Ο ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ «ΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση της «Διεξόδου» για την ένταξη των κρατουμένων

Παρουσία της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο των Δικηγόρων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου για το σωφρονισμό και την επανένταξη «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» και του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Παρεμβάσεις για την ένταξη των κρατουμένων μέσα και έξω από τα Καταστήματα Κράτησης».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Η υπόθεση του σωφρονισμού και της επανένταξης μας αφορά όλους, ενώ χωρίς εθελοντές δεν προχωρά τίποτα», τόνισε σε σύντομη παρέμβασή του ο δημοσιογράφος, πρόεδρος του συλλόγου «Διέξοδος» και συντονιστής της εκδήλωσης Γιώργος Τράντας, ενώ παίρνοντας το λόγο η Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου επιλέγοντας τον όρο «ένταξη» τόνισε πως η πλειοψηφία των κρατουμένων μειονεκτεί οικονομικά και κοινωνικά, μετατρέποντας τις φυλακές μας «σε άσυλα για φτωχούς»!

«Επιλέγω τον όρο ένταξη γιατί πρόκειται για ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ ενταγμένοι, με τη φυλάκιση να μην τους στερεί μόνο την ελευθερία αλλά και να τους στιγματίζει, ισοπεδώνοντας παράλληλα την αξιοπρέπειά τους, την ώρα που οι ετικέτες της κοινωνίας τους “φυλακίζουν” ξανά και ξανά», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση της κ. Δημητρίου, που περιέγραψε σημαντικές ελλείψεις σε κοινωνικούς λειτουργούς στα καταστήματα κράτησης, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο των εθελοντών και μιας κοινωνίας πολιτών «που απλώνει το χέρι», επισημαίνοντας ταυτόχρονα και το θετικό βήμα με το περίφημο Αλφαβητάρι του Κρατουμένου, που αποτελεί «ένα πρώτο σωσίβιο για τον κρατούμενο, προκειμένου να γνωρίζει τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματά του».

«Το σοκ της πρώτης φυλάκισης είναι σοκ επικείμενου θανάτου», περιέγραψε η κ. Δημητρίου, ενώ στην εκδήλωση μίλησε ακόμη ο δικηγόρος, διδάκτωρ νομικής-εγκληματολόγος και πρώην Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαρίνος Σκανδάμης και χαιρέτισαν ο   Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ευτύχης Φυτράκης και ο Πρόεδρος του ΔΣΛ κ. Δημήτριος Κατσαρός.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ