ΤΑ 6 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ 30 ΤΟΥΣ

Για πολλές γυναίκες, το να γίνουν 30 σηματοδοτεί την πραγματική αρχή της ενήλικης ζωής. Έχουν την καριέρα τους, και ίσως και μια σχέση. Ίσως να σκέφτονται και την έναρξη μιας οικογένειας. Αισθάνεστε αρκετά καλά με τον εαυτό σας, και όλες οι καταχρήσεις της δεκαετίας των 20, όπως τα ολονύχτια πάρτι και η δυσκολία που είχατε να πάτε στην εργασία σας την επόμενη μέρα- δεν έχουν επηρεάσει ακόμη στην υγεία σας.

Ας το παραδεχτούμε, η ηλικία των 30 έως 39 είναι η καλύτερη εποχή. “Συνολικά, η δεκαετία των ’30 είναι μια πολύ θετική στιγμή για την υγεία, αλλά είναι επίσης η στιγμή που πρέπει να αρχίσετε να αναπτύσσετε εξαιρετικές συνήθειες ως επένδυση στο μέλλον», λέει η Δρ Debra DeJoseph, ιατρική διευθύντρια του Ινστιτούτου Υγείας Γυναικών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Με άλλα λόγια, οι υγιείς συνήθειες στον τρόπο ζωής σας -που αγνοείτε τώρα- θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε μια πιο υγιή ζωή στη δεκαετία των ’40 και μετά.

Δείτε τα 6 μεγαλύτερα λάθη υγείας των γυναικών στα 30 τους

  1. Δεν σκέφτεστε τη μυϊκή σας μάζα.

Γύρω στην ηλικία των 30 οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν μυϊκή μάζα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ακόμα και αν είστε δραστήριες.

Για να κρατήσετε τους μυς σας δυνατούς και λειτουργικούς, θα πρέπει στο πρόγραμμα της γυμναστικής σας να περιλαμβάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης. «Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης δημιουργούν μικροσκοπικά δάκρυα στους ιστούς των μυών,” που, στη συνέχεια, ενεργοποιούν τους μύες ώστε να αναδομηθούν και να ενισχυθούν.

  1. Αγνοείτε την επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Παρά το γεγονός ότι η μεταβολική επιβράδυνση στη δεκαετία των ’30 δεν είναι τεράστια, αν δεν λάβετε τα απαραίτητα μέτρα, θα μπορούσατε ενδεχομένως να έχετε αύξηση του βάρους σας καθώς θα μεγαλώνετε.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης όχι μόνο καίνε θερμίδες, αλλά αυξάνουν το ποσοστό της μυϊκής μάζας στο σώμα σας, η οποία αυξάνει το μεταβολισμό σας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Επίσης, θα πρέπει να σταματήσετε  τα επεξεργασμένα τρόφιμα, να προτιμάτε τις άπαχες πρωτεΐνες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ψάρια και καρύδια. Επίσης, κάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά περίπου το 70% της διατροφής σας.

  1. Δεν υπολογίζετε σωστά τη γονιμότητα.

Πολύ απλά, η ηλικία είναι ένας παράγοντας, όταν πρόκειται για τη γονιμότητα. Όσο μεγαλύτερη είστε, τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβετε, και υπάρχει μια «σταδιακή μείωση» της γονιμότητας για τις γυναίκες, ξεκινώντας από την ηλικία των 32, με μια πιο έντονη πτώση, όταν μια γυναίκα φτάνει περίπου στην ηλικία των 37 ετών, εξηγεί η Δρ Judith Volkar από το Medical Center του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

“Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες δεν καταλαβαίνουν τη μείωση της γονιμότητας και αναβάλλουν το παιδί που θα κάνουν  νομίζοντας ότι έχουν αρκετό χρόνο», λέει. “Αλλά η αιχμή της γονιμότητας για τις γυναίκες είναι όταν είναι στα είκοσί τους. Είναι δύσκολη περίοδος, όταν μια γυναίκα στα 30 της, ή μεγαλύτερης ηλικίας προσπαθεί να μείνει έγκυος και δεν μπορεί.”

  1. Δεν βρίσκετε χρόνο για να δείτε το γιατρό σας.

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση κάθε ένα έως δύο χρόνια.

Ξέρουμε ότι είστε απασχολημένη, αλλά είναι σημαντικό να βρίσκετε το χρόνο για να τσεκαρετε μια σειρά από προβλήματα που είναι “σιωπηλά”, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Και, φυσικά, μην αναβάλλετε το PAP τεστ. Ξεκινήστε στην ηλικία των 30 ετών (έως την ηλικία των 64). Κάνετε το τεστ Παπανικολάου μαζί με το HPV τεστ (ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων)  κάθε πέντε χρόνια – ή μόνο το τεστ Παπανικολάου κάθε τρία χρόνια.

  1. Μεταχειρίζεστε το δέρμα σας σαν να είστε ακόμα έφηβη.

Η ακμή ενηλίκων είναι ένα πρόβλημα για τις γυναίκες στα 30 τους. “Είναι σχεδόν μια επιδημία που προκαλεί το στρες, η διατροφή και οι ορμόνες», εξηγεί η δερματολόγος Δρ Whitney Bowe από τη Νέα Υόρκη.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γυναίκες στα ’30 τους είναι οτι προσπαθούν να θεραπεύσουν την ακμή τους, με “… δραστικές χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για τα εφηβικά δέρματα”, λέει. Αντ’ αυτού, συνιστά την επιλογή ήπιων καθαριστικών που δεν αφαιρούν τα φυσικά έλαια του δέρματος. Προτιμήστε τις ρετινοειδείς κρέμες ή λοσιόν που μπορούν να βοηθήσουν με τις εξάρσεις της ακμής, αλλά και στη μείωση των ρυτίδων – αν και δεν έχετε πολλές ακόμα. Και αν αυτό δεν δουλέψει, δείτε έναν δερματολόγο.

Και, φυσικά, ποτέ μην ξεχνάτε να φοράτε τα αντηλιακά σας!

  1. Καπνίζετε.

Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να ανάβουν τσιγάρο, για να μειώσουν το στρες ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν είναι τόσο πιθανό να καπνίζουν όσο οι άνδρες, περίπου το 18% των γυναικών ηλικίας 25 έως 44 καπνίζουν, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

“Το κάπνισμα επηρεάζει τα πάντα, από την ικανότητά σας να συλλάβετε, την υγεία του εμβρύου και, φυσικά, την υγεία σας, ακόμα κι αν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος», λέει η γυναικολόγος Judith Volkar . “Όσο νωρίτερα σταματήσετε, τόσο το καλύτερο για την υγεία σας . ”

Δεν προκειται για κούφια λόγια. Μια μελέτη ενός εκατομμυρίου γυναικών που δημοσιεύθηκε στο The Lancet το 2012 έδειξε ότι η διακοπή του καπνίσματος πριν την ηλικία των 40, “αποτρέπει περισσότερο από το 90% των θανάτων που οφείλονται στη συνέχιση του καπνίσματος», σύμφωνα με τους συγγραφείς. Έτσι, εάν είστε ακόμα καπνίστρια, φαίνεται ότι τώρα – σήμερα – είναι μια μεγάλη στιγμή για να σταματήσετε το κάπνισμα. Υπάρχουν πολλά προγράμματα και φάρμακα διαθέσιμα για να σας βοηθήσουν να αποβάλετε αυτή τη συνήθεια για τα καλά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ