδέχεται την Σένγκεν, το Δουβλίνο και εφαρμόζει την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, η οποία παραβιάζει κατάφορα την συνθήκη της Γενεύης και δημιουργεί στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα. Η συμφωνία αυτή εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας, δεν αναγνωρίζει το καθεστώς του πρόσφυγα για τους εκατοντάδες Αφγανούς που βρίσκονται στην περιοχή μας, παρά το γεγονός ότι η χώρας τους βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και υπό ιμπεριαλιστική κατοχή.

Η εμπλοκή της Νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, έχει αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκική προκλητικότητα. Το γκριζάρισμα περιοχών από την Τουρκία και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και τον ελληνικό εναέριο χώρο αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Όλο αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής, εμπλέκοντάς τους στους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η «δομή φιλοξενίας» που διαμορφώθηκε στο πρώην στρ/δο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο, όχι μόνο δεν πληρούσε από την αρχή τις προϋποθέσεις για ανθρώπινη διαμονή, αλλά χειροτερεύει μέρα τη μέρα από  την ανυπαρξία του κρατικών δομών. Η σίτιση έχει παραδοθεί σε ιδιώτες, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ΜΚΟ και τον εθελοντισμό, τα είδη Α΄ ανάγκης (πχ. παιδικές τροφές, ρούχα, υποδήματα, κτλ.) στην αλληλεγγύη του λαού.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση έχουν αναπτύξει δράση διάφοροι «αλληλέγγυοι» και ΜΚΟ, οι οποίοι θεωρούν ως δεδομένο τον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων, δεν προτάσσουν την κατάργηση της Σένγκεν, του Δουβλίνου, της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που υψώνει φράχτες, αλλά προτείνουν την ενσωμάτωση των προσφύγων, την μονιμοποίηση του εγκλωβισμού τους,  διευκολύνοντας έτσι την εφαρμογή των αποφάσεων της Ε.Ε.- κυβέρνησης με άλλο τρόπο.

Από την συζήτηση αναδείχθηκαν όμως και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Λαρισαίων που στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α,  η οποία όλο αυτό το διάστημα εξωραΐζει τις από κάθε άποψη απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Βγάζει λάδι την κυβερνητική πολιτική η οποία εμπλέκει το λαό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, αποδέχεται τη συμμετοχή της χώρας στις «λυκοσυμμαχίες» που σφαγιάζουν και διώχνουν τους λαούς  από τις χώρες τους.  Συμφωνεί στην διατήρηση του Στρ/δου «Ευθυμιόπουλου» παρά την ακαταλληλότητά του (ελλιπής σκίαση, πετρώδες έδαφος, δηλητηριώδη ερπετά, κτλ.) Έχει παραδώσει σε ΜΚΟ και στους εθελοντές την φροντίδα των προσφύγων.  Παρόμοιες ευθύνες έχουν και οι άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο Λαρισαίων που αποδέχονται ακριβώς αυτό το πλαίσιο, συμπλέουν στην ίδια στρατηγική με την δημοτική αρχή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απευθύνεται στον Λαρισαϊκό λαό που βιώνει και ο ίδιος τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης που διεξάγει απέναντί του κυβέρνηση – κεφάλαιο – Ε.Ε. Τον καλεί να δυναμώσει την πάλη του απέναντι στα μνημόνια διαρκείας που του ετοιμάζουν κυβέρνηση – Ε.Ε. για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Τον καλεί να δυναμώσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του με κάθε τρόπο και να διεκδικήσει οργανωμένα μέσα από τα σωματεία του και τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές:

Κατάργηση του Δουβλίνου, της Σένγκεν, και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Απ’ ευθείας και ασφαλής μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες Α΄υποδοχής (Λίβανος, Τουρκία, κτλ.) και από τα νησιά του Αιγαίου στις χώρες προορισμού τους.

Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Πλήρης σεβασμός της συνθήκης της Γενεύης. Να αναγνωριστούν τα δικαιώματα με την ιδιότητα του πρόσφυγα σε όλους τους πρόσφυγες – μετανάστες.

Να σταματήσουν τα αστυνομικά μέτρα καταστολής της κυβέρνησης – Ε.Ε.

Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στις δομές φιλοξενίας.

Να κλείσει το στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες – μετανάστες. Να αξιοποιηθούν υπάρχοντες υποδομές ( πχ. κλειστά ξενοδοχεία, άλλα κτήρια, κτλ) με τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Να υπάρχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού, νομική υποστήριξη, να είναι χώροι ανοιχτοί.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ