ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΠΛΕΟΝ Η ΜΠΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Την επόμενη φορά που θα σηκώσετε ένα ποτήρι βελγική μπύρα, να είστε σίγουροι: θα πρόκειται για μια …πολιτιστική εμπειρία.

Η UNESCO προσέθεσε τη βελγική μπύρα στη λίστα της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας».

Το Βέλγιο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για τη μεγάλη ποικιλία γεύσεων, από πολύ ξινές μέχρι πικρές, που παράγονται σε σχεδόν κάθε πόλη και χωριό σε όλο το δυτικοευρωπαϊκό έθνος των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ιστορία της βελγικής μπύρας πάει αιώνες πίσω, στους μοναχούς του Μεσαίωνα, έχει εμφανιστεί σε έργα ζωγραφικής από τον Pieter Brueghel και αναφερθεί σε αμέτρητα τραγούδια από τότε.

Ο περιφερειακός ηγέτης των Βρυξελλών, Rudi Vervoort, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η μπύρα “είναι μέρος της κοινωνίας μας από αμνημονεύτων χρόνων.”

Και σε μια εποχή που πολλές παμπ κλείνουν ή περνούν δύσκολες στιγμές καθώς μειώνεται η κατανάλωση της μπύρας, μια διεθνής αναγνώριση είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη.

Ο Sven Gatz, ο οποίος από επικεφαλής της βελγικής Ομοσπονδία Ζυθοποιών έγινε Υπουργός Πολιτισμού στη βόρεια περιφέρεια της Φλάνδρας, συγκρίνει την αναγνώριση αυτή με  νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

“Αγαπάμε την μπύρα μας και εκτιμούμε την ατελείωτη ποικιλομορφία της, κάτι που δεν μπορεί να το συναντήσει κανείς πουθενά αλλού στον κόσμο,” είπε ο κ Gatz. “Στο Βέλγιο, η μπύρα δεν υστερεί σε σχέση με το κρασί ή άλλα ποτά όσον αφορά στην ποιότητα και την ποικιλία.”

Ο κατάλογος των «άυλων» πολιτιστικών θησαυρών δημιουργήθηκε πριν από 10 χρόνια, κυρίως για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτούς, ενώ μερικές φορές η UNESCO προσφέρει οικονομική ή τεχνική υποστήριξη προς τις χώρες που αγωνίζονται για την προστασία τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ