ΟΙ ΣΤΕΝΕΣ ΣΥΓΓΕΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ

Για τους ηλικιωμένους, το να έχουν στενές σχέσεις με τους συγγενείς και τα μέλη της οικογένειάς τους είναι πιο σημαντικό από ό, τι οι φιλίες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την επέκταση του προσδόκιμου ζωής τους.

Σε μια νέα έκθεση, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που ήταν πολύ κοντά με την οικογένειά τους και είχαν περισσότερους συγγενείς στο κοινωνικό τους δίκτυο, είχαν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητής James Iveniuk, η νέα μελέτη που χρησιμοποίησε στοιχεία από έρευνες του National Social Life, Health, and Aging Project (NLHAP) από το 2005 έως το 2006, και από το 2010 έως και το 2011. Η έρευνα επεδίωξε να καθορίσει ποιες πτυχές των κοινωνικών δικτύων είναι πιο ζωτικής σημασίας για την καθυστέρηση της θνησιμότητας.

Οι συμμετέχοντες που ήταν ηλικίας 57-85 ετών, κλήθηκαν να αναφέρουν μέχρι και πέντε ανθρώπους που είναι κοντά τους και τους εκμυστηρεύονται (confidantes), να περιγράψουν τη φύση των σχέσεων τους και να πουν πόσο κοντά είναι με τα πρόσωπα αυτά.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν καλή σωματική υγεία, ήταν παντρεμένοι και ανέφεραν ότι δεν είναι μόνοι. Εξαιρουμένων των συζύγων, ο μέσος αριθμός των έμπιστων ανθρώπων τους –confidantes- ήταν 2.91. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είχαν υψηλά επίπεδα στήριξης από τις κοινωνικές επαφές τους.

Στο τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι οι συμμετέχοντες που ήταν πολύ κοντά στους συγγενείς που είχαν αναφέρει ως έμπιστους, είχαν 6% πιθανότητες θνησιμότητας κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 14% κίνδυνο θνησιμότητας των συμμετεχόντων που είπαν οτι δεν είχαν πολύ στενή σχέση με τα μέλη της οικογένειας που είχαν αναφέρει ως confidantes.

Επιπλέον, η έκθεση ανακάλυψε οτι όσοι ανέφεραν πιο πολλά Οικογενειακά Μέλη στο κοινωνικό δίκτυο τους, ανεξάρτητα από το πόσο στενή σχέση είχαν μαζί τους, είχαν χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με αυτούς που ανέφεραν λιγότερους συγγενείς στο κοινωνικό τους δίκτυο.

“Απλά το να έχουν μια κοινωνική σχέση με ένα άλλο άτομο μπορεί να έχει οφέλη για τη μακροζωία,” λέει ο Iveniuk.

Ο Iveniuk λέει ότι ξαφνιάστηκε όταν είδε οτι το να αισθάνονται πιο κοντά στους συγγενείς τους και με τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου για τους ηλικιωμένους, αλλά αυτό δεν ισχύει για τις φιλίες.

Σύμφωνα με τον Iveniuk ο καθένας μπορεί να επιλέξει τους φίλους τους, και πίστευαν οτι οι φιλίες θα είναι πιο σημαντικές για τη θνησιμότητα, ιδίως δεδομένου ότι το δίκτυο φιλίας μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε να ταιριάζει σε συγκεκριμένες ανάγκες των ατόμων.

Αυτό όμως δεν υποστηρίζεται από τα πορίσματα της μελέτης. Κατά κάποιο τρόπο, οι άνθρωποι που δεν μπορείς να επιλέξεις να είναι μαζί σου, και οι οποίοι επίσης δεν μπορούν να σε επιλέξουν, συμβάλλουν περισσότερο στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λέει ο Iveniuk.

“Οι κοινωνικές σχέσεις πραγματικά έχουν σημασία», πρόσθεσε.

Η έκθεση που δεν παρέχει καμία σχέση αιτίου-αποτελέσματος, θα παρουσιαστεί στην 111η Ετήσια Συνάντηση του American Sociological Association.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ