ΡΩΣΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

Ο Ρώσος  Fedor Konyukhov έχει σπάσει το ρεκόρ για το γρηγορότερο γύρο του κόσμου σε ένα αερόστατο ζεστού αέρα το Σάββατο, αφού αντιμετώπισε με επιτυχία καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο συντονιστής της πτήσης John Wallington είπε οτι ο Konyukhov, που απογειώθηκε από τη Δυτική Αυστραλία, στις 12 Ιουλίου, είχε με επιτυχία ολοκληρώσει τη διαδρομή το Σάββατο 23 Ιουλίου, το απόγευμα. Προσγειώθηκε πριν νυχτώσει.

Το ταξίδι του, που διήρκεσε λίγο περισσότερο από 11 ημέρες, ήταν πιο γρήγορο από το ταξίδι που είχε κάνει ο μέχρι πρότινος κάτοχος του ρεκόρ,  ο Αμερικανός Steve Fossett ο οποίος το 2002 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε σόλο σε όλο τον κόσμο σε ένα αερόστατο. Ένα κατόρθωμα που είχε ολοκληρώσει μέσα σε 13 ημέρες.

Ο Konyukhov, ο οποίος είναι 60 ετών, ξεκίνησε από την Αυστραλία, πέρασε πάνω από τη Νέα Ζηλανδία, κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού, πάνω από τη Νότια Αμερική, το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και το Νότιο Ωκεανό.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού διέσχισε πάνω από 34.820 χιλιόμετρα.

Ο Wallington είπε οτι οι τελευταίες 24 ώρες του ταξιδιού του ήταν ήσυχες αλλά αστειεύτηκε λέγοντας ότι «οι προηγούμενες 10 ημέρες ήταν απαίσιες”.

Στην ιστοσελίδα του ο Konyukhov μίλησε για το ισχυρό πολικό ρεύμα αέρα που τον έσπρωξε προς την Ανταρκτική καθώς πλησίαζε την Αυστραλία. «Ήταν τρομακτικό να βρίσκεσαι τόσο νότια και μακριά από τον πολιτισμό. Αυτό το μέρος είναι πολύ απομακρυσμένο και πολύ απομονωμένο. Δεν βλέπεις ούτε γη, ούτε αεροπλάνα, ούτε πλοία», είπε.

Αν και ήταν εξοπλισμένος με εξελιγμένα μέσα, οι συνθήκες μέσα στη γόνδολα ήταν σκληρές, με τον Konyukhov να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τη μάσκα οξυγόνου στα υψηλότερα υψόμετρα.

Αντιμετώπισε επίσης, εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες – που κατά καιρούς έφταναν τους μείον 35 βαθμούς Κελσίου και είδε ένα στρώμα πάγου αρκετών εκατοστών να σχηματίζεται πάνω στη γόνδολα.

Οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν πλησίαζε στα τυφλά την ακτή της Νότιας Αμερικής, καθώς είχε πέσει η νύχτα. Συνάντησε κρυστάλλους χιονιού και πάγου, ενώ πέταξε μέσα από σύννεφα και σοβαρές αναταράξεις που έκαναν τις φιάλες προπανίου να πέφτουν η μια πάνω στην άλλη.

Παρά τις ανησυχίες ότι η προσγείωση θα ήταν μια “πολύ επικίνδυνη επιχείρηση” ο Ρώσος προσγειώθηκε κοντά στη μικρή πόλη Bonnie Rock, περίπου 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Περθ, περίπου στις 16:30.

“Το να σπας ένα ρεκόρ είναι ένα ωραίο μπόνους, αλλά ο στόχος ήταν απλά να πετάξω σε όλο τον κόσμο.”

france24.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ