Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Α. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Λαρισαίων

Ο ισολογισμός της Δημοτικής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κ.α. αποτυπώνει πλήρως τις μνημονιακές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού του 2015, που ψήφισαν από κοινού η δημοτική αρχή με τον κ. Διαμάντο, την ανοχή του κ. Νασιώκα, την ουσιαστική συμφωνία των κ. Τζανακούλη, Καραλαριώτου, παρά την αρνητική ψήφο τους και φόρτωσε νέα φορολογικά βάρη στο λαό της πόλης.

Έναν προϋπολογισμό που το 70% των εσόδων του προέρχονταν από φοροχαράτσια κάθε μορφής, ενώ απόμειναν «ψίχουλα» κυριολεκτικά αν αφαιρέσει κανείς τα ποσά για τα λειτουργικά έξοδα και τα κουτσουρεμένα προνοιακά επιδόματα (-9%), από το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης (ΚΑΠ).

Στην εισηγητική έκθεση που κατατέθηκε από πλευράς δημοτικής αρχής πέρα από την περιγραφή της «δύσκολης συγκυρίας», αποκρύβεται εντελώς ποιος ωφελήθηκε από την ασκούμενη πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων. Αντίθετα επιχειρείται, να βγάλει λάδι την κυβερνητική πολιτική μείωσης των ΚΑΠ κατά 45% για άλλη μια χρονιά. Η έκθεση μαρτυρά και το κυνήγι που έχει εξαπολύσει η δημοτική αρχή Λαρισαίων για ανείσπρακτα ποσά παρελθόντων ετών, κομπάζοντας ότι μειώθηκε η αυξητική τάση τους. Βέβαια εδώ «παραβλέπει» ότι δημιουργήθηκε το ανάλογο νομικό πλαίσιο από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με στόχο να πάρει και το τελευταίο ευρώ από τις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών.

Καυχιέται για την «υγιή λειτουργία» του δήμου και το «υγιές ταμείο του», αλλά αποκρύβει σκόπιμα ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 3ο Μνημόνιο έδωσε συνέχεια  στην  αντιλαϊκή στρατηγική  με την αναγκαστική μεταφορά αποθεματικών και διαθεσίμων Δήμων και Περιφερειών στην ΤτΕ.

Ο ισολογισμός του 2015 αποτυπώνει σε αριθμούς  1. Τις δραματικές περικοπές πόρων. (για το 2015 η χρηματοδότηση  μειώθηκε  κατά  45% σε σχέση με το 2014). 2. τη συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών 3. την  ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων , 4. την ώθηση των δήμων  στον τραπεζικό δανεισμό μαζί με  την παραπέρα ένταση της υπερφορολόγησης των δημοτών, 5. την  αντικατάσταση του προσωπικού με σταθερά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα με προσωπικό ποικίλων ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Μια στρατηγική την οποία και υλοποιεί κατά γράμμα και σε συνέχεια από την προηγούμενη η παρούσα δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ κ.α. ,που φέρνει σε πρώτο πλάνο  την  επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών μέσω της  υπερφορολόγησης , την  διεύρυνση της λεγόμενης ανταπόδοσης που αγκαλιάζει σήμερα  πέρα από τον τομέα της καθαριότητας, τις υπηρεσίες ύδρευσης, τους παιδικούς σταθμούς, τις δραστηριότητες πολιτισμού, αθλητισμού, κ.α.

Στο κομμάτι μάλιστα που αφορά την κοινωνική πολιτική  τα πολυδιαφημισμένα «κοινωνικά τιμολόγια» απευθύνονται στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, δεν καλύπτουν τη μεγάλη μάζα των χαμηλόμισθων, απλήρωτων, συνταξιούχων κτλ. Μάλιστα η κοροϊδία είναι τόσο μεγάλη που ενώ κάνει λόγο η δημοτική αρχή για πάγωμα τελών και μειώσεις σε ευπαθείς ομάδες του δήμου, το ίδιο διάστημα η ΔΕΥΑΛ προχώρησε σε πάνω από 13.501 πράξεις σφραγίσεων, αφαιρέσεων υδρομέτρων από λαϊκές οικογένειες, «τσουβαλιάζοντας» τους «μπαταχτσήδες» μεγαλοοφειλέτες με τα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου.

Το «κοινωνικό πρόσημο» του ισολογισμού αποτυπώνεται στο μοίρασμα της φτώχειας μέσω της φιλανθρωπίας, των ψίχουλων των συσσιτίων, των «λαχανόκηπων» και των «παντοπωλείων» και στα ευρωενωσιακά προγράμματα πρόνοιας με ημερομηνία λήξης.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η μετατροπή του δήμου σε «πάροχο υπηρεσιών» σε δημότες και επιχειρήσεις, τείνει να παγιωθεί. Η  σταθερή και μόνιμη εργασία αντικαθίσταται προοδευτικά με προσωρινούς εργαζόμενους μέσα από διάφορα προγράμματα πχ «κοινωφελούς εργασίας», συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, «εθελοντική εργασία» και ΜΚΟ, όπως και το νεοφυές σκλαβοπάζαρο των ΚΟΙΝΣΕΠ.

Στο κομμάτι των έργων ο ισολογισμός αποτυπώνει πλήρως τη «γύμνια» της κρατικής χρηματοδότησης για έργα ουσίας για τα λαϊκά στρώματα πχ. η αντισεισμική θωράκιση σχολικών κτηρίων, από τις 125 παιδικές χαρές που έπρεπε να πάρουνε πιστοποιητικά ασφαλείας, διατέθηκαν ποσά μόνο για την πιστοποίηση 25.  Τα μόνα  έργα που κινήθηκαν ήταν από ΕΣΠΑ παρελθόντων ετών, ενώ τα προαναγγελλόμενα έργα οδοποιίας ύψους 2,5εκ ευρώ από ίδιους πόρους και ΚΑΠ έμειναν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να παραμένει ασυντήρητο και επικίνδυνο το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στις λαϊκές συνοικίες και στις κοινότητες. Ενώ «αγνοούνται» τα κονδύλια για νέες υποδομές σε σχολεία, αθλητικές-πολιτιστικές εγκαταστάσεις κτλ. Η ΣΑΤΑ τείνει να καταργηθεί (-84%) και αποδεσμεύονται και οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι λόγο έλλειψης πόρων. Τα κονδύλια που δαπανήθηκαν για τις σχολικές επιτροπές ήταν ελάχιστα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι γονείς για άλλη μια χρονιά.

Στον ισολογισμό του 2015 αποτυπώνεται με νούμερα η συνέχεια της  αντιλαϊκής πολιτικής και από την «πρώτη φορά αριστερά» δημοτική αρχή Λαρισαίων. Για τους παραπάνω λόγους οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο Λαρισαίων θα  καταψηφίσουν τον ισολογισμό – ταμειακό απολογισμό του 2015.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ