Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΈΚΘΕΣΗ «ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Η Σοφία Καρούμπα, γνωστή στην πόλη μας από την επιχειρηματική της δραστηριότητα τα τελευταία 30 χρόνια (Ntosas Bebe, Frattina, Kitten, Jimmel, και τώρα Anelle Bebe shop), το τελευταίο διάστημα ζει στην Αθήνα αφιερωμένη στο εικαστικό της έργο. Σπούδασε φωρογραφία στην Leica Academy of Athens

και παράλληλα εκφράζεται με την ζωγραφική, τις εικαστικές εγκαταστάσεις (installations) και performances. Η τελευταία της performance, που έλαβε χώρα την ημέρα του Δημοψηφίσματος στο βράχο της Ανάφης, συμπεριλήφθηκε στο διεθνές βιβλίο Almanac 2016, ανάμεσα στις 200 καλύτερες performances ανά τον κόσμο.

Φυσικό τόπο έκφρασης έχει ορίσει το νησί της άγονης γραμμής Ανάφη, όπου “βρίσκεται” σε εξέλιξη εδώ και πέντε χρόνια το project της “monodialogue”, με εικαστικές δράσεις, χωρίς να μπορεί η ίδια να ορίσει τον χρόνο της λήξης του.

Μετά την έκθεση ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ στην Cité de l’Architecture et du Patrimoine του Παρισιού στην οποία συμμετείχε, παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) από την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 που είναι και η ημέρα των εγκαινίων (ώρα 19.00), μέχρι 29 Ιανουαρίου του 2017, σε επιμέλεια της Γιάννας Ανδρεάδη.

Το συμμετοχικό φωτογραφικό έργο παρουσιάζει μία ανέκδοτη αλλά και οικεία όψη της Αθήνας μέσα από τα παράθυρα και τα ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ &1 διαφορετικά βλέμματα των κατοίκων της. Αποκαλύπτει τον ιδιαίτερο και πολύπλοκο χαρακτήρα της πόλης συνθέτοντας μία συλλογική εικόνα μακριά από τα αναμενόμενα κλισέ.

To ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ καλύπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών που περιβάλλεται από το όρος Αιγάλεω, την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό και το Σαρωνικό κόλπο. Κάθε προσωπική θέα είναι αποκλειστική και εκφράζει την προσωπική σχέση του καθενός με τη πόλη. Εκθέτοντας αυτές τις νέες απρόσμενες όψεις δημιουργείται μια νέα καταγραφή της πόλης και συμπληρώνεται ένα ανεξάντλητο μωσαϊκό όπου ο καθένας είναι ταυτόχρονα συνδημιουργός αλλά και θεατής.

Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφορεί το βιβλίο ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ /Fenêtres sur Athènes από τις Εκδόσεις Άγρα με 180 φωτογραφίες και κείμενα των Jean-Christophe Bailly, Aude Mathé, Γιάννη Τσιώμη και Ντένη Ζαχαρόπουλου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ