ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ MEGA

 

Mega τέλος και επισήμως. Από τις τηλεοπτικές άδειες. Το Μεγάλο και πάλαι ποτέ ένδοξο κανάλι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», βγαίνει οριστικά εκτός διαδικασίας για την τηλεοπτική αδειοδότηση, μια και ο φάκελός του κρίθηκε εξαιρετικά ελλιπής και απορρίφθηκε από την ειδική επιτροπή.

Σήμερα το μεσημέρι στις 3 μ.μ. θα έχουμε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και την ανακοίνωση της τελικής λίστας των εταιρειών που θα συμμετάσχουν στη δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Το Mega διαγράφεται οριστικά και αμετάκλητα, αντιθέτως οι δύο εταιρείες που κόπηκαν στην πρώτη αξιολόγηση, η «Dimera» του Ιβάν Σαββίδη και η «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος ΙΤV» των Κυπρίων, περνούν στην τελική… φάση μια και συμπλήρωσαν επαρκώς τον φάκελό τους με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στις 3 μ.μ. θα ξέρουμε αν όντως οι διεκδικητές θα είναι εννιά (ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1, Star, Epsilon, Alpha, Καλογρίτσας, Μαρινάκης, Σαββίδης, Κύπριοι) και ίσως μάθουμε και την ημερομηνία που θα διεξαχθεί η δημοπρασία.

Μάλλον προς το τέλος Αυγούστου είναι το πιθανότερο, ίσως και λίγο αργότερα.

Από σήμερα λοιπόν το Mega (όπως το ξέρουμε) πέφτει στον… γκρεμό και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα αρχίσει νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του καναλιού και της κυβέρνησης.

Ο Μανώλης Καψής πάντως, ο διευθυντής ειδήσεων του σταθμού, είναι λίγο δύσκολο να ξεκινήσει ανένδοτο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μετά το άδειασμα που «έφαγε» από τον μεγαλομέτοχο της «Τηλέτυπος», Φώτη Μπόμπολα.

Η κυβέρνηση ευθύνεται που κλείνουμε έλεγε ο κ. Καψής, έβγαινε και στα δελτία ειδήσεων εκτοξεύοντας φιλιππικούς εναντίον της.

Ωσπου ήρθε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο Φώτης Μπόμπολας και κατέθεσε ορθά-κοφτά και δίχως περιστροφές πως οι ίδιοι οι μέτοχοι είναι οι υπεύθυνοι για το τέλμα στο οποίο βρίσκεται ο τηλεοπτικός σταθμός.

Οι τρεις τους δηλαδή, ο ίδιος, ο Σταύρος Ψυχάρης και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης.

Αυτοί εγκατέλειψαν το κανάλι στο έλεος του Θεού, αυτοί δεν προχώρησαν στις απαραίτητες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που εξήγγειλαν πολλάκις και με φανφάρες, αυτοί άφησαν τις τράπεζες και, κυρίως, τον κόσμο, απλήρωτο.

Ο Σταύρος Ψυχάρης δεν ξέρουμε αν θα αντιδράσει, αλλά κι αυτός από την άλλη έχει τα δικά του προβλήματα με τον ΔΟΛ. Κι εκεί παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, μην το ξεχνάμε.

Αν και, εδώ που τα λέμε, ο Φώτης Μπόμπολας ήταν κατηγορηματικός.

Προσπάθησε, όπως είπε, να κρατήσει το κανάλι ζωντανό αλλά δεν το επιθυμούσαν οι άλλοι δύο, είτε γιατί προφανώς δεν μπορούσαν (Ψυχάρης) είτε γιατί, όπως τόνισε ο ιδιοκτήτης της «Πήγασος», είχαν άλλα τηλεοπτικά κανάλια, οπότε ενδιαφέρθηκαν για εκείνα.

Τον Βαρδή Βαρδινογιάννη φωτογράφισε και το Star, μην ψάχνετε και κουράζεστε. Οχι πως ο ίδιος είναι αμέτοχος ευθυνών (αν και… μέτοχος, μεγαλομέτοχος μάλιστα), αλλά ετούτο, τώρα, είναι το θέμα μιας άλλης συζήτησης.

Στη… χειρότερη κατάσταση ωστόσο δεν βρίσκονται οι τρεις μεγαλοεπιχειρηματίες (σιγά…), αλλά οι εργαζόμενοι του Mega.

Είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, από σήμερα θα έχουν και μια αγωνία παραπάνω, μια και το φάσμα της ανεργίας πλησιάζει απειλητικά, ενώ παραμένουν και εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση από την οποία δεν μπορούν να διαφύγουν.

Ούτε καν σε επίσχεση εργασίας δεν μπορούν να προχωρήσουν, αφού οι ιδιοκτήτες του Mega φροντίζουν στις… πρέπουσες ημερομηνίες να πιστώνουν κάποια χρήματα στους λογαριασμούς τους ώστε να τους αφαιρούν το δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος.

Ας τους απολύσουν τουλάχιστον, δίνοντάς τους και τις αποζημιώσεις τους. Πολλοί το επιθυμούν εκεί, απηυδισμένοι πια.

Να το μεταφέρει στους υπεύθυνους ο Μανώλης Καψής αν είναι, όπως τόσο καιρό μετέφερε τα φιρμάνια των εργοδοτών του σπεύδοντας να καθησυχάσει τους αγωνιώντες εργαζόμενους πως όλα βαίνουν καλώς και, σήμερα-αύριο, οι μέτοχοι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη;

Αδοξο τέλος για το Mega με τη σημαντική πορεία δεκαετιών. Ενα μεγάλο κανάλι, όντως, πολύ αγαπητό στον κόσμο για το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής του, αλλά μισητό τα τελευταία, μνημονιακά, χρόνια.

Τότε που έδιναν τον πολιτικό (και προπαγανδιστικό;) τόνο η Ολγα Τρέμη, ο Γιάννης Πρετεντέρης και άλλοι.

Αν θα μπορούσε να συνεχίσει το Mega, όχι ως κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά στις συνδρομητικές πλατφόρμες και στο internet;

Φυσικά και θα μπορούσε, η νομοθεσία το επιτρέπει. Ας ρωτήσουμε όμως πρώτα τους μετόχους του αν το θέλουν.

 

efsyn.gr – Συντάκτης: Δημήτρης Κανελλόπουλος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ