“ΟΧΙ” ΣΤΗ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Περιγράφοντας μια άκρως μυστική συνθήκη με στόχο την καταπάτηση των εργασιακών κεκτημένων, το «ξεκλείδωμα» των Ευρωπαϊκών συνόρων για νέου τύπου προϊόντα που στην ουσία απειλούν ευθέως τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ με ολέθριες συνέπειες, αλλά και μια συμφωνία που θα προκαλέσει αλυσίδα δυσμενών εξελίξεων σε επενδυτικό επίπεδο,

το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας ψήφισε κατά πλειοψηφία την ανακήρυξη της Λάρισας ως ζώνη ελεύθερη από TTIP, CETA και TISA, εγκρίνοντας παράλληλα τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης.

«Στην ουσία πρόκειται για μια Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε που πραγματοποιείται εν κρυπτώ στη Γενεύη με τη συμμετοχή 20 ακόμη χωρών, με κύριο στόχο των λόμπι να στρέψουν την παγκόσμια οικονομία σε μια πιο φιλελεύθερη κατεύθυνση», τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Καλτσάς, επισημαίνοντας παράλληλα πως το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει ΠΕΔ και ΚΕΔΕ, ενώ ήδη δεκάδες δήμοι αντιδρούν με αποφάσεις τους στη συνθήκη, με τους επικεφαλής των παρατάξεων, πλην ΛΑ.ΣΥ, να συντάσσονται στο πλευρό της δημοτικής αρχής.

Με παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Δικτύου ενάντια στη συμφωνία κ. Εμμανουήλ τόνισε πως «κανείς δεν είναι ενάντια σε διεθνείς συμφωνίες που προωθούν την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με διαδικασίες που κινούνται έξω από τους διεθνείς θεσμούς», ενώ διαχωρίζοντας τη θέση του ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκης ξεκαθάρισε πως η παράταξη τάσσεται τόσο εναντίον της συνθήκης, όσο και ενάντια στη Διακήρυξη της Βαρκελώνης, η οποία «εξωραΐστηκε από τη δημοτική αρχή», αφού στην ουσία πρόκειται ένα απαύγασμα αυταπατών και αποπροσανατολισμού, με στόχο τη δημιουργία ενός «νέου οικονομικού ΝΑΤΟ».

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι αργά με 36 θέματα ημερήσιας διάταξης, ενώ νωρίτερα απορρίφθηκε σχετική πρόταση της ΛΑΣΥ προκειμένου το Φεστιβάλ Πηνειού να συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση του σώματος.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ