ΣΕ ΓΕΜΑΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Επίθεση Σουλούκου στον πρόεδρο του Δ.Σ Δημήτρη Τάχο

Αν μη τι άλλο φαίνεται πως έπιασαν τόπο οι κινήσεις του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας Δημήτρη Τάχου αναφορικά με τις απουσίες δημοτικών συμβούλων από τις συνεδριάσεις, καθώς το περίφημο θέμα που προέκυψε με τις περιπτώσεις Γεωργούλη-Σουλούκου συζητήθηκε επί δίωρο (!) την Τρίτη και με γεμάτα έδρανα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΜε την Άσπα Σουλούκου παρούσα στη συνεδρίαση και προσωπική της δήλωση αλλά και σχετικό ψήφισμα που έφερε την υπογραφή της αλλά και του απόντος Αλέξη Γεωργούλη να κυκλοφορούν στην αίθουσα, η δημοτική σύμβουλος επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ζήτησε και την παρέμβαση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, επικαλούμενη τη μακρόχρονη προηγούμενη θητεία του στη θέση του προέδρου του σώματος.

«Αυτή είναι η ηθική και η δημοκρατία σας κ. πρόεδρε, να καταχράσθε την εξουσία σας επιλεκτικά και αυθαίρετα κλονίζοντας το κύρος και το θεσμικό ρόλο του σώματος;», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση της Άσπας Σουλούκου, η οποία σε έντονο ύφος έσπευσε να συμπληρώσει πως θεωρεί τιμή της να διαγραφεί από την παράταξη, «ωστόσο από το δημοτικό συμβούλιο που την έφεραν οι Λαρισαίοι πολίτες δεν μπορεί να τη διώξει κανένας».

Επιδιώκοντας σαφώς να πέσουν οι τόνοι ο πρόεδρος του Δ.Σ Δημήτρης Τάχος ξεκαθάρισε πως στόχος του ήταν η εύρυθμη λειτουργία του σώματος, τονίζοντας πως ο ρόλος του περιορίζεται στην ενημέρωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τις απουσίες από τις συνεδριάσεις.

«Θεωρώ ανάξια λόγου τα περί πολιτικής δίωξης, ωστόσο αναρωτηθείτε αν όλοι ακολουθούσαν το παράδειγμά σας πως θα λειτουργούσε το σώμα που καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις για την πόλη», υποστήριξε από την πλευρά του οκ. Τάχος, ο οποίος μιλώντας με αριθμούς τόνισε πως όσον αφορά την ίδια έλειψε σε 39 από τις συνολικά 75 συνεδριάσεις, με τον Αλέξη Γεωργούλη να καταγράφει 49 απουσίες, έχοντας μόλις μία παρουσία στις συνεδριάσεις για ολόκληρο το 2015!

«Μεγεθύνατε ένα ζήτημα σε επίπεδα εκτός τόπου και χρόνου, δεν τίθεται θέμα διαγραφών αφού μεταξύ μας υπάρχουν στελέχη που τάχθηκαν υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα και φυσικά δεν διώχτηκαν από κανένα», ήταν η σύντομη παρέμβαση Καλογιάννη, που ζήτησε να κλείσει γρήγορα ένα θέμα «που πήρε διαστάσεις που δεν του άξιζαν».

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠαίρνοντας το λόγο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου αφού εξήρε τη θητεία του κ. Τάχου ωε προέδρου του Δ.Σ έκανε λόγο για «επιλεκτική διαδικασία και βεβιασμένη κίνηση».

«Πρέπει να είμαστε συνεπείς στα καθήκοντά μας, ωστόσο τη διάσταση τη δώσατε οι ίδιοι με τον τρόπο που κινήσατε τη διαδικασία», κατέληξε.

«Έχετε ευθύνη γιατί αφήσατε το θέμα να απλώσει», ήταν η τοποθέτηση Τζανακούλη, ενώ ο Έκτορας Νασιώκας κάλεσε το δήμαρχο να παρέμβει προκειμένου να κλείσει ένα ζήτημα «που έφτασε στην Αποκεντρωμένη διχάζοντας αλλά και υποτιμώντας το σώμα», με το Ντίνο Διαμάντο να υποστηρίζει πως «το θέμα πρέπει να κλείσει δίχως να «κουκουλωθεί», αφήνοντας σκιές στους συναδέλφους».

Τέλος αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκη που χρησιμοποιώντας λόγια του Μάρξ αρκέστηκε να σημειώσει πως «το δίκαιο είναι η θέληση της κυρίαρχης τάξης, η οποία ανάγεται σε νόμο».

«Ούτως ή άλλως πρόκειται για κατ’ επίφαση δημοκρατία όπου ο καθένας θα κριθεί πολιτικά», κατέληξε με νόημα ο κ. Κρίκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το προτεινόμενο ψήφισμα δεν τέθηκε ποτέ προς ψήφιση στο σώμα, ενώ σε σύντομη τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης τάχθηκε υπέρ των χειρισμών Τάχου υποστηρίζοντας πως η ενέργεια είχε στόχο να διαφυλάξει το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του σώματος, ενώ διαχωρίζοντας για μια ακόμη φορά τη θέση της η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Αγγέλα Βαγενά τόνισε πως «ναι μεν πρόκειται για ασήμαντο θέμα, ωστόσο η ενημέρωση θα έπρεπε να αφορούσε όλους και όχι μόνο τους δύο συγκεκριμένους».

«Οι δημοτικοί σύμβουλοι είμαστε εκλεγμένοι και όχι διορισμένοι, εν γνώσει τους ψήφιζαν οι Λαρισαίοι, μην ανακαλύπτουμε τώρα την Αμερική!», κατέληξε η κ. Βαγενά.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με θέματα ημερήσιας διάταξης, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως πρόταση της ΛΑΣΥ να συζητηθεί το θέμα των εξελίξεων σχετικά με την επαναλειτουργία της δομής προσφύγων του Κουτσόχερου αποφασίστηκε ομόφωνα να ενταχθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να προηγηθεί συνάντηση του δημάρχου Λαρισαίων στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός 10ημέρου.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα θολό τοπίο αναφορικά με τη διοίκηση της δομής, ωστόσο οφείλω να ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχουν περιθώρια για δημιουργία και δεύτερης δομής στη Λάρισα και όποιος το επιχειρήσει θα μας βρει απέναντί του», υπογράμμισε ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ